7 Filem yang Menggambarkan Kengerian Neraka, Penebusan Auto Dijamin!

Masih suka berdosa dan membuat ibu bapa sedih? Lebih baik jika anda menonton 7 filem yang menggambarkan ngeri neraka ini jadi bertaubat, geng

Neraka adalah tempat akhir bagi orang mati yang dulunya jahat semasa hidup di bumi. Paling tidak, itulah yang diajarkan oleh banyak agama di dunia.

Walaupun setiap agama, budaya, dan cerita mempunyai gambaran neraka sendiri, ada satu persamaan antara semua penggambaran ini.

Sekiranya dalam filem, neraka akan mengandungi orang-orang berdosa yang diseksa dengan kejam di tempat yang sangat mengerikan.

 • Horizon Acara (1997)
 • Jigoku (1960)
 • Hellbound: Hellraiser II (1988)
 • Apa Impian Yang Akan Datang (1998)
 • L inferno (1911)
 • Baskin (2015)
 • 7 Filem yang Menggambarkan Kengerian Neraka

  Bukan hanya sekali atau dua kali filem itu mengangkat kisah neraka. Neraka sering digambarkan dalam filem seram, filem drama, bahkan dalam filem komedi.

  Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan 7 filem yang akan memberi anda sedikit gambaran tentang kengerian neraka .

  Jaka jamin anda akan bertaubat dan beribadat segera setelah menonton tujuh filem itu, deh. Ingin tahu? Lihat artikel berikut, geng!

  1. Constantine (2005)

  Constantine adalah filem aksi dan seram yang dibintangi Keanu Reeves. Ramai, anda tahu, yang tidak tahu bahawa John Constantine adalah watak DC Universe.

  Mengisahkan seorang penyiasat paranormal yang mesti pergi ke neraka untuk memerangi syaitan, bahkan malaikat, untuk menyelamatkan nyawa seorang gadis.

  Dalam filem ini, neraka digambarkan seperti dunia pasca-apokaliptik akibat bom nuklear, geng. Mungkin filem ini ingin memberitahu anda bahawa sebenarnya dunia yang kita tinggali sebenarnya adalah neraka.

  2. Horizon Acara (1997)

  Event Horizon adalah filem Sci-Fidan seram yang diarahkan oleh Paul WS Anderson . Filem ini hanya memaparkan beberapa saat dari adegan di neraka, tetapi masih mengerikan.

  Bercerita tentang kru kapal angkasa bernama Event Horizon yang tiba-tiba hilang dari orbit kemudian muncul kembali dalam keadaan musnah bertahun-tahun kemudian.

  Nampaknya, pesawat dan anak buahnya dihantar ke neraka, geng. Adegan neraka dalam filem ini sangat mengerikan dan sangat menyedihkan sehingga mereka dipotong, geng.

  3. Jigoku (1960)

  Jigoku adalah sebuah filem Jepun yang dikeluarkan pada tahun 1960. Perkataan "Jigoku" itu sendiri mempunyai makna Neraka dalam bahasa Jepun, sebuah geng.

  Filem ini menggambarkan penyeksaan neraka dan sadis di dalamnya dengan gaya surealis. Neraka dalam filem ini mengikuti penerangan agama Buddha.

  Walaupun filem ini sekolah lama, tetapi filem ini mempunyai kesan yang cukup dahsyat. Penyiksaan digambarkan berlaku berulang kali sehingga dapat menghancurkan penyiksaan fizikal dan mental.

  4. Hellbound: Hellraiser II (1988)

  Dari tajuk sahaja, kita sudah tahu bahawa filem ini mesti berkaitan dengan neraka. Hellbound: Hellraiser II adalah filem seram yang penuh dengan adegan sadis.

  Dalam sekuel ini, kita akan ditunjukkan dari mana Pinhead dan Cenobites berasal, iaitu neraka. Namun, penggambaran neraka dalam filem ini berbeza dengan filem ini.

  Neraka digambarkan sebagai labirin yang sangat luas dan tidak mempunyai jalan keluar. Wah, sungguh menakutkan, geng?

  5. Apa Impian Yang Akan Datang (1998)

  Tidak seperti filem lain, What Dreams May Come , yang dikeluarkan pada tahun 1998, bukanlah filem seram, geng.

  Berdasarkan novel, filem ini mengisahkan seorang lelaki yang terpaksa menyelamatkan isterinya di neraka dengan membunuh diri. Demi cintanya, lelaki itu sanggup meninggalkan syurga untuk menjemput isterinya di neraka.

  Neraka dalam filem ini tidak mengandungi siksaan sadis melainkan kawasan yang luas di mana penghuni neraka dikuburkan hidup-hidup dengan kepala mencucuk.

  6. Inferno (1911)

  L inferno adalah salah satu filem tertua yang pernah membincangkan kengerian neraka. Jangan terkejut jika terdapat banyak ilustrasi neraka yang diambil dari filem ini.

  L Inferno menggambarkan neraka sebagai The Divine Comedy, sebuah puisi tentang neraka yang ditulis oleh Dante Alighieri yang hidup pada abad ke- 13-14 .

  Neraka dalam filem ini dipenuhi dengan syaitan yang mengerikan yang menyiksa manusia. Ngeri sekali lagi, di akhir filem ini digambarkan setan berkepala 3 yang memakan manusia hidup-hidup.

  7. Baskin (2015)

  Baskin , yang dikeluarkan pada tahun 2015, adalah filem seram eksperimental dari Turki. Filem ini akan memanjakan anda yang dahagakan darah.

  Mengisahkan tentang 5 pegawai polis yang menyiasat sebuah rumah kosong. Ternyata rumah kosong itu mempunyai tangga yang menuju ke neraka.

  Anda tidak akan menjumpai syaitan bertanduk, tetapi anda akan melihat orang yang saling menyeksa, membunuh, bahkan kanibalisme. Jangan berani menontonnya, geng.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 filem yang menggambarkan kengerian neraka. Bagaimana perasaan anda, geng? Sudah bertaubat kerana takut masuk neraka?

  Jumpa di artikel Jaka seterusnya, ya!

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan