7 Laman Pembelajaran Jepun yang Boleh Anda Nikmati secara Percuma!

Sekiranya anda ingin belajar dengan cepat, anda boleh memanfaatkan laman pembelajaran Jepun percuma ini. Jadi anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk ...

Adakah anda suka menonton anime atau filem Jepun? Adakah anda keliru dengan bahasa? Sekiranya anda merasa keliru, pasti ada di antara anda yang ingin belajar dan menguasai bahasa Jepun dengan cepat.

Walaupun anda dapat mencari sari kata, bahasa Jepun di telinga masih asing bagi orang yang baru mendengarnya.

Walau bagaimanapun, anime dan filem Jepun mendorong banyak orang untuk menguasai segala yang berkaitan dengan bahasa dan budaya Jepun. Sekiranya anda ingin belajar dengan cepat, anda boleh memanfaatkan laman pembelajaran Jepun percuma ini. Oleh itu, anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk kursus bahasa Jepun.

BACA JUGA
  • Adakah anda suka gadis Jepun? Fakta Menarik Ini Tentang Pakaian Seragam Gadis Jepun
  • Hebat, Pelajar Jepun Menggunakan Teknologi Canggih untuk Menipu
  • Video: KEREN! Inilah Yang Dilakukan oleh Gadis Jepun Ketika Lewat Ke Kelas

7 Laman Pembelajaran Jepun Percuma

Anda perlu tahu, tidak semua laman pembelajaran dalam talian percuma. Sebilangan besar laman web pembelajaran dalam talian memerlukan pengguna membayar kursus, buku dan banyak lagi.

Tetapi anda tidak perlu risau, kerana masih ada laman web pembelajaran Jepun dalam talian yang tidak berbayar atau percuma. Tidak percaya? Di sini, Jaka, berikan kebocoran mana-mana laman web yang dapat memberi anda pelajaran mengenai bahasa Jepun secara percuma. Mari kita lihat, mari kita pergi!

1. Erin

Sumber gambar: Foto: erin.ne.jp

Erin adalah laman web untuk belajar bahasa Jepun secara percuma dan boleh dipelajari walaupun oleh pemula. Di sini anda akan belajar menggunakan video yang disertakan dengan teks romaji dan kanji, dalam bahasa Jepun dan Indonesia. Bukan itu sahaja, malah laman web ini menyediakan bahan pembelajaran melalui manga dan anda boleh menjawab kuiz yang diberikan oleh Erin.

Sumber gambar: Foto: erin.ne.jp

2. NHK Dunia

Sumber gambar: Foto: nhk.or.jp

Selanjutnya adalah NHK World. Laman web ini menyediakan bahan pembelajaran Jepun menggunakan buku digital dan audio untuk memudahkan anda belajar bahasa Jepun. Di samping itu, di sini anda boleh memuat turun fail dan audio yang kemudian anda boleh simpan di komputer atau telefon bimbit.

Sumber gambar: Foto: nhk.or.jp

Tidak hanya belajar, NHK juga menyediakan akses kepada berita mengenai Jepun dan radio di sekitar Jepun yang memudahkan kita mendapatkan maklumat mengenai Jepun.

3. WKWKJapan

Sumber gambar: Foto: wkwkjapan.com

Di WKWKJapan anda boleh diajar secara langsung oleh guru dari Jepun, tetapi melalui media pembelajaran dalam talian. Di WKWKJapan, anda mesti mendaftar terlebih dahulu untuk menjadi pelajar. Tidak seperti kajian dalam talian yang lain, anda juga boleh mengikuti pelajaran dalam talian di Facebook. Cukup untuk menyertai kumpulan Kursus Pembelajaran Dalam Talian Jepun dengan Guru Jepun.

Terdapat jadual kursus di sini setiap minggu, jadi anda seperti belajar dengan guru di sekolah. Lebih menggembirakan adalah guru Jepun yang segera menyediakan bahan praktikal secara konsisten. Anda juga boleh mengemukakan soalan dan segera memahami pelajaran secara terperinci.

4. Kamus Pembelajaran Bahasa Jepun

Sumber gambar: Foto: japan-indonesia.co.id

Kamus Pembelajaran Jepun adalah laman web yang menyediakan kamus dalam talian. Anda boleh mencari kata-kata Indonesia dari AZ, Jepun, dan juga romaji. Selain itu, terdapat pelbagai perbendaharaan kata dari Jepun ke Indonesia, dan sebaliknya.

LIHAT ARTIKEL

5. Goethe Verlag

Sumber gambar: Foto: goethe-verlag.com

Seterusnya adalah Goethe Verlag. Belajar dengan menggunakan buku dilakukan setiap hari, tetapi bagaimana belajar menggunakan buku ditambah audio? Goethe verlag menyediakan kursus MP3 untuk mereka yang ingin belajar bahasa Jepun. Terdapat 100 pelajaran dan MP3.

6. Kuizlet

Sumber gambar: Foto: quizlet.com

Seterusnya adalah Kuizlet. Laman Kuiz memudahkan pelajar belajar menggunakan kad flash. Sama seperti belajar di sekolah, di sini anda juga dapat menguji kemahiran berbahasa Jepun anda.

Sumber gambar: Foto: quizlet.com

Selain itu, anda juga boleh memainkan kata-kata yang sepadan dan banyak lagi. Dengan begitu, anda tidak akan cepat bosan belajar bahasa Jepun. Semasa bermain permainan, di sini anda akan diberitahu untuk memilih tahap kesukaran. Kuizlet menyediakan tiga tahap, iaitu Mudah, Sederhana dan Keras. Selain tahap kesukaran, ada juga skor. Sekiranya anda dapat memadankan perkataan dengan betul, anda akan mendapat skor. Semakin banyak markah, semakin tinggi tahap anda.

7. Kelas Kami

Sumber gambar: Foto: class.com

Yang terakhir adalah Kelas Kami. Laman web ini menyediakan video dan buku digital dengan audio untuk belajar. Anda juga boleh menjawab kuiz dan berbincang dengan pelajar lain.

Sumber gambar: Foto: class.com

Bukan hanya menjadi pelajar, malah anda boleh menjadi guru di laman web ini. Bukan hanya belajar bahasa Jepun, anda juga boleh mempelajari mata pelajaran lain seperti Matematik, Sains Komputer , dan lain-lain.

Itulah 7 laman web pembelajaran Jepun yang boleh anda akses secara percuma. Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai laman web lain, jangan lupa untuk berkongsi di ruangan komen.

Artikel Berkaitan