5 Permainan Melarikan diri Terbaik yang Akan Menguji Kepintaran Anda

Berikut adalah beberapa permainan pelarian yang akan menguji kepintaran anda.

Melarikan diri atau melarikan diri adalah subgenre permainan bertema teka-teki. Bagi mereka yang tidak tahu, permainan melarikan diri adalah permainan video yang meletakkan pemain di tempat atau situasi yang kompleks dan tujuan utamanya adalah melarikan diri . Bunyi mudah bukan?

Sebilangan pemaju menggunakan tema pelarian sebagai pengalaman bermain permainan yang lebih sengit , sementara yang lain menggunakannya sebagai mekanik utama. Sering kali, permainan melarikan diri juga diberi jalan cerita yang agak rumit. Berikut adalah beberapa permainan pelarian yang akan menguji kepintaran anda.

BACA JUGA
  • 10 Permainan Paling Hebat di Dunia Setakat ini
  • 7 Permainan Ini Mempunyai Permainan Lain (Permainan Mini) yang Tidak Kalah dalam Dalaman yang Menarik
  • 20 Permainan Perang Luar Talian Android & PC Terbaik pada tahun 2019 | Muat turun percuma!

5 Permainan Melarikan diri Terbaik yang Akan Menguji Kepintaran Anda

1. Siri Pengembaraan Pengembaraan

Adventure Escape adalah rangkaian permainan bertema melarikan diri yang dikembangkan oleh Haiku Games . Siri permainan ini menekankan untuk menyelesaikan misteri yang agak rumit untuk melepaskan diri dari keadaan atau tempat.

Siri ini mempunyai grafik yang ringkas tetapi menarik , mekanik permainan sederhana dan jalan cerita yang tidak membosankan. Semua tajuk dalam siri ini boleh dimuat turun secara percuma di Play Store , dengan pilihan untuk membeli arahan dalam permainan.

2. Seri Lembah Monumen

Series Monument Valley adalah satu siri permainan teka-teki yang paling ikonik yang pernah dikeluarkan untuk peranti mudah alih. Setiap peringkat dalam permainan ini meletakkan pemain di suatu tempat yang mesti mereka hindari.

Salah satu kelebihan siri ini adalah reka bentuk tahap yang sangat indah dan memanjakan mata. Walaupun kebanyakan tahap mudah diselesaikan, ilusi optik yang terdapat di dalamnya adalah fenomena yang tersendiri bagi sesiapa sahaja yang memainkan permainan ini.

3. Cube Escape Series

Seri Cube Escape adalah permainan melarikan diri yang dibuat oleh Rusty Lake yang telah berjalan lama. Sejauh ini, terdapat 9 tajuk Cube Escape dengan Cube Escape: Seasons sebagai tajuk terbaharu.

Dalam permainan ini, pemain diminta untuk mencari objek dan menyelesaikan teka-teki semasa cuba melepaskan diri dari situasi yang sedang dihadapi. Permainan ini juga mempunyai grafik yang sederhana, tetapi masih menarik untuk dimainkan. Setiap tajuk dalam siri Cube Escape boleh dimuat turun secara percuma dan bebas iklan.

4. The Escapists

The Escapists adalah salah satu permainan melarikan diri yang baru saja dilancarkan untuk peranti mudah alih. Permainan ini pada mulanya hanya dikeluarkan untuk PC dan konsol sebelum akhirnya dipindahkan ke Android dan iOS. Anda boleh mengatakan permainan ini adalah permainan simulasi untuk melepaskan diri dari penjara.

Ia memerlukan strategi dan pemahaman yang lebih matang untuk mencapai satu tujuan, iaitu melepaskan diri dari penjara. Permainan dengan grafik retro juga mempunyai pelbagai senario menarik yang dapat digunakan oleh pemain untuk melarikan diri.

5. Republika

Republique adalah salah satu permainan bertema melarikan diri paling kompleks yang pernah dikeluarkan setakat ini. Dalam permainan ini, pemain bertindak sebagai penggodam yang menggunakan kemampuannya untuk membimbing seorang gadis bernama Hope To Freedom untuk melepaskan diri dari persekitaran dystopia yang mengerikan.

Memerlukan penyesuaian untuk dapat memainkan permainan ini dengan betul. Permainan ini mempunyai 5 bab , masing-masing menawarkan cabaran sengit dan ketagihan.

Itulah beberapa permainan melarikan diri yang akan menguji tahap kecerdasan anda . Permainan di atas tidak digalakkan untuk pemain yang malas berfikir, kerana permainan melarikan diri dari awal dibuat untuk memerah otak dan menilai sejauh mana kemampuan otak pemain dapat berfungsi. Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan