Ini adalah perbezaan dari JPEG, PNG, dan GIF dan cara menggunakannya dengan betul

Sebelum menyimpan gambar reka bentuk anda, ia membantu anda mengetahui ciri-ciri format JPEG, PNG dan GIF. Sehingga hasilnya tepat, cekap dan berkesan.

Adakah anda seorang pereka grafik atau anda belajar reka bentuk? Anda mesti biasa dengan format gambar JPEG, GIF dan PNG? Ketiga-tiga format sememangnya digunakan untuk menyimpan gambar. Walau bagaimanapun, setiap format mempunyai ciri dan kelebihan tersendiri. Ini adalah perbezaan dari JPEG, PNG, dan GIF .

BACA JUGA
  • Cara Mudah Membuat GIF Animasi di Telefon Android Hanya dengan Google Plus
  • Ini adalah Aplikasi Pembuat Logo Terbaik di Telefon Android
  • 10 Logo Syarikat dengan Kos Pembuatan yang Mahal

Sebelum menyimpan gambar reka bentuk anda, ia akan membantu anda mengetahui ciri-ciri setiap format. Jaka akan menerangkan kelebihan dan kekurangan ketiga-tiga format tersebut dan gambar apa yang sesuai untuk menggunakan JPEG, PNG atau GIF. Lihat ulasan berikut, ya.

JPEG

JPEG bermaksud Kumpulan Pakar Fotografi Bersama . Format yang mempunyai sambungan fail * .JPEG atau * .JPG. ia mula dikembangkan pada tahun 1986. Kelebihan JPEG ialah ia mempunyai tahap mampatan yang tinggi semasa masih menggunakan warna _true (24 bit). Jadi walaupun ukuran failnya kecil, warna yang ditampilkan masih tepat, sehingga kualiti gambar dapat dijaga.

Format ini boleh digunakan di hampir semua sistem operasi seperti Windows, Mac, Linux, dan sebagainya. JPEG adalah format standard untuk kamera digital atau kamera telefon bimbit. Tetapi JPEG tidak menyokong ketelusan. Oleh itu, jika gambar anda tidak penuh, akan ada latar belakang bentuk persegi putih. Contohnya jika Jaka menulisnya dalam Microsoft Word seperti ini.

Format JPEG paling baik digunakan untuk foto dan gambar yang mempunyai kerumitan warna yang tinggi, atau terdapat gradasi dengan perbezaan warna yang tipis, serta warna yang terang dan gelap. Contohnya seperti gambar buah di bawah.

PNG

PNG adalah kependekan dari Portable Network Graphic dan mempunyai sambungan fail * .PNG. Pembangunan format PNG bermula pada tahun 1995. Kelebihan PNG adalah dapat menyimpan gambar yang mempunyai ketelusan, misalnya _background_ bahagian telus atau separa telus pada gambar. Anda boleh memasukkan gambar PNG yang telus ke dalam program lain, misalnya Microsoft Word tanpa latar belakang putih yang menjengkelkan seperti format JPEG.

Format PNG juga mampu menyimpan gambar separa telus seperti gambar di bawah. Cuba perhatikan tulisan "Jalan" yang nampak telus.

Format PNG paling baik digunakan untuk foto dan gambar yang mempunyai kesan ketelusan atau pudar, seperti logo. PNG juga sangat baik untuk menyimpan gambar yang akan digunakan sebagai bahan untuk reka bentuk selanjutnya. Walau bagaimanapun, saiz fail gambar format PNG cenderung lebih besar.

GIF

Format Pertukaran Grafik atau GIF mempunyai sambungan fail * .GIF. Format ini diperkenalkan oleh CompuServe pada tahun 1987 dan digunakan secara meluas, terutama di internet. Kelebihan utamanya adalah saiz failnya yang kecil, jadi sangat efisien dari segi _upload_ time dan tidak memerlukan kapasiti yang besar pada pelayan.

Selain itu, format GIF menyokong animasi menarik atau gambar bergerak. Walaupun pada masa ini PNG dan JPEG juga menyokong gambar bergerak, kedua-dua format memerlukan ukuran fail yang sangat besar. Sehingga sekarang format GIF masih menjadi pilihan utama dalam menyimpan gambar animasi sederhana.

Seperti PNG, GIF juga menyokong ketelusan, tetapi tidak menyokong kesan separa telus atau lut sinar. Contohnya dalam gambar berikut. Sekiranya dalam format PNG, kata-kata "Jalan" kelihatan tembus cahaya, dalam GIF ia hanya kelihatan lebih muda warnanya.

Kekurangan GIF terletak pada kemampuan menyimpan warna terhad, iaitu hanya 256 warna. Gambar dengan kerumitan warna yang tinggi akan kelihatan rosak jika disimpan dalam format ini. Contohnya pada gambar buah di atas jika disimpan dalam format GIF akan kelihatan pecah dan kasar seperti ini.

Format GIF sangat sesuai untuk menyimpan gambar sederhana seperti garis dan bentuk asas yang tidak mengandungi banyak warna atau gradasi. GIF juga paling banyak digunakan untuk membuat gerakan animasi.

Sekarang anda tahu, adakah perbezaan antara penggunaan format JPEG, PNG dan GIF? Semoga kajian Jaka di atas dapat membantu anda menentukan format yang tepat untuk reka bentuk anda. Sebagai pelengkap, Jaka juga akan menyukai infografik yang hebat mengenai JPEG, PNG, dan GIF dari stumbleupon.com .

Artikel Berkaitan