Batman vs Iron Man: Pertempuran Epik Antara Dua Superhero Tajir, Mana Yang Lebih Hebat?

Batman dan Iron Man adalah antara dua pahlawan super yang paling popular. Sekiranya mereka berdua bertemu, siapa yang akan unggul?

Sekiranya ditanya mengenai siapa superhero yang paling popular, jawapannya pasti tidak termasuk Superman, Batman, Iron Man, hingga Spider-Man.

Menariknya, terdapat banyak persamaan antara Batman dari DC dan Iron Man dari Marvel , seperti kekayaan dan otak genius yang dimiliki.

Kali ini, Jaka ingin membandingkan kedua-dua pahlawan super itu dari pelbagai aspek untuk mengetahui siapa yang akan unggul sekiranya mereka berdua bertemu.

 • Kekayaan
 • Keupayaan Menganalisis dan Menyusun Strategi
 • Tahap genius dalam membuat senjata
 • Keupayaan Melawan Tangan Kosong
 • Perisai dan Senjata
 • Musuh Yang Pernah Ditemui
 • Kesimpulan: Siapa yang unggul?
 • Batman vs Iron Man

  Jaka tidak akan membandingkan hanya dari segi kekuatan yang dimiliki oleh dua adiwira ini. Jaka juga akan membandingkan perkara lain seperti kekayaan dan musuh yang pernah dihadapi.

  Selepas itu, Jaka akan membuat kesimpulan siapa yang unggul, Batman atau Iron Man . Sedia?

  Motivasi untuk menjadi Superhero

  Sumber gambar: CBR

  Setiap orang memerlukan motivasi untuk menjadi superhero, terutama jika kita adalah jutawan yang dapat hidup mewah tanpa perlu menolong orang lain.

  Bruce Wayne menjadi yatim piatu sejak kecil kerana ibu bapanya mati di tangan perompak. Itu menjadikannya ingin menjadi pembela kebenaran di Gotham City.

  dia juga berlatih pelbagai seni mempertahankan diri sehingga dia belajar di Tibet. Dia memilih simbol kelawar yang sebenarnya adalah fobia.

  Bagaimana dengan Tony Stark ? Stark adalah ahli perniagaan yang berjaya yang tidak terlalu memikirkan keadaan dunia, sehingga dia menemui fakta yang mengejutkannya.

  Senjata yang dihasilkan oleh syarikatnya nampaknya digunakan oleh pengganas untuk melakukan kejahatan. Ini membuat dia memutuskan untuk menjadi Iron Man untuk memperbaiki.

  Dari segi motivasi, Jaka memilih Batman sebagai pemenang.

  Kekayaan

  Sumber gambar: CBR

  Kami tahu bahawa Batman dan Iron Man adalah pahlawan super yang tidak mempunyai kuasa besar seperti Superman atau Captain Marvel.

  Mereka sama-sama tampan, tetapi penampilan yang baik tidak akan banyak membantu dalam menghadapi musuh.

  Kekuatan terbesar mereka adalah kekayaan yang banyak . Kerana harta benda mereka (dan otak genius), mereka dapat membuat kostum superhero yang canggih.

  Bruce memiliki Wayne Enterprises , sementara Tony memiliki Stark Industries . Jadi, siapa yang lebih kaya?

  Dilaporkan dari Forbes , ternyata kekayaan Tony lebih banyak daripada milik Bruce. Pemenangnya, Iron Man .

  Keupayaan Menganalisis dan Menyusun Strategi

  Sumber gambar: CBR

  Batman bukanlah superhero yang hanya menggunakan kekuatan otot, tetapi juga menggunakan kekuatan otak.

  Dalam versi komik, dia mempunyai kemahiran analitik seperti detektif. Ini disokong oleh naluri yang mereka ada.

  Bruce dapat menganalisis masalah dengan cepat dan membuat penyelesaian. Oleh itu, Batman adalah orang yang mengatur strategi dalam filem Justice League .

  Sebaliknya, Tony adalah futuris dan realis. Dia adalah satu-satunya anggota Avengers yang risau akan kedatangan Thanos sejak sekian lama.

  Masalahnya, Tony bukan pakar strategi. Buktinya, Thanos menyergap Titan adalah rancangan Peter Quill, bukan dia.

  Maaf Tony, untuk pusingan ini, Batman adalah pemenangnya.

  Tahap genius dalam membuat senjata

  Sumber foto: Kostum Wonder

  Kedua-duanya dikurniakan otak yang cemerlang dan merupakan syarat penting untuk menjadi pahlawan super tanpa kuasa besar.

  Namun, Tony jelas lebih genius kerana dia dapat merancang pelbagai teknologi yang menjadikannya Iron Man.

  Tony dapat membuat Mark 1 ketika dia ditawan dengan bahagian-bahagian sementara. Kemudian, dia membuat baju perang yang selalu lebih baik daripada versi sebelumnya.

  Bruce pandai, tetapi dia tidak dapat menjadikan baju besi secanggih seperti Mark 50 atau pembantu peribadi sehebat Jarvis, walaupun dia mempunyai pembantu yang sangat setia, Alfred .

  Kali ini, Iron Man lebih unggul daripada Batman.

  Keupayaan Melawan Tangan Kosong

  Sumber gambar: CBR

  Seperti yang disebutkan oleh Jaka di atas, Bruce menguasai berbagai teknik mempertahankan diri termasuk ninjutsu, jadi dia sangat handal dalam pertempuran tangan-ke-tangan.

  Sebenarnya, Bruce mula mempraktikkan seni mempertahankan diri ketika dia baru berusia 8 tahun. Kekuatan dan daya tahan melebihi manusia pada amnya.

  Sebaliknya, Tony kurang mahir kerana pada dasarnya dia seorang peniaga. Dia menjadi superhero ketika dia dewasa.

  Tanpa baju besi, Tony hanya seorang genius, jutawan, playboy, dan dermawan. Dalam pertempuran satu lawan satu tanpa kostum dan senjata, sudah pasti Tony akan dipukul.

  Pemenangnya, Batman .

  Perisai dan Senjata

  Sumber gambar: Omnitos

  Bruce mungkin unggul dalam pertempuran tangan-ke-tangan, tetapi jika dia menggunakan senjata, dia dapat yakin dia akan dibanjiri oleh Tony dalam kostum Iron Mannya.

  Walaupun kita dapat melihat kostum robot Batman dalam filem Batman vs Superman: Dawn of Justice , tetap saja itu tidak sesuai untuk Iron Man.

  Dari Mark 1 hingga mereka yang menggunakan teknologi nano, mereka selalu dilengkapi dengan senjata canggih dan mematikan.

  Belum lagi jika Iron Man melepaskan Hulkbusternya, sudah pasti Batman akan berjuang untuk bertahan dalam serangan tersebut. Kali ini, Iron Man lebih unggul.

  Musuh Yang Pernah Ditemui

  Sumber gambar: CBR

  Pengalaman adalah guru yang terbaik. Menghadapi musuh yang sukar akan membuat kedua-dua pahlawan super itu belajar banyak.

  Iron Man dalam tiga filemnya menghadapi pelbagai musuh, mulai dari Obadiah Stane , Whiplash , hingga Aldrich Killian .

  Iron Man juga telah memerangi Chitauri , Loki , Ultron , kepada pasukan Thanos . Semua jenis penentang dari manusia, dewa, raksasa, hingga makhluk asing yang pernah dia hadapi.

  Bagaimana dengan Batman? Lebih kurang sama. Dia telah menghadapi Two-Face , Penguin , Bane , Lex Luthor , Doomsday , dan Steppenwolf .

  Namun, Iron Man tidak pernah bertemu musuh seperti Joker , supervillain yang maniak dan tidak kurang cerdas.

  Mungkin ada Zemo yang membuat Iron Man dan Captain America berselisih, tetapi Zemo tidak membuat kota hancur kerana rancangannya.

  Batman memenangi pusingan ini.

  Kesimpulan: Siapa yang unggul?

  Sekiranya poin di atas digabungkan, maka Batman ternyata lebih unggul daripada Iron Man dengan skor 4-3 .

  Tony Stark adalah seorang jutawan genius yang menggunakan kepintarannya untuk menjadi Iron Man, dilengkapi dengan senjata canggih untuk menebus kesalahan.

  Sementara Bruce Wayne adalah seniman bela diri yang memutuskan untuk menjadi pembela kebenaran di Gotham, walaupun kadang-kadang kaedah itu tidak disukai oleh orang.

  Jadi itulah perbandingan antara Batman dan Iron Man . Sekiranya anda memilih siapa, geng? Iron Man atau Batman? Tulis di ruangan komen, ya!

  Juga membaca artikel mengenai Superheroes atau artikel lain yang menarik dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan