5 Aplikasi Percuma untuk Menjaga Keselamatan dan Privasi Android anda

Keselamatan dan privasi data menjadi sangat penting jika kita membincangkan mengenai Android. Keselamatan dan privasi data diperlukan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini seperti pencurian data transaksi atau penyalahgunaan maklumat

Dalam era yang serba canggih seperti sekarang, keperluan untuk peranti Android telah menjadi salah satu keperluan utama. Tidak hanya untuk komunikasi, Android juga digunakan untuk melakukan berbagai kegiatan media promosi, berbagi media, dan bahkan sebagai alat untuk menghasilkan uang. Bukan hanya itu, beberapa aktiviti sensitif seperti transaksi kewangan dan data syarikat kini sudah menggunakan Android untuk menghantar dan menerima data melalui internet kerana dianggap praktikal.

Berdasarkan beberapa contoh di atas, tentu kita juga perlu mengingat aspek penting yang berkaitan dengan transaksi dan perkongsian data. Keselamatan dan privasi data menjadi sangat penting jika kita membincangkan mengenai Android. Keselamatan dan privasi data diperlukan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini seperti pencurian data transaksi atau penyalahgunaan maklumat peribadi pada Android anda. Melalui aplikasi ini, peranti anda dapat menjadi sangat selamat dan tentunya privasi anda juga terjaga.

BACA JUGA
 • 5 Aplikasi Pengawal Keselamatan Android Keren untuk Anda
 • 10 Kaedah Surefire untuk Menjaga Keselamatan Mudah Alih Android Tanpa Perlu Memasang Aplikasi
 • Jaga Keselamatan Media Sosial Anda Dengan Jalan Pintar

5 Aplikasi Percuma untuk Menjaga Keselamatan dan Privasi Android anda

1. AppLock

Aplikasi Antivirus & Security DoMobile Lab DOWNLOAD

Pertama terdapat aplikasi privasi Android terbaik yang disebut AppLock . Sudah tentu sebilangan daripada anda pasti mengetahui atau sekurang-kurangnya tidak pernah mendengar nama aplikasi ini. AppLock adalah aplikasi privasi Android yang menawarkan fitur kunci aplikasi untuk mencegah orang tertentu mengakses aplikasi anda. Contohnya, apabila anda mempunyai maklumat sensitif seperti data transaksi atau perincian mengenai BBM dan LINE, anda dapat melindungi maklumat tersebut dengan mengunci aplikasi yang dimaksudkan, hehe.

 • Semasa pertama kali membuka aplikasi privasi Android ini, anda akan diminta memasukkan kunci pola untuk membuka aplikasi ini.
 • Seterusnya anda perlu memasukkan e-mel keselamatan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini nanti. Hanya berehat, e-mel anda akan tetap selamat.
 • Selanjutnya, kerana perniagaan pengesahan telah selesai, anda akan segera diarahkan ke halaman utama aplikasi privasi Android terbaik ini. Di halaman utama, anda dapat melihat pelbagai ciri yang ditawarkan oleh aplikasi ini.
 • Di bahagian Lanjutan , anda boleh memilih aplikasi mana yang ingin dikunci sehingga orang lain tidak dapat mengaksesnya dengan mengetuk ikon gembok.
 • Di samping itu, anda juga dapat melakukan pengaturan buka kunci aplikasi pada tab Lindungi , apakah anda masih ingin menggunakan pola atau hanya ingin menukar ke kata sandi? Periksa juga pilihan Getar sentuh jika anda memerlukan sensasi getaran.
 • Masih ada lagi, anda juga dapat menyembunyikan fail media anda dari Galeri agar tidak hanya ada yang dapat melihat foto atau video yang anda simpan. Contohnya terdapat gambar diri atau dokumen foto sulit. Bagaimana? Anda hanya mengetuk Photo Vault untuk fail foto atau Video Vault untuk fail video.
 • Kemudian, anda akan diarahkan ke halaman Tambah Vault . Di halaman ini, anda hanya perlu mengetuk ikon di bahagian bawah kemudian memilih fail media yang ingin anda sembunyikan.

2. Bebek Itik Pergi

Duck Duck Go , nama aplikasinya memang agak unik. Duck Duck Go adalah mesin carian alias penyemak imbas yang boleh digunakan pada peranti Android. Selain Google Chrome dan Mozilla Firefox, Duck Duck Go boleh menjadi pilihan alternatif yang bijak untuk menjaga privasi anda ketika melayari di dunia maya. Sekiranya di penyemak imbas terkenal halaman utama hanya dipenuhi dengan medan carian, maka Duck Duck Go menawarkan pengalaman yang berbeza.

 • Semasa pertama kali membuka Duck Duck Go, anda akan melihat halaman utama aplikasi privasi Android terbaik ini. Di halaman utama, selain ruangan carian, anda juga akan disajikan dengan berbagai berita yang telah diklasifikasikan ke dalam beberapa kategori untuk memudahkan pencarian.
 • Selain itu, pada tab Favorites anda juga dapat melihat senarai pencarian yang paling sering dilakukan di bahagian Search Favorite dan ada juga tab Favorites Stories untuk mengetahui cerita yang paling sering anda baca.
 • Untuk hasil carian, kemampuan penyemak imbas ini tidak boleh dipandang remeh kerana cukup pantas dan anda tidak perlu risau tentang masalah privasi kerana aplikasi privasi Android terbaik tidak akan mencuri sedikit pun data anda.
 • Apakah tahap keselamatan privasi yang ditawarkan oleh aplikasi ini? Berikut adalah perbandingan tetapan privasi Duck Duck Go dan Google Chrome Android sebagai contoh:
 • Duck Duck Go menawarkan tetapan privasi alias yang lebih fleksibel untuk memberikan rasa keselamatan bagi pengguna ketika melayari internet. Bukan hanya itu, jika anda mencuba versi desktop, penyemak imbas ini menawarkan lebih banyak ciri keselamatan privasi seperti mencegah perkongsian data dengan laman web yang anda akses dan juga menyimpan tetapan privasi anda di Cloud dengan selamat.

3. VPN Mudah

Selain menjaga privasi dengan menggunakan penyemak imbas yang aman dan tidak mencuri privasi Anda, lebih baik Anda mengambil langkah-langkah dalam kombinasi dengan menggunakan VPN saat menjelajah. VPN atau Virtual Private Network adalah hubungan antara rangkaian yang dilakukan secara tertutup melalui rangkaian internet awam menggunakan pelayan tertentu.

VPN Easy adalah aplikasi yang memungkinkan Anda menggunakan VPN dan juga melindungi aplikasi yang Anda gunakan untuk melayari dunia maya termasuk penyemak imbas dan YouTube dan bahkan media sosial.

 • Semasa pertama kali membuka aplikasi, anda akan segera melihat pilihan Sambungkan . Selain itu, di bawah pilihan Sambungan ada sejumlah aplikasi yang akan dilindungi segera setelah Anda tersambung melalui VPN. Anda juga boleh menambahkan aplikasi yang ingin anda lindungi.
 • Nasihat saya ialah hanya menambahkan aplikasi seperti WhatsApp, LINE dan BBM atau Facebook yang terdedah kepada kecurian maklumat.
 • Seterusnya, sebelum menyambung, pilih dahulu pelayan yang ingin anda gunakan sebagai topeng untuk merahsiakan alamat IP dan lokasi anda yang dapat dijejaki dari alamat IP anda.
 • Setelah selesai dengan perniagaan perlindungan aplikasi, ketuk Sambung dan pilih OK dan senarai semak pada saya percaya pilihan aplikasi ini, kerana aplikasi ini dipercayai.
 • Sekarang, jika anda hanya menikmati melayari dan memuat turun tanpa perlu risau alamat IP anda dapat dikesan yang boleh menyebabkan pencurian maklumat dan data.

4. Crypt4All Lite (AES)

Crypt4All Lite sendiri adalah aplikasi privasi Android untuk menyulitkan fail yang sangat mudah digunakan tetapi menawarkan tahap keselamatan penyulitan yang sangat baik. Enkripsi adalah proses mengubah maklumat menjadi kod tertentu sehingga maklumat itu selamat. Sekarang, untuk membaca kod-kod ini, proses penyahsulitan perlu dilakukan atau dapat disebut sebagai proses pengembalian kod-kod rahsia yang telah menjadi maklumat.

Manfaatnya seperti ini, misalnya anda mempunyai fail rahsia, maka anda tidak mahu orang lain membaca, tinggal terus disulitkan dan terus menambahkan kata laluan. Kemudian, jika anda ingin membaca semula fail tersebut, nyahsulitkannya dan masukkan kata laluan yang hanya diketahui oleh anda. Aplikasi Crypt4All Lite menggunakan jenis keterangan yang agak kompleks.

 • Selepas dimuat turun, jika sudah ada di halaman utama, anda hanya perlu memilih sama ada untuk menyulitkan atau menyahsulitnya. Di sini saya melakukan penyulitan terlebih dahulu.
 • Pertama pilih fail yang akan dienkripsi kemudian masukkan kata laluan enkripsi yang akan digunakan untuk proses penyahsulitan dan klik Encrypt .
 • Kemudian fail yang disulitkan akan mempunyai lanjutan .aes .
 • Sekarang setelah proses enkripsi selesai, cuba nyahsulitkan fail lebih awal dengan mencari terlebih dahulu peluasan fail.As hasil penyulitan lebih awal kemudian masukkan kata laluan yang digunakan dalam proses penyulitan.
 • Seterusnya, pilih Decrypt dan fail anda yang disulitkan telah kembali normal. Oh ya, satu perkara lagi, anda juga boleh berkongsi semua fail yang anda pilih dengan memilih ikon kongsi di sebelah kanan atas, dan jika anda mempunyai aplikasi seperti penukar PDF , anda juga boleh menukar fail yang anda pilih menjadi PDF. Kononnya, setelah mendayung 2-3 pulau melebihi.

5. Panggilan Selamat

Aplikasi privasi Android terakhir dalam senarai ini untuk menjaga keamanan dan privasi peranti Android Anda adalah Secure Call . Hanya dari namanya, nampak betul? Ya, aplikasi ini menawarkan ciri-ciri yang dapat menjaga keselamatan dan privasi anda ketika membuat panggilan telefon.

 • Semasa pertama kali membuka aplikasi, anda akan diberi ID Panggilan Selamat yang akan digunakan untuk membuat panggilan. ID Panggilan Selamat ini kemudiannya akan dilihat di Android pembicara anda dan bukannya nombor telefon bimbit.

 • Seterusnya, jika anda ingin membuat panggilan telefon, dari halaman utama, pindah ke tab paling kanan.

 • Pada tab itu, yang perlu anda lakukan adalah memasukkan ID Panggilan Selamat orang yang anda mahu hubungi untuk memulakan panggilan yang sangat selamat tanpa risiko menguping dan tentu saja nombor telefon bimbit anda tidak akan kelihatan.
 • Masih memerlukan penyesuaian lain? Cuba masukkan Tetapan . Dalam menu Tetapan ini, anda boleh berkongsi ID Panggilan Selamat anda dan juga mendapat sejumlah istimewa dengan sedikit pengorbanan.

 • Bukan itu sahaja, ciri telefon lalai jenama Android terkenal, anda juga boleh menyekat dan menolak panggilan, hahaha, sekiranya telefon rawak yang benar-benar mengganggu dan terdedah kepada kecurian maklumat. Anda tidak perlu risau kerana nombor telefon bimbit anda tersembunyi di belakang ID Panggilan Selamat anda.

Ingat, mengamankan peranti Android anda dan melindungi privasi anda di dalamnya sangat penting dan tidak hanya menggunakan satu kaedah kerana nanti jika anda membiarkan privasi anda bebas tanpa perlindungan, mungkin ada pihak lain yang menggunakannya untuk tujuan buruk. Gunakan kombinasi kaedah seperti yang baru saja dijelaskan di atas, mulai dari perlindungan aplikasi, keamanan melayari, privasi data, dan file pada perangkat Anda hingga keamanan dan privasi ketika membuat panggilan telepon.

Artikel Berkaitan