10 Aplikasi Sembang Video Terbaik di Android, Ada?

Sembang video pada asalnya merupakan teknologi fiksyen sains pada masa akan datang. Kerana perkembangan internet begitu pantas sekarang video mula menggantikan perbualan visual

Sembang video pada asalnya merupakan teknologi fiksyen sains pada masa akan datang. Kerana perkembangan internet begitu pantas sekarang sembang video perlahan-lahan mulai menggantikan cara perbualan visual yang biasa.

Walaupun peranti mudah alih dengan kamera telah dibuat sejak 2013, ia digunakan secara eksklusif untuk selfie.

Sekarang kita berada di zaman moden, yang bermaksud kita masih dapat menghasilkan komunikasi walaupun kita tidak bersama (baik secara lisan atau visual).

Sekiranya Apple bergantung pada aplikasi FaceTime sebagai komunikasi di platform. Bagaimana dengan Android? Tenang, berikut adalah 10 aplikasi sembang video terbaik di Android yang boleh kita pilih, lihat!

BACA JUGA
  • Cara Membuat Pemberitahuan Sembang Terapung Seperti di Facebook Messenger
  • Perseorangan dan Sembang Facebook Tenang? Inilah jalan penyelesaiannya!
  • Ciri 'Super Chat' baru memudahkan YouTuber mendapatkan wang tambahan

10 Aplikasi Sembang Video Terbaik di Android, Ada?

1. Skype

Skype pada asalnya dibuat sebagai penyelesaian pesanan segera untuk menyaingi populariti Yahoo! Kini platform ini telah menolong banyak orang, baik individu maupun aktiviti perniagaan. Dengan Skype kita dapat membuat panggilan dengan satu persatu atau dalam kumpulan.

Terdapat perkhidmatan panggilan video dan sembang video premium untuk dipilih. Menariknya Skype masih menawarkan penerimaan video dan audio berkualiti baik walaupun kelajuan internet tidak dalam prestasi maksimum. Kami bahkan boleh berkomunikasi dengan pengguna Skype di semua platform.

2. Hangouts Google

Google Hangouts boleh dikatakan hasil evolusi Google Talk, yang merupakan platform pesanan segera Google yang kini tidak berfungsi. Ketika perkembangan pemesejan segera mulai beralih ke teknologi yang semakin maju, Google kemudian melancarkan aplikasi percuma untuk memungkinkan panggilan video dan audio di platform mana pun.

Oleh itu, Hangouts juga membolehkan kita berkomunikasi secara individu atau berkumpulan. Hangouts sangat popular di kalangan pelajar atau kumpulan belajar.

3. Google Duo

Perbezaan antara Duo dan Hangouts adalah bahawa Hangouts lebih dirancang untuk aktiviti kumpulan. Walaupun Duo dibuat hampir secara eksklusif kerana mengadakan perbualan video satu lawan satu. Dari segi perkhidmatan, kualiti penerimaan video dan audio masih bagus walaupun sambungan internetnya perlahan.

4. WhatsApp

Selain daripada fitur barunya, WhatsApp sudah terkenal sebagai aplikasi pesanan segera. Kemudian WhatsApp mula menambahkan lagi ciri baru, salah satunya ialah perkhidmatan panggilan video ke setiap platform. Perkhidmatan panggilan video WhatsApp secara eksklusif bertujuan untuk perbualan satu lawan satu.

5. Utusan Facebook

Seperti diketahui Facebook Messenger (FM) mempunyai hampir setengah bilion pemasangan di Play Store . Tidak seperti WhatsApp, FM memungkinkan untuk membuat panggilan video dan panggilan suara sebagai kumpulan. Kualiti video di FM juga tetap baik walaupun sambungan internetnya perlahan.

6. Viber

Viber boleh dikatakan pesaing WhatsApp, sehingga akhirnya WhatsApp dapat mengalahkannya. Walaupun mempunyai perkhidmatan yang sama, Viber kemudian mengambil inisiatif yang berbeza sejak itu dengan ciri yang menonjol iaitu panggilan video. Malah mereka mendakwa perkhidmatan panggilan video mereka tetap stabil walaupun dilakukan dengan sambungan 3G yang lemah.

Oleh itu, kami masih mendapat kualiti video dan kualiti suara yang baik semasa melakukan persidangan video. Viber bahkan boleh digunakan untuk menghubungi 100 orang secara serentak tanpa memerlukan sambungan pantas.

7. IMO

Anda boleh mengatakan IMO adalah aplikasi sederhana, tidak ada plugin atau filter yang membebankan. Aplikasi ini juga mempunyai antara muka yang sangat sederhana. Selain dapat digunakan untuk panggilan video, IMO juga dapat mengirim pesan dan gambar. Menariknya, kita dapat membuat panggilan video secepat mungkin melalui tombol di sudut kiri layar, ini menunjukkan aplikasi ini bertujuan untuk memberikan kemudahan bagi penggunanya.

8. Tango

Walaupun Tango kini lebih mirip platform sosial, perkhidmatan panggilan video mereka sangat berkualiti. Ia bahkan tidak memerlukan sambungan yang kuat.

Dengan aplikasi ini, kita dapat mengirim SMS, sembang dan panggilan video kepada rakan atau keluarga. Dengan Tango kita dapat mencari beberapa orang berdasarkan minat kita.

Tango juga menyokong sembang kumpulan dan menariknya kita boleh memuat turun permainan yang disokong Tango untuk dimainkan bersama dengan pengguna lain.

9. Meluncur

Glide berbeza dengan aplikasi sembang yang lain. Glide ditujukan secara eksklusif sebagai mesej video sahaja. Dengan Glide, kami dapat menghantar mesej video sehingga 10 saat kepada beberapa rakan. Mereka juga dapat membalas dengan menghantar mesej video yang berbeza.

10. Camfrog

Camfrog adalah aplikasi sembang video yang mempunyai ciri dan kelebihan tersendiri. Melalui Camfrog kami bebas melakukan panggilan video dengan sesiapa sahaja yang ada hubungannya, walaupun dengan orang asing.

Itulah 10 Aplikasi Sembang Video Terbaik di Android yang boleh didapati secara percuma. Mana yang anda gunakan? Kongsi jawapan anda melalui komen di bawah.

Artikel Berkaitan