5 Cara Membuat RAM Android 1GB Anda Masih Ringan dan Berkelajuan!

Kali ini Jaka ingin memberitahu anda 5 Cara Membuat RAM Android 1GB Anda Masih Ringan dan Berkelajuan!

Pada masa ini, spesifikasi tinggi pada telefon bimbit Android adalah suatu keharusan. Oleh itu, pelbagai aplikasi Android terbaru memang memerlukan spesifikasi tinggi untuk menyokong ciri-cirinya. Sebelum ini, Jaka telah mengkaji bahawa 1 GB RAM pada Android kini tidak mencukupi! Namun, pasti ramai di antara anda yang masih mempunyai telefon Android dengan RAM hanya 1 GB. Jangan risau! Kerana kali ini Jaka ingin memberitahu anda 5 Cara Menjadikan RAM 1GB Android Anda Masih Ringan dan Berkelajuan!

Telefon Android dengan RAM 1 GB sebenarnya dapat berjalan dengan lancar jika anda menggunakannya dengan cara yang betul. Jadi, kali ini Jaka ingin memberi anda petua untuk mengoptimumkan penggunaan telefon bimbit Android anda dengan hanya 1 GB RAM. Dengarkan dan ikuti langkah-langkah di bawah ini, ya!

BACA JUGA
  • Petua Wajib Bagi Anda Yang Menggunakan Telefon Pintar dengan RAM 1 GB
  • 7 Jenis Aplikasi Android yang Harus Dihapus dari Telefon Android Anda
  • 10 Aplikasi Terbaik untuk Menambah Telefon Bimbit Android Anda!
  • 5 Sebab PENTING Mengapa Anda HARUS Membeli Telefon Pintar Baru pada tahun 2016!

5 Cara Membuat RAM Android 1GB Anda Masih Ringan dan Berkelajuan!

1. Root Telefon Android Anda!

Ya, ini pertama kali anda mesti melakukannya. Dengan meng-root Android, anda akan mendapat akses tanpa had untuk menukar, menghapus, menambah, dan bahkan merosakkan semua yang ada di sistem Android di telefon bimbit anda. Jadi, jangan ragu untuk membasmi telefon bimbit Android anda, ok! Caranya mudah, anda hanya perlu membaca artikel berikut untuk membasmi telefon Android anda dengan selamat.

  • Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android tanpa PC
  • Cara Root Semua Jenis Android dengan Towelroot
  • Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android dengan KingoApp
  • Cara Mudah untuk Root Android Lollipop 5.1 Tanpa PC

2. Tukar Pelancar Lalai Android Mudah Alih anda!

Pelancar Android Android lalai seperti TouchWiz UI dari Samsung atau ZenUI dari ASUS memang mempunyai banyak ciri. Tetapi pelancar telefon bimbit Android lalai biasanya juga memerlukan banyak RAM. Agar tidak berat, ia membantu anda menggantinya dengan pelancar yang lebih ringan. Contohnya Zero Launcher yang boleh anda muat turun di bawah.

DOWNLOAD Aplikasi Sifar Peningkatan Pasukan Desktop

Dengan pelancar yang lebih kecil dan ringan, RAM dan memori dalaman anda tidak akan penuh lagi. Walaupun ringan, pelancar Zero juga mempunyai banyak ciri keren yang tidak kalah dengan pelancar Android lalai anda.

3. Keluarkan semua Aplikasi Lalai "Bloatware" yang Anda Tidak Perlu!

Pada telefon bimbit Android anda, mesti ada banyak aplikasi lalai yang dipasang sejak pertama kali membeli telefon Android. Aplikasi ini biasanya tidak dapat dicopot pemasangan atau dicopot pemasangannya. Bahkan ada yang tidak dapat dilumpuhkan. Selain menjadikan memori dalaman Android anda menjadi lebih penuh, aplikasi lalai ini juga sering menghabiskan RAM kerana ia berjalan tanpa kita sedari. Anda boleh menggunakan aplikasi System App Remover untuk menghapus pelbagai aplikasi lalai pada telefon Android anda. Cara menggunakannya, Anda dapat melihat dalam artikel berikut: Cara Menghapus Pemasangan Banyak Aplikasi Lalai Android 'Bloatware' sekaligus.

Alat Pembangun Aplikasi Jumobile DOWNLOAD

4. Tambahkan RAM anda dengan Aplikasi Greenify

Bolehkah anda benar-benar menambahkan RAM ke aplikasi Android? Oh tolonglah. Dengan aplikasi Greenify , anda dapat menjadikan RAM telefon Android anda lebih lega dan ringan. Oleh itu, anda masih boleh melakukan pelbagai aktiviti di telefon bimbit Android anda dengan lancar. Lihat cara menggunakan aplikasi Greenify dalam artikel berikut: Cara Meningkatkan RAM Android Menggunakan Greenify.

Alat Pembangun Aplikasi Oasis Feng DOWNLOAD

5. Gunakan telefon Android anda jika perlu

Dengan kapasiti RAM yang terhad, ini bermakna anda tidak dapat melakukan terlalu banyak aktiviti di telefon bimbit Android anda (multi-tasking) dalam satu masa. Anda juga tidak dapat membuka terlalu banyak aplikasi pada masa yang sama. Oleh itu, anda mesti bijak mengurus aktiviti di telefon Android anda.

Contohnya, jika anda ingin serius bermain permainan, matikan dahulu aplikasi sembang seperti BBM , LINE , dan sebagainya. Atau jika anda senang berbual di BBM, matikan juga aplikasi lain. Sekiranya anda tahu bagaimana menggunakan aplikasi ini dengan betul, RAM telefon Android anda yang hanya 1 GB tidak akan terasa berat!

Itulah 5 Cara untuk Menjadikan RAM Android 1GB Anda Kekal dan Berkelajuan! Sekiranya anda telah melakukan langkah-langkah ini, telefon Android anda dijamin bahawa hanya 1 GB RAM tidak akan terasa berat, lambat, atau ketinggalan. Sekiranya anda mempunyai maklumat lain mengenai mengoptimumkan RAM Android, sila tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan