3 Cara Mudah Mengesan Lokasi WhatsApp Nombor Orang Lain | Terbukti Tepat!

Adakah anda ingin mengetahui lokasi seseorang melalui WhatsApp tanpa mengetahui? Nah, di sini Jaka mempunyai koleksi cara untuk mengesan lokasi dengan WA, anda hanya boleh menggunakan telefon bimbit anda.

Pernah terfikir kerana teman lelaki itu belum datang walaupun dia berkata "otw"? Atau kakak anda pergi bermain tetapi tidak mengatakan ke mana hendak pergi? Betul-betul risau!

Nah, tahukah anda jika sebenarnya anda dapat mengesan lokasi seseorang yang hanya dilengkapi dengan WhatsApp, aplikasi sembang paling popular yang digunakan oleh hampir semua orang, geng.

Mungkin kaedahnya sedikit rumit, tetapi anda hanya perlu melihat ulasan Jaka dengan teliti untuk mengetahui cara mencari lokasi seseorang melalui WhatsApp di telefon bimbit .

 • Perbezaan Antara Lokasi Penjejakan & Ketukan Nombor di WhatsApp
 • Kumpulan cara untuk mengesan lokasi seseorang melalui WhatsApp
  • Cara Mengetahui Lokasi Seseorang Melalui WhatsApp Rasmi
  • Cara Mengesan Nombor WhatsApp dengan Aplikasi Pencarian HLR
  • Cara Melihat Lokasi Rakan WhatsApp dengan Peta Google
 • Bonus: Pengesyoran Aplikasi Penjejakan Nombor Telefon Bimbit Paling Tepat pada tahun 2020
 • Video: Cara Menjejaki Telefon bimbit dan Lokasi Seseorang dengan Aplikasi Android
 • Apa Fungsi Mengesan Lokasi Seseorang Melalui Nombor WhatsApp?

  Jangan berfikir terlebih dahulu bahawa cara untuk mengesan keberadaan seseorang melalui WhatsApp adalah berkaitan dengan perkara negatif, geng. Sebabnya, terdapat beberapa faedah positif yang anda dapat dengan kaedah ini.

  Sebagai contoh, apabila anda bertujuan untuk mengesan lokasi seseorang di WhatsApp, ini sebenarnya dapat membantu mengurangkan kegelisahan dan kebimbangan apabila orang yang anda sayangi tiba-tiba tidak mempunyai berita.

  Sumber foto: Cara mencari lokasi seseorang melalui WA dengan mudah dan tepat.

  Seperti kakak anda yang sering menggunakan alat tetapi tidak mengucapkan selamat tinggal atau mengesyaki teman lelaki yang tiba-tiba hilang tanpa berita dan sering mengabaikan sembang WA anda semasa dalam talian.

  Jadi sebelum memasuki perbincangan utama, Jaka akan terlebih dahulu memberi pemahaman tentang perbezaan antara menjejaki dan mengetuk nombor WhatsApp terlebih dahulu, okey?

  Perbezaan Antara Lokasi Penjejakan & Ketukan Nombor di WhatsApp

  Apabila dilihat dari tujuan dan maksudnya, menjejaki lokasi seseorang dengan WhatsApp di HP termasuk perkara-perkara yang wajar dan munasabah!

  Tidak seperti mengetuk, yang umumnya mempunyai konteks negatif, geng. Lalu apa perbezaan antara keduanya? Lihat titik ulasan di bawah sehingga anda faham!

  Peretasan

  • Mengetuk mengikut KBBI bermaksud mendengar (merakam) maklumat orang lain (sulit, berbual) dengan sengaja tanpa pengetahuan orang itu.
  • Pengetukan dilakukan untuk mendapatkan maklumat peribadi secara rahsia tanpa pengetahuan dan persetujuan orang tersebut.
  • Mengetuk mempunyai tujuan negatif yang boleh menyebabkan masalah undang-undang dengan orang lain.

  Di sini, jika anda ingin mengetahui bagaimana ciri WhatsApp diretas, cepat dan baca sebelum WhatsApp anda digodam oleh orang lain.

  LIHAT ARTIKEL

  Penjejakan (Pemantauan)

  • Penjejakan atau pemantauan menurut KBBI bermaksud memantau, memerhatikan, atau memeriksa dengan teliti, terutama dengan objektif khas; memantau.
  • Pemantauan tidak mempunyai niat atau tujuan untuk menyakiti orang lain. Lebih kepada langkah pencegahan untuk mengawasi sambil melindungi orang lain dari ancaman.

  Jika dilihat dari konteksnya, mengetahui dengan jelas lokasi WhatsApp harus termasuk dalam kategori pemantauan alias pemantauan, bukan mengetuk.

  Oleh itu, mengesan nombor WA ini lebih untuk memastikan kehadiran orang lain yang anda kenali, geng. Tetapi tujuan dan niat tentunya kembali ke tangan anda masing-masing.

  Kumpulan cara untuk mengesan lokasi seseorang melalui WhatsApp

  Sumber foto: Cara mengesan lokasi nombor telefon bimbit tanpa diperhatikan.

  Ciri WhatsApp terkini sememangnya cukup berguna bagi penggunanya, termasuk ciri-ciri bagaimana mencari lokasi seseorang yang mempunyai WA dalam senarai kenalan anda.

  Sudah tentu selain daripada ciri rasmi yang disediakan, ada juga kaedah untuk mengesan lokasi seseorang melalui WhatsApp di telefon bimbit tanpa perlu diketahui oleh orang lain.

  1. Cara mengetahui lokasi seseorang melalui WhatsApp rasmi

  Sebagai merujuk kepada perbincangan awal, WhatsApp juga mempunyai ciri untuk mengesan lokasi orang lain walaupun secara langsung dalam alias masa nyata.

  Di sini, sudah tentu anda harus mengenali orang yang anda ingin jejak lokasi mereka dan meminta mereka menggunakan ciri Lokasi Langsung , geng.

  Sekarang, untuk menggunakan ciri ini untuk mengesan lokasi melalui WA, anda dapat mengikuti beberapa langkah mudah seperti berikut.

  • Langkah 1: Buka aplikasi WhatsApp dan pilih orang atau kumpulan yang anda mahu berkongsi lokasi langsung. Ketik ikon penjepit kertas di bahagian bawah dan pilih pilihan Lokasi . Untuk berkongsi lokasi langsung anda ketik pilihan untuk Berkongsi lokasi semasa .

  Sumber foto: Langkah pertama untuk mengetahui di mana seseorang melalui WhatsApp adalah melalui ciri terbina dalam.

  NOTE:


  Jika kamu memilih opsi Kirim lokasi Anda saat ini, maka WhatsApp akan mengirimkan lokasi terakhir di mana kamu mengirim pesan tersebut, geng.

  • Langkah 2: Kemudian isikan tempoh perkongsian lokasi langsung dan isi mesej di ruang yang tersedia, ketuk Kirim untuk mula mengirim. Orang lain yang telah menerima mesej anda kini dapat melihat lokasi anda secara langsung, termasuk ketika anda bergerak.

  Sumber foto: Paparkan ketika fitur bagaimana mengesan lokasi melalui WA diaktifkan.

  Cukup mudah, bukan? Fitur Lokasi Langsung WhatsApp juga akan berhenti secara automatik setelah melewati jangka waktu yang anda tentukan sebelumnya.

  Anda juga boleh berhenti sebelum durasinya habis dengan mengetuk Berhenti berkongsi ke mesej lokasi yang anda kongsi sebelumnya, geng.

  2. Cara Mengesan Nombor WhatsApp dengan Aplikasi Pencarian HLR

  Untuk cara mengesan nombor WA kedua, anda boleh menggunakan aplikasi bernama HLR Lookup . Dalam aplikasi ini anda dapat mengesan HLR (Daftar Lokasi Rumah) yang akan memberitahu lokasi penyedia dan pelanggan.

  Kaedah ini sangat boleh anda lakukan misalnya apabila mendapat mesej palsu melalui WhatsApp dan anda ingin tahu di mana lokasi pelaku, geng.

  Anda dapat mengetahui lokasi seseorang melalui WhatsApp di telefon bimbit anda tanpa diperhatikan dengan mudah. bagaimana?

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi HLR Lookup melalui pautan yang disediakan oleh Jaka di bawah, geng.
  Utiliti Aplikasi DELTALab DOWNLOAD
  • Langkah 2: Buka aplikasi HLR Lookup dan yang perlu anda lakukan ialah memasukkan nombor cheater WhatsApp yang anda ingin lacak lokasinya. Sekiranya anda sudah mengetuk butang Kirim .

  Sumber foto: Penampilan awal aplikasi HRL Lookup, cara alternatif untuk mengetahui lokasi seseorang melalui WA.

  • Langkah 3: Tunggu sebentar sehingga anda diberitahu tentang kod kawasan, penyedia perkhidmatan, negara, wilayah, dan perincian nombor bandar. Anda juga boleh berkongsi maklumat tersebut dengan mengetuk ikon Kongsi di bahagian bawah.

  Sumber foto: Paparkan maklumat yang anda dapat dalam aplikasi alternatif untuk mengesan nombor WA.

  Kaedah penjejakan nombor WhatsApp ini memang tidak tepat dan tidak akan memberi anda lokasi sebenar orang yang ingin anda lacak.

  Tetapi sekurang-kurangnya, anda sudah dapat mengira dari mana asalnya pelaku. Terutama dari maklumat di mana nombor itu didaftarkan.

  3. Cara melihat lokasi rakan WhatsApp anda dengan Peta Google

  Cara mengesan lokasi melalui WA terbaru menggunakan aplikasi lalai pada telefon Android, iaitu Peta Google .

  Selain navigasi, ternyata aplikasi buatan Google ini juga mempunyai banyak fitur berguna. Salah satunya adalah berkongsi lokasi secara langsung dengan tahap ketepatan yang cukup tinggi.

  Di sini anda juga boleh berkongsi lokasi Peta Google melalui WhatsApp dengan mengikuti langkah-langkah seperti ini.

  • Langkah 1: Buka aplikasi Peta Google pada telefon Android anda. Di halaman utama, ketuk ikon hamburger dan pilih pilihan Kongsi lokasi seperti berikut.

  Sumber foto: Paparan awal ketika menggunakan Peta Google sebagai cara untuk mengetahui lokasi seseorang melalui WA.

  Produktiviti Apl Google Inc. MUAT TURUN
  • Langkah 2: Untuk mula berkongsi sehingga orang lain dapat mengesan lokasi anda, yang perlu anda lakukan ialah ketik Mula . Beberapa pilihan perkongsian akan muncul, di sini anda hanya memilih WhatsApp .

  Sumber foto: Paparkan kapan untuk mengesan nombor WA ini disambungkan ke aplikasi.

  • Langkah 3: Pilih kenalan yang ingin anda kirimkan lokasi dan hasilnya akan seperti ini. Pautan akan mengarahkan anda ke Peta Google untuk mengesan lokasi, kumpulan.

  Sumber foto: Paparkan langkah terakhir ketika menggunakan Peta Google sebagai cara alternatif untuk mengesan nombor WA.

  Cara mengesan siaran langsung WA ini yang anda ceritakan dan terapkan, baik kepada rakan, keluarga, atau teman lelaki yang anda ingin jejak lokasi di mana anda berada.

  Dengan cara yang cukup mudah, anda tidak boleh terlalu sukar untuk mengarahkannya, bukan?

  Bonus: Pengesyoran Aplikasi Penjejakan Nombor Telefon Bimbit Paling Tepat pada tahun 2020

  Sebagai tambahan kepada aplikasi yang digunakan Jaka di atas, sebenarnya terdapat sebilangan aplikasi pelacak nombor telefon bimbit alternatif yang boleh anda cuba, geng.

  Beberapa aplikasi di bawah ini juga berfungsi untuk mengesan lokasi telefon bimbit yang hilang. Oleh itu, ia akan sangat berguna apabila berlaku kecemasan.

  Adakah anda ingin tahu mengenai aplikasi yang boleh digunakan sebagai kaedah alternatif untuk mengesan lokasi nombor HP tanpa diperhatikan? Berikut adalah lebih banyak maklumat.

  1. Google Cari Peranti Saya

  Aplikasi pertama yang disarankannya ialah Google Find My Device yang dibuat secara rasmi oleh Google untuk mengesan telefon Android yang hilang.

  Dalam aplikasi ini, anda hanya perlu mengetahui e-mel dan kata laluan yang disambungkan ke peranti mudah alih Android yang hilang untuk anda mengetahui kedudukannya.

  Cara mengetahui lokasi seseorang melalui WA menggunakan aplikasi yang satu ini juga cukup mudah, geng.

  Utiliti Apl Google LLC DOWNLOAD

  2. Mencegah Kecurian

  Prey Anti Theft juga merupakan aplikasi penjejakan HP lain untuk mengesan peranti dalam masa nyata dengan cara yang lebih kompleks dan tepat.

  Pelacak aplikasi ini menggunakan koordinat GPS dan juga beberapa ciri lain, seperti Zon Kawalan, Penggera, Penyamaran Keselamatan, dan banyak lagi yang lain.

  Aplikasi ini sangat disarankan bagi anda yang memerlukan kaedah alternatif untuk mengesan lokasi melalui WA.

  Apps Utilities Prey Project MUAT TURUN

  Aplikasi Penjejakan Nombor Telefon Bimbit Lain ...

  Bagi anda yang ingin mengetahui cadangan aplikasi pelacak nombor telefon bimbit lain yang sesuai untuk anda gunakan, Jaka lengkap dalam artikel berikut.

  LIHAT ARTIKEL

  Video: Cara Menjejaki Telefon bimbit dan Lokasi Seseorang dengan Aplikasi Android

  Nah, itulah cara mudah untuk melacak lokasi melalui aplikasi WhatsApp secara langsung menggunakan telefon Android yang anda gunakan.

  Sudah tentu dengan beberapa kaedah di atas, anda dapat mengesan lokasi orang terdekat di sekitar anda atau juga mengetahui lokasi penipu yang cuba menipu anda, geng.

  Adakah anda mempunyai cadangan lain? Jangan lupa untuk berkongsi di bahagian komen di bawah dan berkongsi artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua dan trik lain di JalanTikus.com.

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Naufaludin Ismail

  Artikel Berkaitan