Apakah Definisi Panggilan WiFi dan Bagaimana Ia Berfungsi? Penjelasan ini

Selepas VoLTE VoWiFi kini muncul. Apa itu? Baiklah, untuk mengetahui pemahaman dan cara kerjanya, pertimbangkan ulasan Jaka berikut, mari kita pergi!

Sebelum membincangkan apa itu Panggilan WiFi atau VoWiFi , kita harus terlebih dahulu mengetahui apa itu VoLTE , yang merupakan permulaan teknologi voice over berdasarkan virtualisasi fungsi rangkaian atau NFV . VoLTE adalah teknologi untuk membuat panggilan melalui rangkaian 4G LTE.

Oleh itu, kehadiran VoLTE dapat memberikan pengalaman komunikasi yang baik di rangkaian 4G, tahap suara yang lebih jelas dengan latensi yang jauh lebih rendah.

Kemudian, setelah VoLTE VoWiFi kini muncul yang merupakan perkembangan berterusan teknologi. Namun, VoWiFi menggunakan rangkaian melalui WiFi untuk berkomunikasi.

Dengan teknologi VoWiFi, pengguna tidak perlu risau jika mereka kehilangan isyarat, selagi mereka masih tersambung ke WiFi, tidak ada masalah.

Dengan VoWiFi, pengguna dapat memanggil atau menerima panggilan melalui nombor apa pun dengan mengakses rangkaian melalui WiFi.

Sama seperti VoLTE, VoWiFi juga menawarkan kualiti panggilan yang jelas, pantas dan mudah. Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara kerjanya, pertimbangkan ulasan berikut tentang Jaka.

BACA JUGA
  • 4 Teknologi Canggih pada Telefon Pintar Jarang Digunakan, Mengapa?
  • PASTI! Tanpa teknologi 'remeh' ini, anda tidak akan dapat hidup
  • 7 Jenayah Teknologi Internet dan Cara Mencegahnya

Apa itu Panggilan WiFi dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Bagaimana Panggilan WiFi atau VoWiFi Berfungsi

Pada prinsipnya, cara VoWiFi berfungsi sama seperti panggilan suara dalam aplikasi pesanan segera. Tetapi melalui VoWiFi pengguna masih dapat menghubungi nombor telefon seperti sambungan telefon biasa . Sudah tentu ini tidak dapat dilakukan hanya dengan teknologi panggilan suara.

Kemudian dengan VoWiFi pengguna hanya perlu dihubungkan melalui WiFi untuk membuat sambungan telefon di mana sahaja mereka berada. Jadi, sebagai contoh anda berada di kawasan terpencil, tetapi tidak mendapat isyarat dan hanya ada WiFi, maka dengan teknologi VoWiFi panggilan telefon masih dapat dilakukan .

Operator Selular di Indonesia yang Menyokong VoLTE dan VoWiFi

Hingga kini hanya Smartfren yang menjadi operator telekomunikasi pertama di Indonesia yang menggunakan teknologi VoLTE . Bagi aplikasi VoWiFi, ia masih belum ada hingga kini. Namun, sudah pasti Telkomsel dan Huawei telah berjaya menguji VoLTE dan VoWiFi beberapa tahun yang lalu.

Maklumat ini diperoleh melalui sidang media pada 25 Jun 2015 yang lalu yang dipetik dari laman web dailysocial. Berdasarkan persidangan itu mereka juga berharap teknologi VoLTE dan VoWiFi akan tersedia untuk pengguna dalam empat tahun ke depan atau pada tahun 2019 .

Apabila ia dilaksanakan kemudian, teknologi antara VoLTE dan VoWiFi diharapkan dapat bekerjasama yang dapat bertukar dengan lancar untuk memberikan sambungan komunikasi terbaik untuk pelanggan.

Artikel Berkaitan