Cara membuat kulit Minecraft yang paling unik, satu-satunya had adalah imaginasi anda!

Bosan dengan kulit lalai Minecraft? Baca ini untuk mengetahui cara membuat kulit Minecraft melalui pencipta watak rasmi dan kemudahan pihak ketiga.

Semasa bercakap mengenai Minecraft , kita paling sering mendengar mengenai reka bentuk bangunan yang unik di Minecraft, tetapi penyesuaian di Minecraft tidak terhad kepada itu!

Bukan hanya selebriti yang berhak untuk tampil ashiyap, avatar kami di Minecraft juga dapat diketengahkan sebagai ashiyap.

Seperti permainan dunia terbuka hari ini, Minecraft memberikan kebebasan kepada pemain untuk menentukan penampilan avatar mereka.

Bagi anda yang bosan dengan penampilan Steve dan Alex , dua kulit lalai dari Minecraft, mungkin anda berminat untuk belajar bagaimana membuat kulit Minecraft anda sendiri.

 • Gunakan Editor Kulit Pihak Ketiga
 • Ikut Jalan Pantas atau Jalan Keras?
 • Cara Membuat Kulit Minecraft

  Seperti pergi ke Rom, terdapat banyak cara untuk membuat kulit Minecraft anda sendiri.

  Pada mulanya, Minecraft meminta pemain menggunakan kemudahan pihak ketiga dan memuat naik kulit mereka.

  Namun, beberapa waktu yang lalu, Mojang sebagai pembangun Minecraft, mengumumkan bahawa mereka akan mengeluarkan pencipta watak rasmi yang dapat diakses secara langsung di dalam Minecraft.

  Pada masa ini, pencipta watak boleh diakses dalam versi beta Minecraft Windows 10, Xbox One dan Android.

  Yang menyeronokkan, walaupun dengan penambahan pencipta watak rasmi, Minecraft masih membenarkan pemain memuat naik kulit mereka sendiri.

  Oleh itu, jika anda mempunyai masa untuk melihat apa yang ada dalam pencipta watak dan merasa kecewa dengan batasan yang ada, anda tidak perlu risau.

  Memang pencipta watak yang disediakan oleh Mojang cukup lengkap, tetapi masih tidak sebebas pendekatan DIY (buat sendiri).

  Bagi anda yang mungkin masih keliru, di sini akan cuba menerangkan seluk-beluk cara membuat kulit Minecraft dengan pencipta watak rasmi atau menggunakan kemudahan pihak ketiga.

  Gunakan Pencipta Karakter Rasmi

  Ciri pembuatan watak di Minecraft tidak jauh berbeza dengan ciri pembuatan watak dalam permainan lain.

  Bagi mereka yang pernah mencuba permainan seperti The Sims, penampilan pencipta watak di Minecraft semestinya tidak asing lagi.

  Sekarang, lihat cara menggunakan kulit pencipta Minecraft rasmi berikut!

  • Langkah 1 - Buka aplikasi Minecraft pada PC anda dan pada paparan utama, klik pilihan Profil
  • Langkah 2 - Gunakan kekunci anak panah untuk memilih dari 5 slot yang tersedia dan klik pilihan Edit Karakter untuk mula membuat kulit. Ikon sampah berfungsi untuk menghilangkan kulit anda.
  • Langkah 3 - Klik pada pilihan Badan untuk mengubah penampilan fizikal avatar seperti bentuk wajah, mata, kaki, dan tangan.
  • Langkah 4 - Pilih jenis fizikal yang diingini di panel sebelah kiri. Dalam contoh ini, proses memilih rambut avatar ditunjukkan.
  • Langkah 5 - Setelah selesai menentukan penampilan fizikal avatar, klik pada pilihan gaya untuk menukar pakaian dan aksesori yang digunakan oleh avatar.
  • Langkah 6 - Pilih jenis pakaian yang anda mahukan di panel kiri. Di sini ditunjukkan proses pemilihan pegawai atasan. Ikon duit syiling emas menunjukkan bahawa pilihan tersebut memerlukan Minecoin, alias tidak percuma.
  • Langkah 7 - Setelah berpakaian avatar anda puas, klik ikon Luaskan di kanan bawah untuk melihat hasil kerja keras anda dengan lebih terperinci. Hasil watak anda akan disimpan secara automatik, geng.

  Gunakan Editor Kulit Pihak Ketiga

  Cara paling primitif untuk membuat kulit anda sendiri adalah dengan memuat turun templat kulit yang disediakan oleh Mojang.

  Dengan menggunakan aplikasi penyuntingan gambar seperti Paint atau Photoshop, anda boleh mengubah templat mengikut keinginan anda.

  Namun, sekarang ada kemudahan pihak ketiga yang tersedia, jadi anda tidak perlu lagi rumit dalam membuat kulit geng Minecraft anda sendiri.

  Laman web seperti The Skindex dan Planet Minecraft menyediakan penyunting kulit dalam talian dan perkhidmatan pangkalan data kulit, jadi anda dapat melihat dan memuat turun kulit Minecraft yang dibuat oleh pemain lain.

  Sebagai contoh, Jaka akan menggunakan The Skindex untuk mencari kulit Minecraft.

  • Langkah 1 - Pada penyemak imbas PC anda, buka laman web Skindex (//www.minecraftskins.com) dan klik pilihan Editor untuk mula membuat kulit Minecraft.
  • Langkah 2 - Sekiranya anda malas dari 0, klik pilihan Muat Naik dari Komputer untuk menggunakan kulit lain sebagai titik permulaan yang boleh dimuat turun terus dari Skindex.
  • Langkah 3 - Di kiri atas, terdapat Alat Pensil dan Pemadam yang berfungsi untuk mewarnai dan menghapus mengikut warna yang telah ditentukan di sisi kanan antara muka.
  • Langkah 4 - Di bawah Pemadam , ada ciri Nada Otomatis yang berfungsi serupa dengan Alat Pensil tetapi memberikan kesan gradasi warna secara automatik.
  • Langkah 5 - Di bawah Auto Tone , ada fitur Color Picker di mana jika fitur ini digunakan pada piksel yang telah diwarnai, sistem akan memilih warna secara otomatis.
  • Langkah 6 - Di bawah Color Picker , terdapat ciri Bucket Tool yang berfungsi untuk mewarnai satu kawasan secara keseluruhan.
  • Langkah 7 - Di bawah Bucket Tool , terdapat ciri Undo dan Redo yang berfungsi untuk mengurungkan tindakan sebelumnya dan mengulangi tindakan yang telah dibatalkan.
  • Langkah 8 - Di bawah Undo dan Redo , terdapat ciri Darken Color dan Lighten Color yang berfungsi untuk mengubah warna yang dipilih sekarang menjadi lebih gelap atau lebih terang.
  • Langkah 9 - Di bawah Darken Color dan Lighten Colour , terdapat fitur Zoom In and Zoom Out yang berfungsi untuk membesarkan atau mengurangkan kulit Minecraft yang telah dibuat.
  • Langkah 10 - Di sudut kiri bawah, terdapat ciri Alat Cermin yang, jika diaktifkan, akan membolehkan anda mengerjakan bahagian badan kiri dan kanan sekaligus.
  • Langkah 11 - Di bawah pilihan warna, ada pilihan Lapisan Badan dan Lapisan Luar untuk memudahkan anda memberi tumpuan pada lapisan fizikal atau pakaian dan aksesori. Dalam contoh ini, hanya lapisan Badan yang dipilih.
  • Langkah 12 - Di bawah pemilihan lapisan, ada pilihan bahagian badan untuk memudahkan anda memfokus pada satu bahagian terlebih dahulu.
  • Langkah 13 - Setelah selesai membuat kulit Minecraft anda sendiri, anda boleh memuat naik karya anda terus ke pangkalan data Skindex atau memuat turun ke komputer anda melalui panel di kanan bawah.

  Ikut Jalan Pantas atau Jalan Keras?

  Dari penjelasan di atas dapat ditebak bahawa kedua-dua kaedah ini mempunyai kelebihan dan kekurangan.

  Untuk soalan kaedah mana yang lebih disyorkan, jawapannya kepada anda semua, geng!

  Di sini, Jaka akan cuba memberi sedikit petua mengenai pilihan mana yang lebih sesuai untuk anda.

  Pencipta Karakter Rasmi lebih baik jika

  • Anda sangat mementingkan kemudahan kerana di sini anda hanya memuat turun kulit Minecraft yang telah disediakan.

  • Anda tidak teragak-agak untuk masuk ke dalam poket anda untuk penampilan kerana hampir pasti pilihan penyesuaian yang lebih berkelas tidak percuma .

  Penyunting kulit pihak ketiga lebih baik jika

  • Anda sangat menegakkan prinsip kreativiti kerana di sini had hanya imaginasi anda sendiri.

  • Anda tidak mempunyai masalah untuk belajar menggunakan alat yang diperlukan untuk membuat kulit Minecraft anda sendiri.

  Itu sedikit nasihat dari Jaka mengenai cara membuat kulit Minecraft.

  Tidak mahu kalah dengan YouTuber Minecraft, geng! Avatar Minecraft anda juga boleh kelihatan unik dengan mengikuti langkah mudah di atas.

  Baca juga artikel mengenai Minecraft atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan