7 Filem Paling Pelik & Tidak Senyap Sepanjang Masa, No. 5 Adakah Terdapat Banyak Suka?

Sepatutnya, filem ini dapat memberi hiburan kepada penonton. Namun, filem-filem di bawah ini akan membuat anda menaikkan kening dalam kebingungan!

Filem apa yang anda suka tonton, geng? Tentunya filem yang dapat memberi kita kesan gembira, gembira, teruja, untuk membangkitkan emosi.

Sebagai bentuk seni visual, filem telah mengalami perjalanan panjang untuk menyampaikan pesan di dalamnya.

Walau bagaimanapun, Jaka menjamin anda akan merasa bercampur-campur semasa menonton tujuh filem paling pelik dan tidak masuk akal sepanjang masa di bawah!

 • Videodrome (1977)
 • Helena Tinju (1993)
 • Dalam Kulit Saya (2002)
 • Manusia Lipan: Urutan Pertama (2010)
 • Getah (2010)
 • The Lobster (2015)
 • Filem Yang Pelik dan Tidak Sah

  Filem di bawah ini dijamin sangat anti arus perdana. Kemungkinan besar, anda tidak pernah menonton filem seperti ini.

  Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah senarai filem paling pelik dan tidak masuk akal sepanjang masa!

  1. Tidur (1964)

  Sumber foto: Ciri - Tangkapan terbalik

  Tolong beri cabaran anda untuk menonton filem Tidur yang satu ini! Jaka pasti, anda tidak akan cukup kuat untuk menonton filem ini.

  Bukan kerana filem ini mempunyai banyak adagen sadis dan kejam, tetapi anda akan merasa bosan mati ketika menonton!

  Bagaimana tidak, selama lebih dari lima jam anda akan melihat satu-satunya watak dalam filem ini tidur! Sebenarnya tidak ada aktiviti lain yang dijalankan.

  Filem ini, yang dirilis pada tahun 1964, diarahkan oleh Andy Warhol dengan John Giorno sebagai pemeran.

  2. Videodrome (1977)

  Sumber gambar: Screenrant

  Sekiranya hantu keluar dari televisyen, pasti anda tahu namanya Sadako. Bagaimana dengan televisyen yang menjadi hantu dan menyebarkan keganasan? Itulah yang berlaku dalam filem Videodrome yang satu ini.

  Dikeluarkan pada tahun 80-an, seorang penerbit televisyen bernama Max menemui isyarat siaran yang penuh dengan adegan gore yang sangat mengganggu.

  Dia juga mempunyai cita-cita untuk mencari sumber isyarat yang mempunyai banyak teori konspirasi. Semasa siasatan, banyak halusinasi organik yang pelik dan ganas.

  Filem ini dianggap sebagai filem surealis moden dengan unsur teknologi atau disebut techo-surrealist. Walaupun secara komersial buruk, filem ini mendapat ulasan positif.

  3. Helena Tinju (1993)

  Sumber foto: Amazon

  Cinta, apabila berubah menjadi obsesi, boleh menjadi perkara yang mengerikan. Itulah yang berlaku dalam filem Helena Boxing yang dikeluarkan pada tahun 1993.

  Ceritanya, ada seorang pakar bedah yang kesepian bernama Nick Cavanaugh. Dia jatuh cinta dengan seorang wanita bernama Helena. Malangnya, wanita itu merasa jijik dengannya.

  Suatu hari, Helena mengalami kemalangan kenderaan bermotor di hadapan rumah Nick dan mengalami patah tulang.

  Nick menculik Helena dan merawatnya di rumah. Untuk membuat Helena tidak berdaya, dia mengamputasi kedua kakinya.

  Ketika Helena pernah cuba mencekiknya, Nick memutuskan untuk mengamputasi tangan Helena! Betul-betul ngeri, geng!

  4. Dalam Kulit Saya (2002)

  Sumber gambar: Horrormews

  Adakah anda merasa mempunyai tabiat buruk? Semoga tabiat anda tidak seberat watak utama dalam filem In My Skin yang satu ini.

  Berpusat pada watak wanita bernama Esther, filem ini bermula ketika dia secara tidak sengaja memotong kakinya ketika berada di pesta teman.

  Walaupun kecederaannya agak parah, Esther nampaknya tidak terganggu oleh kecederaan tersebut dan meneruskan pesta.

  Dia masih tidak merawat luka pada keesokan harinya. Sebenarnya, dia menjadi ketagih untuk mengambil lukanya hingga mencacatkan bahagian tubuhnya sendiri!

  Adakah ada yang lebih teruk? Ada, kerana Esther mula mengumpulkan potongan daging sehingga dia menangis sendiri untuk bersenang-senang! Filem ini tidak digalakkan untuk mereka yang terdedah kepada muntah.

  5. Lipan Manusia: Urutan Pertama (2010)

  Sumber gambar: Forbes

  Manusia Lipan: Urutan Pertama adalah salah satu filem yang terlalu sadis dan menjijikkan sepanjang masa.

  Diarahkan oleh Tom Six, filem ini mengisahkan seorang pakar bedah Jerman bernama Dr. Josef Heiter yang menculik tiga pelancong untuk percubaannya.

  Percubaan apa? Percubaan untuk menggabungkan mereka bertiga menyerupai lipan! Anda melakukan ini dengan menjahitnya sehingga mulut ketiga-tiga mangsa berkongsi satu sistem pencernaan.

  Ramai pengkritik filem menganggap konsep filem ini benar-benar menjijikkan. Sebenarnya, ada pengkritik yang enggan memberikan penilaian!

  6. Getah (2010)

  Sumber gambar: IMDb

  Filem superhero boleh kelihatan menyeronokkan kerana lawannya juga keren, dari Joker hingga Thanos. Tetapi bagaimana jika musuh adalah tayar?

  Itulah premis filem berjudul Rubber yang dilancarkan pada tahun 2010. Filem indie ini menggunakan latar belakang tahun 90an.

  Diarahkan oleh Quentin Dupieux, filem ini mengisahkan tentang tayar bernama Robert (yups, dia punya nama!) Siapa yang menyedari bahawa dia mempunyai kemampuan psikik untuk membunuh orang.

  Sejak itu, dia juga menyebarkan keganasan di California dengan menabrak orang untuk membunuhnya. Filem ini juga memasuki festival filem Cannes, anda tahu!

  Pengkritik itu sendiri terbahagi kepada dua kumpulan, mereka yang sangat tidak menyukai filem ini dan mereka yang mengaguminya.

  7. Lobster (2015)

  Sumber gambar: Freaking Flicking

  Filem terakhir dalam senarai ini adalah The Lobster yang dibuat oleh pengarah Yunani Yorgos Lanthimos. Dia juga mengarahkan filem Dogtooth yang tidak kalah peliknya.

  Premis filem ini akan membuat anda menaikkan kening. Orang yang tinggal dalam filem ini hanya mempunyai 45 hari untuk mencari cinta sejati mereka.

  Sekiranya gagal? Mereka akan berubah menjadi haiwan pilihan mereka dan akan dibuat berkeliaran sendirian selamanya.

  Walaupun kedengarannya pelik, filem ini sebenarnya merupakan bentuk kemandirian terhadap realiti hubungan sesama manusia secara umum.

  Sekiranya ini benar-benar berlaku, entah bagaimana nasib single kekal di luar sana.

  Tidak semua keanehan yang dimiliki oleh filem di atas bukan sekadar mencari sensasi semata-mata. Terdapat mesej tersirat yang ingin anda sampaikan kepada penonton.

  Sebaliknya, filem-filem ini berani melakukan sesuatu yang berbeza dan melebihi had pembuatan filem yang tidak asing lagi bagi penonton.

  Bagi penciptanya, filem bukan hanya hiburan yang berbentuk dongeng atau penuh dengan mesej moral. Filem ini adalah penyampaian visi yang dimiliki.

  Baiklah, walaupun sebahagian besarnya sukar difahami oleh masyarakat umum, hmm ...

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan