3 Cara Memindahkan Kenalan dari Android ke iPhone, Hingga 2 Minit!

Keliru bagaimana memindahkan kenalan dari Android ke iPhone? Jaka mempunyai 3 cara untuk memindahkan kenalan dari Android ke iPhone secara praktikal, dijamin kejayaan!

Menukar telefon bimbit bukan lagi sesuatu yang pelik sekarang. Perkembangan teknologi sangat pantas untuk membuat barisan telefon bimbit baru dengan spesifikasi yang lebih baik selalu ada setiap tahun.

Sebilangan orang memutuskan untuk menukar jenis telefon bimbit dari yang asli menggunakan Android untuk bergerak untuk mencuba sensasi menggunakan iPhone.

Ini menyukarkan sesetengah orang untuk memindahkan data penting ke OS baru mereka, termasuk kesukaran untuk mencari jalan untuk memindahkan kenalan dari Android ke iPhone.

 • Pindahkan Kenalan dari Android ke iPhone melalui Google Sync
 • Cara memindahkan kenalan dari Android ke iOS melalui fail VCF
 • 3 Cara Memindahkan Kenalan dari Android ke iPhone

  Walaupun produk Android dan iPhone mempunyai OS yang berbeza, ini tidak bermaksud bahawa pilihan untuk memindahkan data penting dari satu peranti ke peranti lain tidak tersedia.

  Terdapat beberapa cara untuk memindahkan kenalan dari Android ke iPhone yang boleh anda lakukan, jadi anda tidak perlu repot menyalin kenalan di telefon bimbit lama anda satu persatu secara manual.

  Kaedah yang dibincangkan Jaka kali ini juga agak mudah. Ingin tahu dengan cara apa? Berikut adalah maklumat lengkap.

  1. Cara Memindahkan Kenalan dari Android ke iPhone melalui Aplikasi

  Cara memindahkan kenalan dari Android ke iPhone terlebih dahulu memerlukan aplikasi khas yang disebut Pindah ke iOS.

  Aplikasi ini dibuat secara langsung oleh Apple untuk memudahkan pengguna Android yang ingin memindahkan data penting mereka ke iOS.

  Cara menggunakannya cukup mudah, dan berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk menggunakan aplikasi Pindah ke iOS.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Pindah ke iOS di telefon bimbit anda, bagi mereka yang belum memasang aplikasi ini, anda boleh memuat turunnya secara langsung dari pautan di bawah.

  Muat turun Aplikasi Pindah ke iOS di sini!

  Apple Productivity Apps Inc. MUAT TURUN
  • Langkah 2 - Buka aplikasi Pindah ke iOS dan setuju dengan Syarat dan Ketentuan yang dicadangkan dengan menekan Setuju.
  • Langkah 3 - Benarkan aplikasi ini mengakses data yang ingin anda pindahkan ke iPhone anda seperti kenalan, SMS, kalendar dan fail lain.
  • Langkah 4 - Buka iPhone anda, masukkan persediaan iPhone, kemudian pilih Pindahkan Data dari Android_ untuk mendapatkan kod angka 6 digit.

  • Langkah 5 - Masukkan nombor dalam aplikasi Pindah ke iOS, pilih data mana yang ingin anda pindahkan, dan tunggu sehingga proses pemindahan data selesai.

  Cara memindahkan kenalan dari Android ke iOS akan menghubungkan peranti Android ke iPhone menggunakan Rangkaian Wi-Fi peribadi sebagai jalur pemindahan data.

  Kaedah ini tidak memerlukan sambungan internet, jadi anda tidak perlu risau bahawa kuota internet anda akan habis ketika memindahkan data.

  Tempoh masa yang diperlukan untuk memindahkan data juga berbeza-beza, bergantung pada berapa banyak data yang ingin dipindahkan.

  2. Pindahkan Kenalan dari Android ke iPhone melalui Google Sync

  Bagi mereka yang tidak mahu menggunakan aplikasi khas untuk memindahkan kenalan dan data lain, cara mengimport kenalan dari Android ke iPhone kedua boleh menjadi penyelesaian.

  Cara kedua adalah menggunakan fitur Google, iaitu Google Sync yang secara automatik akan menghubungkan kenalan yang terdapat di telefon bimbit Android anda dengan akaun Google yang digunakan.

  Selain tidak ada aplikasi khas, cara memindahkan kenalan dari Anroid ke iPhone juga cukup mudah dilakukan. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Masukkan menu tetapan pada telefon bimbit Android anda dan pilih Google.
  • Langkah 2 - Pilih menu Perkhidmatan Akaun dan pilih Penyegerakan Kenalan.
  • Langkah 3 - Pastikan penyegerakan kandungan Google secara automatik dan pilihan kenalan peranti Backup & Sync diaktifkan.
  • Langkah 4 - Masukkan menu tetapan pada iPhone anda, pilih menu Kata Laluan & Akaun kemudian masukkan akaun Gmail yang anda gunakan.
  • Langkah 5 - Klik pada akaun yang telah ditambahkan dan periksa pilihan data yang ingin anda sandarkan seperti kenalan, e-mel, kalendar, atau nota.

  Cara memindahkan kenalan dari Android ke iPhone tidak memerlukan aplikasi khas, dan secara automatik akan memindahkan kenalan dan data penting lain ke iPhone.

  Walaupun begitu, kaedah ini tidak dapat digunakan untuk memindahkan fail lain seperti foto dan seumpamanya.

  Google Sync hanya memfasilitasi pemindahan kenalan, acara yang direkodkan di kalendar, e-mel, dan nota yang anda buat.

  3. Cara memindahkan kenalan dari Android ke iOS melalui fail VCF

  Cara memindahkan kenalan dari Android ke iPhone terakhir adalah yang paling mudah dan praktikal untuk digunakan.

  Cara terakhir ini akan mengubah kenalan pada telefon bimbit Android anda ke format VCF dan boleh dihantar ke telefon bimbit lain, termasuk ke iPhone.

  Ingin tahu bagaimana caranya? Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Masukkan menu kenalan pada telefon Android anda, kemudian tekan butang tiga titik di sudut kanan atas.
  • Langkah 2 - Pilih menu kenalan / Eksport kenalan untuk membuka pilihan seterusnya kemudian pilih Eksport ke Penyimpanan.
  • Langkah 3 - Apabila pilihan ini memunculkan dialog baru, yang harus anda lakukan ialah tekan OK dan kenalan di telefon bimbit anda akan disimpan dalam fail VCF.
  • Langkah 4 - Hantar fail ini ke iPhone melalui e-mel atau kaedah lain yang mungkin. Apabila anda membuka fail ini, pilihan akan muncul untuk menyimpan senarai kenalan yang ada dan pilih OK.

  Cara terakhir ini juga dapat Anda gunakan untuk memindahkan kenalan dari telefon Android ke telefon Android lain, iPhone, iPad, atau sejenisnya.

  Fail dengan pelanjutan VCF dikhaskan khusus untuk menyimpan maklumat mengenai kenalan, dan digunakan bahkan sebelum OS Android dan iOS yang popular.

  Itulah beberapa cara untuk memindahkan kenalan dari Android ke iPhone yang boleh anda gunakan. Kaedah ini sengaja membincangkan semua supaya anda dapat memilih kaedah mana yang paling praktikal.

  Dengan kaedah ini, anda tidak perlu risau menukar telefon bimbit anda ke OS lain, walaupun kenalan WhatsApp dan sebagainya mudah dipindahkan.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan