Cara Strim YouTube Tanpa Penyangga pada Komputer

Biarkan YouTube lebih lancar dan tidak stagnan. Ini adalah cara mempercepat buffering di YouTube di komputer.

Populariti YouTube yang semakin meningkat telah merebak ke Indonesia. Ternyata banyak YouTuber muncul dengan pelbagai idea kreatif. Namun, ada beberapa perkara yang paling menjengkelkan di YouTube dan salah satunya adalah penyangga masa. Adakah cara untuk mempercepat penyanggaan YouTube?

Sungguh, ketika saya asyik menonton video kegemaran saya di YouTube, ia benar-benar goyah dan kadang-kadang proses penyanggaan agak lama. Sebenarnya, tidak kira seberapa cepat sambungan Internet anda, nama proses penstriman mesti disangga kerana di situlah peranti membaca data yang kemudiannya dipaparkan.

BACA JUGA
  • Cara Menyekat Semua Jenis Iklan Youtube di Android
  • 10+ Sambungan Chrome Hebat untuk Menonton YouTube Lebih Menarik!
  • Cara Membuka YouTube Semasa Membuka Aplikasi Lain, Tidak Akan Menjeda!

Ini Mempercepat Penyanggaan YouTube di Komputer

Buffering adalah proses mendownload data sementara di storage lokal kita yang nantinya akan otomatis dihapus ketika video atau konten selesai diputar atau ketika ditutup.

Oleh itu, di sini Jaka menyajikan 4 cara untuk mempercepat proses penyangga ketika menonton video YouTube di komputer. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Menggunakan Sambungan

Muat turun dan pasang pelanjutan SmartVideo pertama untuk Google Chrome atau Mozilla Firefox. Sambungan ini akan memberi anda akses pintar ketika anda memasukkan video di YouTube dan memberi anda kawalan ketika anda mengalami masalah penyanggaan. jadi, anda masih boleh menonton video dengan lancar berdasarkan kelajuan internet anda. Untuk pengguna Chrome, anda dapat melihat pelanjutan lain untuk YouTube di sini: 10+ Sambungan Chrome Hebat untuk Menonton YouTube Lebih Menarik!

2. Gunakan Pemain HTML5

Kedua adalah beralih menggunakan pemain HTML5 yang merupakan alternatif kepada pemain flash. Tidak seperti pemain flash yang membazir memori dan kuasa, HTML5 menggunakan memori yang lebih sedikit dan memberikan sokongan untuk media lain seperti telefon bimbit dan tablet. Sangat mudah, lawati Pemutar Video HTML5 YouTube dan di bahagian bawah, klik pautan Gabung dengan HTML5 .

3. Gunakan DNS Google

Ketiga, menggunakan DNS Google , kadang-kadang kelajuan Internet yang perlahan tidak selalu menjadi kesalahan penyedia Internet. Mungkin ada masalah dengan tetapan DNS di komputer anda. Nah, di sini Jaka memberikan penyelesaian dengan menggunakan perkhidmatan DNS alternatif. Lebih lanjut mengenai cara menggunakannya, anda boleh membaca artikel berikut: Cara Mempercepat Internet Dengan Hack DNS (10x Lebih Cepat).

4. Laraskan Resolusi Skrin

Yang keempat adalah memilih kualiti video di YouTube. Proses buffering bergantung pada sumber video juga, Youtube sendiri mempunyai pilihan lengkap untuk menentukan kualiti video, mulai dari 144p hingga 8k. Untuk kepantasan di Indonesia, jika anda ingin memilih 480p dengan sambungan 1Mbps dengan lancar. Sementara itu, untuk 720p, sambungan internet minimum 3Mbps diperlukan untuk melakukan streaming dengan lancar.

Itulah cara untuk mempercepat penyanggaan YouTube supaya anda dapat menonton video di YouTube dengan lancar. Dengan YouTube, anda boleh memilih sendiri apa yang anda mahu tonton, tidak seperti acara set TV. YouTube juga menjadi alternatif yang berkualiti untuk menonton TV kerana menyediakan video dengan pelbagai tema. Apa pendapat kamu?

Artikel Berkaitan