Hati-hati, Inilah 10 Teknik Penggodaman Kata Ganti Kata Sandi yang Umum!

Oh, jadi ini disebut teknik retak kata laluan dan jenis serangan? Baca artikel ini sepenuhnya!

Dunia digital penuh dengan kebaikan dan keburukan. Ada yang mengatakan bahawa dunia digital tidak begitu berbahaya seperti yang dibincangkan oleh banyak orang. Namun, ada juga yang berpendapat bahawa ia cukup berbahaya, terutama kerana terdapat banyak perkara tentang mempelajari teknik memecahkan kata laluan .

Apakah teknik retak kata laluan? Teknik memecahkan kata laluan adalah istilah umum yang menggambarkan sekumpulan teknik yang digunakan untuk mendapatkan kata laluan atau kata laluan rahsia pada sistem data. Sekarang, melalui artikel ini, Jaka memberikan 10 teknik ini yang dikatakan sering digunakan oleh penggodam, seperti yang dilaporkan oleh TechViral.

BACA JUGA
  • Filem Tentang Penggodaman Yang Membuat Anda Ingin Menjadi Penggodam
  • MESTI TAU! Penggodam 5 Cara Ini Mencuri Data Dari Pengguna Facebook
  • Cara Mudah untuk Melindungi PC Anda dari Penggodam Ketika Anda Diuntung

10 Teknik Pemecahan Kata Laluan Yang Sering Digunakan oleh Peretas

1. Kamus

Kamus adalah teknik yang digunakan oleh kebanyakan penggodam pada umumnya. Namun, dengan melakukan ini, anda tidak boleh berjaya dengan segera. Anda mesti mencari rezeki sehingga beberapa percubaan. Kamus adalah fail ringkas yang mengandungi beberapa kata-kata aneh dan tidak biasa, yang sering digunakan oleh orang untuk kata laluan akaun mereka. Tetapi, tentu saja, kata laluan yang sukar tidak dapat dipecahkan menggunakan teknik ini.

2. Brute Force

Sebenarnya, kaedah Brute Force tidak jauh berbeza dengan jenis serangan Kamus. Namun, untuk teknik yang satu ini memerlukan kesabaran di peringkat tuhan. Kerana, anda akan diminta untuk mencuba setiap kombinasi terbaik sehingga kata laluan dijumpai. Tetapi, kerana setiap hari orang itu semakin pintar, maka akan menyebabkan teknik Brute Force menjadi sukar.

3. Pancingan data

Cara termudah untuk memecahkan kata laluan adalah dengan menggunakan teknik pancingan data . Sebenarnya, kaedah ini sudah terlalu basi. Kerana, penggodam yang menggunakan sistem ini, hanya meminta akaun pengguna untuk menyebut kata laluannya dengan cara yang unik dan berbeza. Biasanya, penggodam ini akan membuat halaman palsu, e-mel palsu, dan aplikasi palsu untuk membuat pengguna masuk ke sana. Kemudian, setelah log masuk, butiran akaun akan masuk ke pelayan penggodam.

4. Trojan, Virus, dan perisian hasad

Nah, untuk kaedah yang satu ini, penggodam dengan sengaja membuat program seperti Trojan, Virus, dan Perisian Malware untuk membuat kehancuran bagi sasaran pengguna. Seperti yang anda ketahui, program jahat ini biasanya disebarkan melalui e-mel atau bersembunyi di dalam aplikasi.

5. Melayari Bahu

Shoulder Surfing adalah teknik dan praktik untuk mengintip pengguna ATM atau bahkan alat elektronik lain untuk mendapatkan maklumat peribadi yang ditutup. Biasanya, helah serangan ini dilakukan dengan meminta anda masuk ke dalam program secara paksa.

6. Imbasan Port

Teknik Port Scan biasanya sering dilakukan untuk mencari pelbagai kelemahan pada pelayan tertentu. Namun, tidak seperti teknik retak kata laluan yang lain, kaedah ini digunakan untuk orang yang bertanggungjawab sepenuhnya terhadap tindakan tersebut. Ini bermaksud, muslihat ini dilakukan hanya untuk mencari kelemahan dalam sistem.

7. Jadual Pelangi

Jadual Pelangi biasanya dilakukan sebagai serangan kamus umum. Teknik ini menggunakan hash dan kata laluan yang sudah dikira sebelumnya. Apa itu hash? Hash adalah hasil penyulitan kata laluan atau maklumat yang dianggap penting. Apa yang membezakan Rainbow Table dari serangan kamus lain adalah kaedah ini digunakan untuk menguatkan kata laluan dan hash.

8. Keretakan Luar Talian

Sebilangan besar dari mereka yang ingin mencuba hack kata laluan dilakukan di luar talian. Data yang diperoleh biasanya diperoleh dari sistem yang cukup berbahaya. Dalam Keretakan Luar Talian , penggodam sejati dapat menguji kesahan kata laluan. Jenis serangan ini termasuk dalam teknik Kamus dan Jadual Pelangi.

9. Kejuruteraan Sosial

Kejuruteraan Sosial adalah serangan yang sangat bergantung pada interaksi manusia. Serangan jenis ini sering menggunakan kaedah penipuan untuk melanggar prosedur keselamatan biasa secara umum. Dengan cara ini, penggodam dapat mencuba pelbagai tipu daya untuk memasuki prosedur keselamatan yang normal.

10. Meneka

Meneka bermaksud meneka, yang bermaksud penggodam cuba membuat tekaan dengan menjawab sistem keselamatan yang tersedia di setiap akaun. Pada hakikatnya, penggodam akan cuba meneka segalanya sehingga melanggar sistem keselamatan dan menggodam akaun anda.

Itulah teknik retak kata laluan yang biasanya digunakan untuk menggodam akaun dan data maklumat peribadi yang lain. Oleh itu, dengan adanya artikel ini untuk anda, anda harus lebih berhati-hati untuk mendapatkan kata laluan supaya mereka tidak mudah digodam oleh orang-orang yang jahil. Kongsi pendapat anda.

Artikel Berkaitan