Jangan Main! 5 Game Dengan Spesifikasi Terberat Ini Bisa Buat PC Butut Meledak!

Dari tahun ke tahun, setiap developer selalu berusaha untuk membuat game terbaik di kelasnya. Bukan hanya terbaik dari sisi gameplay maupun fitur, namun juga dari segi grafis.

Dari tahun ke tahun, setiap developer selalu berusaha untuk membuat game terbaik di kelasnya. Bukan hanya terbaik dari sisi gameplay maupun fitur, namun juga dari segi grafis. Akan tetapi, hal semacam ini tentu saja memiliki konsekuensi yang tinggi. Game dengan kualitas grafis tinggi atau biasa disebut game AAA sudah dipastikan membutuhkan spesifikasi yang tinggi pula.

Selalunya spesifikasi yang disebutkan tidak lagi rasional, terutama bagi pemain dengan spesifikasi perkakasan yang minimum. Atas sebab ini, kali ini Jaka akan berkongsi maklumat mengenai 5 spesifikasi paling sukar yang boleh membuat PC hancur! Ingin tahu? Datang langsung melihat.

BACA JUGA
  • Wah! Memainkan Permainan Berat di Intel Celeron + Intel HD Ternyata Tidak
  • Cara Bermain Permainan Berat dengan Intel HD Graphics
  • Berikut adalah 10 Telefon Pintar Android yang Dibuat Khusus untuk Permainan Berat

5 permainan dengan spesifikasi paling sukar yang boleh membuat PC anda meletup!

1. Warganegara Bintang

Walaupun belum diluncurkan secara rasmi, permainan yang dikembangkan oleh Cloud Imperium Games memerlukan rig PC monster untuk dapat menjalankannya dengan selesa. Ia memerlukan 8GB RAM dengan prosesor minimum Core i3 atau i5 (generasi ke-6) dan minimum GPU GTX 1000 siri untuk dapat memainkan permainan ini. Walau bagaimanapun, permintaan perkakasan ini bukanlah keputusan terakhir, memandangkan permainan dunia terbuka berasaskan ruang belum selesai sepenuhnya. Mungkin ketika rilis terakhir nanti, Star Citizen memerlukan spesifikasi yang jauh lebih tinggi.

2. Pecahan Kuantum

Quantum Break adalah satu permainan dengan permintaan perkakasan yang tidak siuman. Bayangkan saja, untuk dapat memainkannya dengan lancar memerlukan PC dengan pemproses Core-i7, RAM 16 GB dan minimum GPU GTX 970Ti . Menariknya lagi, cutscene dalam permainan ini hanya dapat disiarkan dalam resolusi 4K . Ini bermaksud, permainan yang dikembangkan oleh Remedy Games bukan sahaja menguras prestasi PC tetapi juga sambungan internet.

3. Final Fantasy XV

Sama seperti Star Citizen, Final Fantasy XV belum lagi dilancarkan untuk versi PC. Permainan ini hanya tersedia untuk PS4 dan Xbox One. Walaupun begitu, spesifikasi minimum yang diperlukan untuk dapat menjalankan permainan ini sangat mengejutkan. FFXV memerlukan sekurang-kurangnya PC dengan pemproses Core i5, RAM 8GB, dan juga GPU GTX760 . Dilaporkan bahawa versi PC permainan ini yang dibuat oleh Square Enix akan mempunyai kualiti grafik yang lebih menawan daripada versi konsol. Bagi anda yang terdesak untuk bermain permainan ini, peluang pra-pesanan telah dibuka di pautan ini.

4. Hitman

Bukan hanya GPU dengan nombor VRAM yang tinggi, pemproses berdurasi tinggi juga diperlukan untuk dapat menjalankan Hitman dengan selesa pada kualiti terbaik. Permainan ini dibina dengan Glacier Engine 2 memerlukan sekurang-kurangnya GPU GTX 1060 dan pemproses Intel atau AMD dengan 8 atau lebih teras . Sekiranya anda sudah mempunyai spesifikasi seperti yang disebutkan sebelumnya, maka anda dapat memastikan bahawa Hitman dapat berjalan dengan lancar pada PC anda dengan set ultra, resolusi 60 FPS dan 1080p .

5. Cyberpunk 2077

Cyberbunk 2077 dibuat menggunakan Redengine 3 (enjin yang sama untuk The Witcher 3) yang telah ditingkatkan dan merupakan permainan RPG dunia terbuka yang dapat dimainkan melalui perspektif FPS dan TPS. Permainan ini dijangka akan dilancarkan pada tahun 2019 dan sejauh ini memerlukan perkembangan selama 6 tahun. Pada masa yang sama, Projekt Red CD selaku pembangun juga melemparkan spesifikasi permainan ini kepada umum. Cyberpunk 2077 dianggarkan memerlukan 16 GB RAM dan GPU minimum GTX 980 atau setara.

Itu adalah maklumat mengenai 5 spesifikasi paling sukar yang boleh membuat PC hancur! Perlu diingat, bahawa permintaan spesifikasi di atas ditujukan untuk pengalaman permainan yang lebih komprehensif, yaitu 60 fps, set ultra dan resolusi 1080p . Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan