Ini dia! 10 Cara Mengurus Privasi Facebook Yang Anda Perlu Tukar

Pasti anda tidak mahu data anda digunakan oleh orang yang mencari keuntungan. Kami akan berkongsi bagaimana tetapan privasi Facebook ..

Sejauh mana anda menghormati privasi anda sendiri di media sosial, terutamanya di Facebook ? Seperti yang anda ketahui, Facebook masih merupakan media sosial terbesar.

Walaupun Facebook telah menyediakan pelbagai tetapan yang berkaitan dengan privasi , sayangnya, masih banyak pengguna yang tidak peduli atau tidak memahami pentingnya menyesuaikan tetapan privasi dan keselamatan.

Sekiranya diabaikan begitu sahaja, data anda di Facebook juga dapat digunakan oleh pihak ketiga atau orang yang mencari keuntungan. Pasti anda tidak menginginkannya bukan? Baiklah kali ini kita akan berkongsi cara mengubah tetapan privasi Facebook!

BACA JUGA
  • 7 Sebab Mengapa Anda Masih Terus Menggunakan Facebook
  • Cara Membuat WhatsApp Anda Tidak Terhubung Dengan Facebook
  • Dedahkan! Ini adalah Rahsia Facebook Boss untuk Mencegah Penggodam

Cara Tetapan Privasi Facebook Untuk Selamat

Oleh itu, dipetik dari Techradar, berikut adalah tetapan privasi dan keselamatan yang mesti anda ubah di Facebook. Intinya adalah untuk mengelakkan pencerobohan privasi.

LIHAT ARTIKEL

1. Masuk dengan Selamat

Mari kita mulakan dari awal. Oleh itu, jika anda log masuk ke akaun Facebook anda dari PC komputer yang dikongsi (keluarga atau PC awam), jangan tandakan "Tetap masuk saya".

Sekarang, jika soalan "Ingat penyemak imbas" muncul seperti foto di atas, lebih baik memilih "Jangan Simpan". Tetapi, jika anda mengaktifkannya, anda akan mendapat pemberitahuan jika seseorang menggunakan PC anda untuk log masuk ke akaun Facebook anda.

2. Buka Tetapan Privasi

Facebook telah membuat sejumlah perubahan baru untuk membuat tetapan privasi lebih mudah diakses. Untuk melihatnya, klik butang gembok di kanan atas.

Dari sana, anda akan melihat beberapa pilihan privasi. Ini termasuk "pemeriksaan privasi", "siapa yang dapat melihat catatan saya?", "Siapa yang boleh menghubungi saya?", Dan "bagaimana saya membuat orang berhenti mengganggu saya?".

Masih tidak mencukupi? Anda juga dapat melihat tetapan lain atau mengunjungi asas privasi.

3. Pemeriksaan Privasi

Dari tetapan privasi, sekarang pilih yang teratas, iaitu "Pemeriksaan privasi." Terdapat 3 langkah untuk memastikan anda berkongsi dengan orang yang tepat.

Pertama, setiap kali anda membuat status, anda dapat menyesuaikan siapa yang dapat melihat, jadi sesuaikan. Terdapat "umum" sehingga semua orang di dalam atau di luar Facebook dapat melihat, "rakan", dan tetapan khas lain.

Kedua, anda akan melihat senarai aplikasi yang disambungkan ke Facebook anda. Sila sesuaikan, atau hapus izin jika anda belum pernah menggunakan aplikasi.

Ketiga, maklumat profil anda. Ini sangat penting. Bermula dari telefon, e-mel, tarikh lahir, dan kota asal. Tolong sesuaikan, mahu dipaparkan atau tidak.

4. Siapa Yang Boleh Melihat Catatan Saya?

Dalam pilihan ini, selain dapat menetapkan siapa yang melihat status yang anda hantar, anda juga dapat menyemak siapa yang dapat melihat atau mencari barang yang anda hantar, serta apa yang menandakan anda, dengan "Log aktiviti"

Oh ya, anda juga dapat melihat seperti apa yang dilihat oleh orang lain dalam kronologi anda dan bagaimana rupa profil anda apabila dilihat oleh orang tertentu.

5. Siapa Yang Boleh Hubungi Saya?

Selain itu, anda juga dapat mengatur siapa yang boleh menghantar persahabatan kepada anda. Terdapat 2 pilihan, iaitu semua orang atau rakan rakan. Supaya orang-orang tidak sengaja menghantar permintaan rakan, kemudian pilih "kawan kawan".

6. Bagaimana Anda Boleh Membuat Orang Berhenti Mengganggu Saya?

Adakah seseorang yang tidak anda kenal mengganggu anda? Anda boleh menyekat orang itu atau menghapus persahabatan dan menghalangnya menghubungi anda lagi.

Taipkan nama atau e-mel sahaja. Anda juga dapat melihat semua pengguna yang disekat.

7. Tetapan dan Alat Privasi

Untuk tetapan yang lebih lengkap, klik "Lihat tetapan lain. Anda dapat melihat tetapan dan alat privasi yang lebih lengkap.

Anda akan melihat tetapan tambahan seperti siapa yang boleh mencari anda menggunakan alamat e-mel, nombor telefon anda, atau jika anda mahu mesin carian di luar Facebook disambungkan ke profil anda.

8. Susunan Kronologi dan Penandaan

Di bawah privasi, terdapat pengaturan teknologi dan penandaan. Dari sini, anda dapat mengawal siapa yang boleh menandakan nama anda. Anda juga boleh mengaktifkan siaran ulasan yang menandakan anda, sebelum akhir muncul di garis masa anda.

Sudah tentu, anda tidak menginginkannya jika anda ditandakan sesuatu yang tidak jelas? Nah, masih ada beberapa tetapan di bawahnya untuk melindungi dan menguruskan kronologi anda.

9. Aktifkan Amaran Kemasukan dan Kelulusan

Langkah seterusnya untuk mengamankan akaun Facebook anda adalah dengan mengaktifkan amaran masuk. Caranya, buka Tetapan Akaun > Keselamatan dan pilih "Makluman Log Masuk".

Dengan ini, anda akan mendapat amaran masuk semasa seseorang log masuk ke akaun anda. Sama ada dari peranti atau penyemak imbas yang tidak diketahui.

10. Gunakan Pengesahan Dua Langkah

Yang ini cukup penting dan mesti diaktifkan. Tetapkan perjanjian anda untuk log masuk ke Facebook menggunakan nombor telefon anda sebagai keselamatan tambahan. Sudah tentu untuk mengelakkan orang lain memasuki akaun anda secara rahsia.

Dengan ini, walaupun mereka mempunyai nama pengguna dan kata laluan Facebook kami, mereka tidak dapat memasukkannya, kerana kod tambahan dikirim ke nombor telefon.

Itulah 10 cara tetapan dan keselamatan privasi Facebook juga disyorkan untuk anda kaji walaupun anda perlu mengubahnya. Tujuannya adalah agar data anda tidak digunakan oleh orang lain. Sentiasa melindungi privasi anda. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan