7 Filem Superhero DC Terbaik Sepanjang Masa, Lebih Baik Dari Filem MCU?

Adakah anda tahu bahawa Joker mendapat 11 pencalonan Oscar tahun ini? Apa filem DC lain yang mempunyai kualiti yang hampir sama dengan Joker? Dapatkan jawapannya menerusi artikel Jaka kali ini, geng!

Berbanding dengan Marvel, DC nampaknya sama sekali tidak memberi kesan dalam industri filem Hollywood.

Banyak filem DC gagal diterima dengan baik di pasaran, termasuk dua filem superhero paling popular di DC, Batman vs Superman: Dawn of Justice.

Di sebalik kegagalan itu, ternyata DC juga mempunyai siri filem bagus yang patut ditonton malah mendapat skor ulasan melebihi 90%.

 • Superman (1978)
 • Burung Mangsa
 • Shazam (2019)
 • Wonder Woman (2017)
 • Pelawak (2019)
 • The Dark Knight (2008)
 • 7 Filem DC Terbaik Sepanjang Masa

  Bukan hanya filem aksi langsung, DC juga telah menghasilkan filem animasi beberapa kali yang mendapat sambutan positif dari peminat filem.

  Kejayaan DC dalam membuat filem berkualiti tinggi ternyata bermula sejak dulu lagi sejak tahun 70an.

  Apakah filem DC terbaik sepanjang masa yang patut anda tonton? Berikutan maklumat lengkap.

  1. Filem Lego Batman (2017)

  Sumber gambar: amazon.com

  Filem yang satu ini cuba menggambarkan Batman dari perspektif yang berbeza. Filem animasi 3 dimensi ini mengisahkan kisah The Caped Crusader dalam bentuk watak Lego.

  Tidak hanya dibuat dalam bentuk lego animasi, Batman dalam filem ini juga digambarkan mempunyai keperibadian yang berbeza dari stereotaip Batman pada umumnya .

  Konsep cerita dan animasi yang unik dan humor segar menjadikan filem ini mendapat penilaian 7.3 / 10 pada skor IMDb dan 90% Tomatometer .

  2. Superman (1978)

  Sumber gambar: theactionelite.com

  Filem ini diklasifikasikan sebagai salah satu filem DC klasik yang perlu anda tonton. Filem ini berjaya menggambarkan Superman sebagai tokoh superhero dengan semua masalahnya.

  Christoper Reeve yang memerankan Superman dalam filem ini dikatakan antara pelakon Superman terbaik sepanjang masa .

  Watak Superman yang dibawanya berjaya menggabungkan humor dan karisma superhero dengan sangat baik.

  Filem DC klasik ini berjaya mendapat penilaian 7.3 / 10 pada skor IMDb dan 94% Tomatometer .

  3. Burung Mangsa

  Sumber gambar: cnn.com

  Filem R yang dinilai pertama dari DCEU berjaya mencuri sensasi ketika ditayangkan. Setelah pelbagai kegagalan dialami oleh DCEU, Birds of Prey berjaya menjadi nafas segar.

  Filem aksi ini berjaya mengemas petualangan Harley Quinn dan rakan-rakannya dalam menyelesaikan masalah yang mereka hadapi dengan baik.

  Kisah filem ini dibuat lebih masuk akal dan berasas daripada filem superhero lain. Birds of Prey memenangi 81% skor Tomatometer dan 83% skor penonton di Rottentomatoes (skor akan terus berubah).

  4. Shazam (2019)

  Sumber gambar: rogerbert.com

  Filem ini cuba keluar dari gambar gelap dan gelap yang tersemat di DCEU, dan menjadi filem superhero yang dibungkus dengan pelbagai komedi.

  Filem yang mengisahkan perjalanan kanak-kanak untuk mendapatkan kekuatan super yang menjadikan tubuhnya berubah seperti badan orang dewasa diterima dengan baik oleh banyak peminat filem .

  Shazam mendapat penilaian 7.1 / 10 di IMDb dan juga skor Tomatometer 90% , menjadikannya salah satu filem DCEU terbaik hari ini.

  5. Wonder Woman (2017)

  Sumber gambar: trendingnewsbuzz.com

  Filem yang satu ini mengangkat watak pahlawan super wanita yang memperjuangkan apa yang dia percayai dalam dunia yang dikuasai oleh lelaki.

  Wonder Woman, yang dimainkan oleh Gal Gadot, dikatakan telah mengambil bahagian dalam Perang Dunia I dan mengalahkan lawannya yang ternyata mengendalikan perang di belakang tabir.

  Banyak orang mengatakan bahawa filem yang satu ini berjaya membawa mesej yang menarik bagi wanita agar tidak melepaskan ucapan selamat dalam perjuangan mereka.

  Filem Wonder Woman berjaya mendapat penilaian 7.4 / 10 di IMDb dan Skor Tomatometer 93% .

  6. Joker (2019)

  Sumber gambar: vox.com

  Filem ini cuba menggambarkan Joker dari perspektif yang berbeza berbanding dengan apa yang diceritakan dalam komik.

  The Joker menimbulkan masalah yang dekat dengan orang sekarang - bagaimana tekanan dari persekitaran sekitar dapat mengubah watak seseorang dan bahkan membuatnya melakukan kejahatan.

  Joker tahun ini adalah sensasi berkat kejayaannya memperoleh 11 pencalonan Oscar , dan menjadikannya filem paling dinamakan tahun ini.

  Filem yang satu ini berjaya mendapat penilaian 8.6 / 10 dari IMDb, skor Tomatometer 68%, dan juga skor penonton 88% .

  7. The Dark Knight (2008)

  Sumber gambar: france24.com

  Filem ini boleh dikatakan filem DC terbaik sepanjang masa hingga sekarang . The Dark Knight berjaya mencuri perhatian banyak peminat filem ketika dilancarkan.

  Filem superhero ini mengisahkan perjuangan Batman untuk menyelamatkan kotanya dengan segala intrik dan sentuhan di dalamnya.

  Filem ini bahkan berjaya menghasilkan Heath Ledger dalam memenangi Oscar sebagai pelakon penyokong terbaik pada tahun 2009.

  The Dark Knight berjaya mendapat penilaian 9/10 pada skor IMDb dan 94% Tomatometer .

  Itulah 7 filem DC terbaik sepanjang masa yang boleh menjadi hiburan menarik untuk anda pada hujung minggu.

  DCEU belum berjaya menaikkan namanya sebagai francais filem superhero di era moden ini, tetapi melihat rekodnya ini boleh berubah sekali.

  Dengan rencananya untuk memulakan semula filem superhero, itu hanya masalah masa, sejauh mana DC dapat menekankan kembali pengaruhnya dalam industri filem.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan