5 Aplikasi Penyuntingan Audio Terbaik di Android

Bagaimana anda melakukan penyuntingan audio di Android? ini adalah perbincangan untuk aplikasi penyuntingan audio terbaik pada versi Android Jaka!

Telefon pintar Android sangat popular di hampir semua orang di dunia. Sebenarnya, telefon pintar adalah peranti pelbagai fungsi yang boleh digunakan untuk melakukan pelbagai perkara. Salah satunya melakukan penyuntingan audio .

Penyuntingan audio itu sendiri adalah aktiviti di mana kita memanipulasi suara atau lagu dengan mengubah nada suara, menambahkan pelbagai bunyi instrumen atau juga memotong lagu. Secara amnya, penyuntingan audio dilakukan dengan menggunakan pelbagai peranti canggih yang mahal dan tentunya memerlukan peranti komputer seperti komputer riba. Namun, ternyata sekarang kita dapat melakukannya hanya melalui tablet Android. Jangan percaya? Lihat ulasan penuh Jaka ini.

BACA JUGA
 • 5 Rakaman Audio 3D Yang Pasti Membuat Anda Kagum Takut
 • Cara Menukar Audio ke Teks di PC atau Laptop, Praktikal & Anti-Lelah!

5 Aplikasi Penyuntingan Audio Terbaik di Android

Berkat kemajuan teknologi , kami kini dapat melakukan aktiviti penyuntingan audio menggunakan telefon pintar Android. Pengguna Android dapat melakukan pencampuran suara instrumen, mengubah nada suara atau lagu, dan juga memotong lagu tersebut untuk digunakan sebagai nada dering di Android.

Bagaimana anda melakukan penyuntingan audio di Android ? Adakah anda ingin tahu? Baiklah, mari kita pergi ke perbincangan mengenai aplikasi penyuntingan audio terbaik di Android, ok?

1. PocketBand - Daw Sosial

Aplikasi Android pertama yang akan kita bincangkan adalah PocketBand - Social Daw . Aplikasi ini membolehkan anda melakukan pencampuran audio dengan mengubah nada lagu dan bahkan menambahkan suara pelbagai alat muzik. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 • Ketika pertama kali membuka aplikasi, Anda akan diarahkan ke halaman utama , di mana anda dapat menggunakan lagu demo atau menambahkan lagu kegemaran anda dengan memilih ikon + Lagu .

 • Seterusnya, anda akan diarahkan ke halaman pencampuran. Di sini, terdapat beberapa pilihan seperti Intro , Voice , Base , Bridge dan Outro yang merupakan penamaan bahagian lagu.

 • Anda hanya perlu memilih bahagian lagu yang ingin diedit, baik itu awal ( Pengenalan ) atau mungkin ketika lagu itu dimulakan ( Suara ) atau di akhir lagu ( Keluar ). Cukup ketik salah satu pilihan ini dan anda akan beralih ke halaman seterusnya.

 • Di halaman ini anda dapat mengedit suara instrumen dalam lagu pilihan anda. Sama ada ia mengubah suara drum menjadi lebih kuat atau mengubah nada gitar menjadi lebih tinggi.

2. Pemotong MP3

Aplikasi Android seterusnya yang dapat anda gunakan untuk penyuntingan audio adalah MP3 Cutter . Aplikasi ini membolehkan anda membuat nada dering dengan memotong lagu pada bahagian tertentu. Inilah cara ia berfungsi.

 • Cara menggunakan aplikasi Android yang juga sangat mudah , anda hanya perlu membuka aplikasi ini dan menunggu beberapa saat untuk diarahkan ke halaman utama aplikasi ini. Di sini, anda akan diminta untuk memilih lagu yang akan melalui proses penyuntingan terlebih dahulu.

 • Seterusnya, anda hanya perlu menentukan awal dan akhir nada dering yang dihasilkan dari aplikasi ini dengan menyeret dua penanda yang disediakan. Penanda kiri adalah penanda untuk permulaan lagu dan penanda kanan adalah penanda untuk akhir lagu.

 • Setelah selesai, cukup pilih tanda centang di kanan bawah untuk menyimpan hasil proses penyuntingan anda.

 • Kemudian, anda akan diarahkan ke halaman senarai nada dering yang baru anda buat. Di sini anda perlu melakukan satu perkara lagi, iaitu mendengar nada dering yang anda buat sebelumnya.

3. ZeoRing

ZeoRing adalah aplikasi Android untuk penyuntingan audio yang hampir sama dengan MP3 Cutter dari segi fungsinya. Aplikasi ini juga dibuat untuk membantu pengguna Android yang ingin membuat nada dering dari lagu kegemaran mereka.

 • Di laman utama aplikasi ini, anda dapat memilih lagu berdasarkan nama album, nama artis dan judul lagu yang anda inginkan. Di sini, lebih baik jika anda memilih lagu mengikut tajuk .
 • Pilih lagu yang anda mahukan dan teruskan ke proses penyuntingan . Pada halaman penyuntingan ini, anda mesti menentukan awal dan akhir nada dering yang dihasilkan oleh ZeoRing menggunakan dua penanda merah . Tidak perlu panjang lebar jika anda ingin membuat nada dering dari lagu, hanya beberapa saat .
 • setelah selesai menentukan awal dan akhir lagu, pilih ikon Potong di kanan atas skrin telefon pintar Android anda untuk memotong lagu menjadi nada dering, maka anda hanya perlu menyimpannya .

 • Jangan lupa, periksa nada dering yang anda buat dengan memutar kembali nada dering untuk memastikan hasilnya sesuai dengan jangkaan .

LIHAT ARTIKEL

4. Penyunting Audio Android

Di tempat keempat, saya mempunyai aplikasi Editor Audio Android . Aplikasi Android yang satu ini memang tidak begitu terkenal walaupun namanya sangat senang diingat. Android Audio Editor mempunyai fungsi yang serupa dengan dua aplikasi Android sebelumnya, iaitu fungsi untuk membuat nada dering dari lagu kegemaran anda. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 • Untuk membuat nada dering, yang perlu anda lakukan hanyalah berpindah dari halaman utama aplikasi ini ke bahagian Media .
 • Tunggu beberapa saat sehingga senarai lagu di telefon pintar Android anda muncul. Cari dan tentukan lagu yang anda sukai, kemudian ketuk sebentar sehingga pilihan Edit muncul .
 • Seterusnya, anda akan diarahkan ke halaman penyuntingan. Di sini, yang harus anda lakukan ialah menggerakkan dua halangan yang disediakan. Luncurkan pembatas pertama untuk menentukan permulaan nada dering dan kemudian luncurkan pembatas seterusnya untuk menentukan akhir nada dering.
 • Sudah selesai? Sekarang yang harus anda lakukan hanyalah menyimpan nada dering anda . anda juga boleh menjadikan nada dering anda sebagai nada dering lalai pada telefon pintar Android anda terus dari aplikasi ini .

5. Penukar Media

Nah, jika sebelumnya Jaka telah menjelaskan aplikasi Android untuk kegiatan Mencampurkan Audio dan membuat nada dering dari lagu, sekarang Jaka akan membincangkan aplikasi Media Converter , yang merupakan aplikasi Android yang dapat Anda gunakan untuk mengubah file audio .

Aplikasi ini membolehkan anda menukar pelbagai fail audio seperti MP3, MP4, AAC, MPEG, FLV dan WAV dan banyak lagi. Inilah caranya.

 • Anda cukup memilih lagu yang ingin anda ubah dari daftar lagu di telefon pintar Android anda melalui aplikasi ini.

 • Untuk pilihan awal, anda boleh menukar lagu menjadi MP3 atau MP4. Selain MP3 dan MP4, anda dapat menukar lagu anda ke jenis audio lain dengan memilih Mod Pakar .

 • Sekarang, di bahagian Mod Pakar ini , anda boleh menukar lagu pilihan anda ke pelbagai sambungan lain .
 • Bukan itu sahaja, anda juga dapat memotong lagu tersebut dengan menentukan terlebih dahulu Duration Start dan Duration End lagu sebelum menyimpannya dengan mengetuk pilihan Convert .

Jadi bagaimana? Pasti anda berpuas hati dengan aplikasi yang dibincangkan oleh Jaka. Anda hanya perlu memilih aplikasi penyuntingan audio yang sesuai dengan kebutuhan Anda , baik itu pencampuran audio, pembuatan nada dering, atau apakah anda memerlukan aplikasi Android yang dapat mengubah file audio Anda? Terserah anda sebagai pengguna. Itulah perbincangan pertama dari Jaka, semoga berjaya dan semoga bermanfaat. Jangan lupa berkongsi!

Artikel Berkaitan