Cara Memeriksa KK Online di Laman Rasmi Kerajaan (Kemas kini 2020)

Ingin tahu bagaimana membuat semakan secara dalam talian di laman web rasmi kerajaan? Jaka mempunyai koleksi cara untuk memeriksa KK No rasmi terkini dalam talian, privasi data selamat dijamin.

Kad Keluarga atau sering disingkat KK adalah kad pengenalan yang mengandungi data mengenai komposisi keluarga yang tinggal di tempat yang sama.

Kad keluarga mesti dimiliki oleh setiap keluarga kerana kadangkala digunakan sebagai keperluan pentadbiran yang berkaitan dengan aktiviti negeri dan komersial.

Tidak seperti KTP, KK sering menukar data untuk satu sebab atau yang lain jadi penting untuk mengetahui cara memeriksa KK secara dalam talian untuk mengetahui kesahihan KK yang dimiliki sekarang.

 • Fungsi KK
 • Mengapa Perlu Mengemas kini Data KK?
 • Koleksi Cara Periksa KK Online Terkini
 • Cara Semak Nombor Online KK

  Satu perkara yang perlu diingat ketika cuba memeriksa KK KK secara dalam talian adalah memastikannya hanya menyemaknya di laman web rasmi kerajaan .

  Data pada kad keluarga sangat sulit kerana data ini dapat digunakan untuk pelbagai tujuan, termasuk memohon pinjaman dana.

  Oleh itu, adalah penting untuk melihat laman web dengan teliti bagaimana untuk memeriksa KK yang dikunjungi dalam talian sebelum memasukkan nombor KK dan nombor NIK di laman web ini.

  Apa itu KK?

  Sebelum terus memeriksa Kad Kredit dalam talian, ada baiknya kita membincangkan sedikit mengenai definisi Kad Kredit dan perbezaannya dengan huruf penting lain.

  Family Card atau KK adalah kad yang mengandungi maklumat mengenai semua ahli keluarga yang tinggal di tempat yang sama. Setiap ketua keluarga hanya mempunyai 1 ketua keluarga kerana data sudah diwakili.

  Data di KK juga akan merangkumi ahli keluarga yang tinggal di rumah tempat mereka tinggal walaupun mereka bukan ahli teras.

  Ini menjadikan KK sering mengalami perubahan dalam data dan perlu didaftarkan semula apabila ada anggota baru yang tinggal atau meninggalkan kediaman ketua keluarga.

  Fungsi KK

  Setelah mengetahui apa itu KK dan mula memahami mengapa anda perlu mengetahui cara memeriksa KK secara dalam talian, anda juga perlu mengetahui mengapa KK adalah komponen penting dalam pendaftaran awam.

  Kad keluarga mempunyai fungsi penting dalam kehidupan seharian, dan berikut adalah beberapa fungsi Kad Keluarga yang paling penting yang telah diringkaskan oleh Jaka.

  • Family Card adalah tangga utama untuk membuat KTP untuk ahli keluarga yang telah berumur 17 tahun.
  • Kad keluarga digunakan sebagai salah satu syarat yang mesti dilampirkan semasa mendaftar sekolah.
  • Kad keluarga adalah syarat utama dalam proses membuat sijil kelahiran bagi anak-anak yang dilahirkan.
  • Kad keluarga sering menjadi keperluan pentadbiran dalam proses pendaftaran insurans, BPJS, dan perkara-perkara lain yang serupa.
  • Bukti kewujudan keluarga dan anggotanya.

  Terdapat banyak fungsi lain dari CoW terutama dalam hal-hal yang berkaitan dengan pentadbiran dengan negara, dan juga institusi.

  Oleh itu, pastikan Kad Kredit yang digunakan masih aktif dengan memeriksa nombor Kad Kredit secara dalam talian, dan jika ada perubahan, lakukan proses pendaftaran sesuai dengan peraturan.

  Mengapa Perlu Mengemas kini Data KK?

  Seperti yang dijelaskan Jaka sebelumnya, Kad Keluarga sering mengalami perubahan data, tidak seperti KTP, yang kadangkala hanya mengubah data.

  Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan perubahan pada data pada Kad Keluarga anda yang perlu anda daftarkan lagi.

  • Terdapat anak baru dilahirkan dalam keluarga.
  • Terdapat ahli keluarga baru yang menetap kerana melakukan perjalanan dengan keluarga.
  • Ada ahli keluarga yang meninggal dunia.
  • Sebilangan ahli keluarga meninggalkan rumah kerana mereka sudah berkahwin dan mempunyai keluarga baru.

  Sekiranya perkara di atas berlaku dalam keluarga anda, data fail berubah kepada pentadbiran kampung dengan segera dengan membawa pengenalan dari RT dan RW.

  Perubahan pada data ini mesti dilaporkan kerana data dalam CoW tidak lagi sesuai dengan situasi saat ini, dan masalah dapat terjadi ketika ada proses tinjauan dan sebagainya.

  Setelah menghantar perubahan dan menerima kad keluarga baru, anda boleh menyemak KK dalam talian, yang dibincangkan di bawah.

  Koleksi Cara Periksa KK Online Terkini

  Seperti yang dibincangkan Jaka sebelumnya, untuk memeriksa KK No, pastikan bahawa anda hanya memeriksa laman web rasmi kerajaan.

  Pada masa ini Pejabat Penduduk dan Pendaftaran Awam (Disdukcapil) telah menyediakan perkhidmatan untuk memeriksa nombor kad NIK dan keluarga secara dalam talian.

  Perkhidmatan ini hanya dapat diakses oleh ketua keluarga, jadi jika anda ingin memeriksa nombor kad keluarga dan bukan ketua keluarga, undang ayah anda untuk memeriksanya bersama.

  Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ambil untuk memeriksa KK secara dalam talian melalui laman web rasmi kerajaan.

  • Langkah 1 Masukkan laman web //layananonline.dukcapil.kemendagri.go.id/ melalui penyemak imbas anda.

  • Langkah 2 Masukkan nombor mudah alih yang didaftarkan, kata laluan, dan lengkapkan captcha yang ditunjukkan.

  • Langkah 3 Jika Anda belum mendaftar sebelumnya, pergi ke menu daftar dan isi borang yang disediakan, dan pastikan semuanya sesuai dengan ketentuan.
  • langkah 4 Masukkan menu awal dan masukkan data yang didaftarkan lebih awal.

  Setelah memasukkan, anda akan dapat melihat maklumat mengenai nombor NIK dan kad keluarga yang sedang didaftarkan.

  Selain dari laman web yang dimiliki oleh pemerintah pusat, beberapa kerajaan tempatan juga menyediakan perkhidmatan jalan masuk KK dalam talian yang boleh anda gunakan.

  Berikut adalah beberapa laman web rasmi kerajaan tempatan yang boleh digunakan untuk memeriksa KK secara dalam talian.

  • Bandung - //disdukcapil.bandung.go.id/cari-biodata
  • Batam - //disdukcapilbisa.batam.go.id/per Semak / nokk
  • Kalimantan Barat - //dukcapil.kalbarprov.go.id/cek-kk
  • Sragen - //dukcapil.sragenkab.go.id/informasi/cek_kk
  • Tangerang - //disdukcapil.tangerangkota.go.id/ceknik/
  • Tegal - //disdukcapil.tegalkab.go.id/informasi/cek_kk

  Anda juga boleh menyemak kaedah pemeriksaan KK dalam talian mengikut wilayah atau pada masa yang sama sebagai bahan alternatif atau perbandingan apabila pelayan pusat tidak dapat diakses dengan alasan tertentu.

  Berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa kad keluarga dalam talian dari laman web rasmi kerajaan yang boleh anda gunakan sekarang.

  Pastikan anda tidak menggunakan aplikasi tidak rasmi yang dibuat oleh pihak ketiga semasa memeriksa nombor kad keluarga atau NIK anda. Data yang anda masukkan boleh digunakan untuk tidak bertanggungjawab.

  Sekilas dia maklumat mengenai kad keluarga dan cara menyemaknya dalam talian. Semoga bermanfaat, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Cara Memeriksa atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan