3 Cara Sembunyikan Rakan di FB Terkini | Cepat & Mudah!

Privasi senarai rakan anda di Facebook adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian. Privasi ini juga dapat diatur dengan menyembunyikan rakan di Facebook berikut.

Sebagai salah satu media sosial yang paling popular di dunia, Facebook mempunyai jumlah pengguna yang sangat banyak. Anda juga mesti mempunyai banyak rakan di media sosial ini.

Walaupun anda mempunyai banyak hubungan, anda tetap ingin menjaga kerahsiaan, misalnya dengan menyembunyikan senarai rakan anda di FB sehingga orang lain tidak tahu siapa yang berkawan dengan anda.

Lalu, bagaimana menyembunyikan rakan Facebook ? Mudah, sungguh! Ikuti sahaja langkah yang dijelaskan oleh Jaka di bawah ini, geng!

 • Cara menyembunyikan rakan di Facebook melalui penyemak imbas HP
 • Cara menyembunyikan rakan di Facebook melalui aplikasi
 • Cara termudah untuk menyembunyikan rakan di Facebook

  Facebook menyediakan ciri privasi yang cukup baik, termasuk untuk menyembunyikan rakan FB dari pengguna lain. Jadi, tidak ada orang lain yang dapat melihat senarai rakan anda.

  Mengaktifkan ciri Facebook yang satu ini juga sangat mudah, geng. Anda boleh mengikuti kaedah menyembunyikan rakan anda di Facebook, yang Jaka ulas di bawah. Dengar, mari kita pergi!

  1. Cara menyembunyikan rakan di Facebook melalui PC

  Supaya tidak ada orang lain yang mengetahui jumlah rakan anda di FB, anda boleh menyembunyikan senarai rakan anda di Facebook melalui komputer atau komputer riba, geng.

  - Langkah 1: Buka laman web Facebook di komputer atau komputer riba anda dan masukkan profil Facebook anda dengan mengklik nama akaun anda.

  - Langkah 2: Setelah memasuki halaman profil, klik menu Friends .

  - Langkah 3: Anda akan melihat butang tiga titik di sebelah kanan menu Cari Kawan. Klik butang.

  - Langkah 4: Klik pilihan Edit Privasi yang muncul.

  - Langkah 5: Di halaman Edit Privasi, anda dapat melihat tetapan untuk pelbagai privasi. Untuk menyembunyikan senarai rakan anda di Facebook, klik butang Umum di bahagian Senarai Rakan.

  - Langkah 6: Apabila halaman privasi dibuka, klik pilihan Only Me supaya pengguna lain tidak dapat melihat senarai rakan anda, geng.

  - Langkah 7: Selesaikan. Privasi ditetapkan untuk pilihan Only Me. Maksudnya, hanya anda yang dapat melihat senarai rakan di FB.

  Selain bersembunyi dari semua pengguna, anda juga dapat mengawal siapa yang dapat melihat senarai rakan anda di Facebook. Cukup sesuaikan tetapannya.

  2. Cara menyembunyikan rakan di Facebook melalui penyemak imbas HP

  Sekiranya anda tidak memasang aplikasi Facebook di telefon bimbit anda, anda boleh mengakses media sosial ini melalui penyemak imbas, kumpulan. Menyembunyikan rakan anda di FB boleh dilakukan dengan langkah-langkah berikut.

  - Langkah 1: Buka penyemak imbas kemudian masukkan laman web Facebook. Selepas itu, klik butang hamburger yang tersenarai di sudut kanan atas. Luncurkan sehingga bahagian bawah.

  - Langkah 2: Klik Pintasan Privasi atau Pintasan Privasi. Pilih pilihan Lihat Tetapan Privasi Lain .

  - Langkah 3: Leret ke bawah, kemudian pilih Siapa yang Dapat Melihat Senarai Rakan Anda? . Selepas bahagian privasi dibuka, klik Hanya Saya .

  - Langkah 4: Selesaikan. Setelah ditetapkan ke pilihan Only Me, anda adalah satu-satunya pengguna yang dapat melihat senarai rakan anda, kumpulan itu.

  Selain penyembuhan dari semua pengguna, anda juga dapat menyembunyikan senarai rakan anda di FB dari pengguna awam dan hanya rakan di akaun anda yang dapat melihatnya.

  3. Cara menyembunyikan rakan di Facebook melalui aplikasi

  Selain melalui penyemak imbas, cara menyembunyikan rakan di Facebook melalui telefon bimbit juga dapat dilakukan dengan mudah dalam aplikasi, baik aplikasi Facebook dan aplikasi Facebook Lite, geng.

  - Langkah 1: Buka aplikasi Facebook di telefon bimbit. Kemudian, klik butang hamburger di kanan atas. Tatal ke bawah.

  - Langkah 2: Klik pilihan Tetapan & Privasi , kemudian pilih Pintasan Privasi .

  - Langkah 3: Di bahagian Pintasan Privasi, klik pilihan Lihat Tetapan Privasi Lain . Tatal ke bawah.

  - Langkah 4: Klik menu Siapa yang Dapat Melihat Senarai Rakan Anda? . Klik menu. Klik menulis Lihat Lagi dan aktifkan pilihan Only Me .

  Sama seperti sebelumnya, anda juga dapat mengaktifkan pilihan privasi lain untuk menyembunyikan senarai rakan anda di Facebook dari pengguna tertentu. Ia mudah, bukan?

  Itulah cara untuk menyembunyikan rakan di FB yang boleh anda lakukan melalui PC atau telefon bimbit. Dengan cara itu, anda boleh menghadkan privasi pengguna lain yang tidak anda mahukan.

  Selain menetapkan privasi untuk menyembunyikan senarai rakan di Facebook dari semua pengguna, anda juga dapat menyembunyikannya dari pengguna tertentu, geng.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan