Cara Membuat Literasi Video | Sesuai untuk IG Story dan WA!

Ingin mempunyai kandungan menarik yang penuh dengan inspirasi di media sosial? Sekiranya anda mahu, anda harus tahu bagaimana membuat literasi video paling popular di bawah!

Seiring perkembangan platform media sosial seperti Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram, dan sebagainya, orang menjadi lebih ekspresif dan besar dalam memuat naik momen mereka, sama ada dengan keluarga atau rakan.

Bukan itu sahaja. Keinginan penggunanya untuk memuat naik pelbagai momen anti-arus utama menjadikan kandungan lebih kreatif muncul. Malah semua yang anda dapati, misalnya, dalam rangkaian akaun Instagram yang lucu dan lucu .

Nah, satu bentuk kandungan yang sedang berkembang pesat ialah literasi video . Seperti apa kandungannya dan bagaimana anda membuat video unik, kreatif, dan literasi ? Lihat ulasan berikut!

 • Cara Membuat Video Literasi
  • Cara membuat literasi video yang bergerak
  • Cara Membuat Video Literasi dengan KineMaster
 • Apa itu Video Literasi?

  Sumber gambar: Pro.co.id

  Secara umum, literasi video adalah sejenis video yang menggabungkan gambar atau foto dengan objek bergerak.

  Biasanya video jenis ini juga ditambahkan lagu latar yang menarik dan mutiara kebijaksanaan untuk disampaikan kepada penonton, sama ada keluarga, rakan, atau orang yang melihat kandungannya.

  Tujuan seseorang membuat banyak literasi video. Bermula sebagai tempat untuk propaganda agama, bentuk ekspresi romantis antara pasangan, atau hanya sekadar meluahkan isi hati melalui kandungan kreatif, geng.

  Oleh kerana kandungan ini banyak tersebar di cerita WA atau IG, banyak orang ingin mengetahui cara membuat video literasi WA atau IG yang ringkas dan mudah.

  Oleh itu, bagi anda yang ingin mengetahui cara membuat literasi video bergerak , mari ikuti panduan yang diberikan oleh Jaka di bawah!

  Cara Membuat Video Literasi

  Cara membuat literasi video anda sendiri adalah pelbagai dan anda boleh melakukannya sama ada di PC atau Android. Nah, kali ini Jaka hanya akan membincangkan bagaimana membuat literasi video di Android kerana jauh lebih mudah dan ringkas.

  Bukan itu sahaja, di sini anda juga akan mengajar Jaka bagaimana membuat video literasi 30 saat atau 15 saat mengikut citarasa dan konsep anda sendiri. Oleh itu, jangan menatap masa tertentu, geng!

  Nanti anda juga akan tahu bagaimana membuat literasi video dengan muzik, memandangkan literasi video biasanya merangkumi pelbagai jenis muzik untuk meningkatkan daya tarik kandungan. Inilah panduan bagaimana membuat video literasi yang boleh anda contohi!

  Cara membuat literasi video yang bergerak

  Dalam video literasi, biasanya anda akan melihat kesan bergerak di langit, sungai, atau laut. Sudah tentu anda memerlukan aplikasi foto bergerak yang berfungsi di telefon bimbit anda. Kali ini Jaka akan menggunakan aplikasi Zoetropic .

  Muat turun sekarang: Zoetropik - Foto dalam Gerak

  Bagi anda yang ingin mengetahui cara membuat literasi video bergerak dengan gaya dan konsep kegemaran anda, berikut adalah panduan!

  Langkah - 1 : Buka aplikasi Zoetropik, maka anda akan memasuki skrin baru. Ketik Ketuk di sini untuk memulakan , kemudian pilih Galeri . Sila pilih gambar yang ingin anda buat.

  Langkah - 2 : Selepas itu, pilih pilihan Gerak. Di sana anda akan menemui anak panah kuning di sana.

  Letakkan anak panah kuning pada objek yang ingin anda pindahkan. Cuba objek dalam bentuk laut , aliran air / sungai , atau awan / langit ya!

  Langkah - 3 : Selepas itu, pilih pilihan Topeng . Pilihan ini akan membekukan semua objek yang disekat dengan warna merah sehingga tidak bergerak, misalnya bangunan, gunung, batu, tanah, dan sebagainya.

  Langkah - 4 : Di sini, anda boleh membuat kandungan anda dengan muzik atau teks.

  Cara membuat literasi video agak mudah. Pilih pilihan Audio , kemudian pilih muzik mengikut citarasa anda , sama ada dari folder telefon bimbit anda atau dari pilihan muzik yang telah disediakan oleh Zoetropic.

  Untuk menjadikan teks tidak kurang senang. Pilih pilihan Teks , kemudian taipkan kata-kata inspirasi yang ingin anda tulis. Ini hanya kelemahan , di sini anda tidak dapat menjumpai tetapan di kiri, tengah, atau kanan.

  Langkah - 5 : Baiklah, bagaimana anda melihat penggoda video? Sangat mudah! Anda hanya perlu menekan segitiga mosaik biru, ungu dan hijau di sebelah kiri skrin.

  Dari sana anda dapat mengetahui bagaimana hasil video anda. Sekiranya ada yang hilang, betulkan, okey?

  Langkah - 6 : Apabila semuanya selesai, yang perlu anda lakukan ialah menekan simbol titik di sudut kanan atas.

  Anda diberi kebebasan untuk menetapkan kelajuan, pengulangan, masa video dan resolusi. Tetapi jika anda rasa tidak perlu, terus ke Simpan . Terserah anda untuk menyimpan dalam format MP4 atau GIF, geng!

  Itulah cara untuk membuat literasi video bergerak dengan menggunakan aplikasi khas, dalam hal ini Zoetropic. Anda juga boleh membuat literasi video dengan aplikasi lain, anda tahu!

  Cara Membuat Video Literasi dengan KineMaster

  Salah satu aplikasi penyuntingan video Android terbaik yang boleh anda gunakan untuk membuat literasi video adalah KineMaster . Anda boleh memuat turunnya di bawah:

  Aplikasi Video & Audio KineMaster Corporation DOWNLOAD

  Baiklah, bagi anda yang ingin menyelesaikannya dengan membuat video literasi dengan KineMaster , berikut adalah panduan!

  Langkah - 1 : Buka aplikasi KineMaster. Di sana anda akan dihadapkan dengan 2 pilihan, Pembantu Projek dan Projek Kosong. Kerana Jaka akan membimbing anda secara langsung, pilih Empty Project .

  Langkah - 2 : Selepas itu, anda akan memasuki halaman penyuntingan dengan pelbagai menu di dalamnya.

  Yang mesti anda buat dahulu ialah memilih video / gambar yang ingin anda gunakan. Oleh itu, klik Media di menu bulatan kanan atas, kemudian pilih video / gambar yang akan anda gunakan.

  Langkah - 3 : Setelah anda menentukan gambar / video, sila tetapkan jangka masa yang anda mahukan, sama ada 15 saat, 30 saat, atau sesuka anda.

  Caranya mudah, cuma sapu ke kiri atau kanan pada bahagian yang ditunjukkan dalam gambar.

  Langkah - 4 : Di menu bulatan kanan atas, anda boleh menambahkan seberapa banyak kandungan yang anda mahukan.

  Contohnya, anda ingin mengetahui cara membuat literasi video dengan muzik. Caranya senang. Tekan pilihan Audio , pilih lagu yang ingin anda pilih sebagai sebahagian daripada kandungan anda, kemudian tekan simbol tambah merah.

  Sekiranya muzik anda terlalu lama, anda boleh mengaturnya sendiri dengan menekan lagu, kemudian pilih pilihan Potong / Berpisah .

  Langkah - 5 : Sekiranya anda ingin menambahkan teks, tekan pilihan Lapisan pada Menu utama, kemudian pilih Teks .

  Nanti anda boleh memilih fon terbaik untuk kandungan anda, lengkap dengan animasi yang akan menjadikan kandungan anda lebih keren, geng!

  Langkah - 6 : Setelah selesai, tekan pilihan Eksport dan Kongsi di sudut kanan atas skrin, kemudian pilih Eksport .

  Itulah cara untuk membuat literasi video dengan KineMaster. Anda juga boleh meningkatkan kandungan anda dengan menyalin kata-kata motivasi hidup terbaik di laman Jalantikus , anda tahu!

  Itulah panduan bagaimana membuat literasi video yang paling mudah dan praktikal untuk anda. Sangat mudah, bukan? Apa pendapat kamu?

  Contohnya, anda mempunyai cara untuk membuat video literasi lain yang lebih kreatif dan lebih mudah, tulis di ruangan komen di bawah, ya! Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai video atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan