11 Petua Memilih dan Membeli Telefon Pintar Android Terpakai

Salah satu cara untuk memiliki telefon pintar idaman dengan harga rendah adalah dengan membeli telefon pintar terpakai. JalanTikus seterusnya memberikan petua untuk membeli telefon pintar Android terpakai yang berkualiti.

Ramai orang yang lebih gemar membeli telefon pintar terpakai daripada yang baru. Sebabnya boleh diramalkan, kerana harganya jauh lebih murah .

Namun, membeli telefon pintar terpakai adalah seperti membeli kucing dalam karung . Ya, kami tidak tahu pasti keadaan sebenar telefon pintar kedua. Tubuh boleh licin, di dalam kita tidak tahu kan?

Jangan menyesal kerana saya salah membelinya, di sini Jaka mengulas petua membeli telefon pintar terpakai yang berkualiti. Tetapi, adakah anda pasti mengenai pilihan telefon pintar anda? Jaka juga akan menerangkan cara memilih telefon pintar yang tepat pada tahun 2017 .

BACA JUGA
 • 10 Petua untuk Membeli iPhone Terpakai yang lancar dan Berkualiti, Oleh itu Anda Tidak Terpedaya!
 • 10 Petua Menjual Telefon Bimbit Terpakai dengan Harga Tinggi
 • Walaupun Mahal, 8 Sebab Orang Ini Memilih iPhone Daripada Android!

Petua Memilih dan Membeli Telefon Pintar Terpakai

1. Berapa Spesifikasi Tahan Lama?

Sebelum menuju ke topik utama, pertama-tama kita membincangkan petua memilih telefon pintar yang tepat pada tahun 2017. Spesifikasi standard telefon pintar meningkat setiap tahun. Sudah tentu anda mahu memiliki telefon pintar yang tahan lama dan masih dapat memenuhi keperluan anda untuk jangka masa yang panjang.

Pada tahun 2017, dia mengesyorkan mencari telefon pintar Android dengan RAM sekurang-kurangnya 3 GB, RAM 2 GB dijamin sukar. Storan dalaman mestilah 32GB , walaupun 16GB pastikan telefon pintar mempunyai slot microSD.

Untuk saiz skrin hingga, tetapi resolusi sekurang-kurangnya 720p atau 1.080p untuk lebih banyak kemudahan. Chipset yang digunakan juga mesti dipertimbangkan, sama ada kelas atas atau menengah, dan tidak terlalu sekolah lama.

Perkara penting lain ialah sokongan kemas kini sistem operasi, jika anda dapat mencari telefon pintar yang dijanjikan untuk mendapatkan kemas kini Android 7.0 Nougat. Atau sekurang-kurangnya sudah menjalankan Android 6.0 Marshamallow .

2. Beli Barangan BNOB

Ada keterangan telefon pintar yang betul? Sekarang kita pergi ke petua untuk membeli telefon pintar kedua, yang mencari item yang masih dalam keadaan BNOB . Apa itu BNOB? BNOB bermaksud Kotak Baru Terbuka atau item baru, tetapi ia telah membuka penutup kotak. Anda boleh mencari item BNOB melalui iklan baris dalam talian di FJB Kaskus, misalnya, hanya mencari "BNOB" dan pilih kategori telefon pintar.

Barang BNOB jelas lebih murah daripada barang baru, tetapi sedikit lebih mahal jika dibandingkan dengan barang kedua. Yang harus anda perhatikan adalah memastikan barang tersebut dijamin secara rasmi. Cari barang BNOB dari penjual yang benar-benar membeli barang yang salah dan kemudian menjualnya semula dengan harga yang lebih murah.

3. Beli Item "Stok Lama"

Petua untuk membeli telefon pintar kedua seterusnya adalah dengan mencuba mencari barang dalam keadaan " Stok Lama ". Apa lagi itu? Sebenarnya anda sudah tahu, stok lama dari bahasa Inggeris, yang bermaksud stok lama. Di FJB Kaskus banyak penjual menawarkan barang stok lama, biasanya barang ini tidak dijamin dan untuk model telefon pintar jenis lama tetapi yang pernah mahal.

Oleh kerana tidak dijamin, disarankan agar transaksi yang anda pilih menggunakan sistem COD . Oleh itu, anda boleh memeriksa keadaan dan memastikan semua fungsi telefon pintar adalah normal. Harga barang stok lama jelas jauh lebih murah daripada harga baru, bahkan mungkin sama dengan harga kedua.

4. Cari Barang Yang Masih Dijamin

Cari barang yang masih dalam jaminan , jika boleh, cari barang yang jaminannya masih lama dan hanya digunakan selama beberapa bulan. Sekiranya telefon pintar sasaran anda benar-benar sukar dijumpai yang masih merupakan jaminan, sekurang-kurangnya cari tempoh jaminan baru . Jadi ia bukan telefon pintar yang telah digunakan selama 2-3 tahun.

5. Harga yang berpatutan

Siapa yang tidak suka harga murah untuk telefon pintar yang ingin anda beli? Biasanya setiap telefon pintar terpakai akan ada harga terpakai yang menjadi penanda aras , tetapi jika harganya sebenarnya jauh dari harga penanda aras, anda harus berhati-hati. Mungkin telefon pintar itu alias palsu atau rosak teruk , jadi harganya di bawah rata-rata.

6. Pilih Sistem Transaksi yang Selamat

Kewujudan akaun bersama menjadikan belanja dalam talian lebih selamat dan selesa tanpa sekatan wilayah, jadi anda boleh berurusan dengan penjual di seluruh Indonesia. Tentunya pilihan barang lebih banyak dan pelbagai.

Tetapi jika anda bimbang dengan keadaan barang, pilihlah sistem COD (Cash On Delivery). Anda boleh membuat janji temu untuk bertemu, pastikan tempat yang dipilih selamat . Bukan di tepi jalan, pilih saja restoran tertentu. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman, undang rakan yang sudah memahami untuk membantu anda memeriksa barang.

7. Jadilah "Pembeli Pintar"

Jaka tekankan untuk anda yang ingin membeli telefon Android terpakai, jadilah pembeli yang bijak . Biasanya penjual yang menjual niat, menulis keterangan produk sejelas mungkin . Oleh itu, anda juga harus membaca dengan teliti. Tanyakan perkara yang belum dijelaskan, jangan tanya perkara yang tidak penting atau yang telah dijelaskan oleh penjual.

8. Periksa Keadaan Fizikal

Paparan tentu perkara pertama yang kami periksa, pastikan badan telefon pintar kelihatan lancar dan sesuai dengan keterangan yang ditulis oleh penjual. Sekiranya anda mengatakannya lancar tetapi ternyata ada lepuh dan potongan maka jangan menerimanya, jika perlu batalkan.

9. Periksa Kelengkapan dan Semua Fungsi

Selanjutnya periksa kelengkapan, sama ada sesuai dengan pernyataan dari penjual. Tandakan IMEI pada telefon bimbit dan kotak, kemudian sesuaikan. Pastikan juga, kelengkapan aksesori asli. Keadaan fizikal berikut yang mesti anda periksa:

 • Periksa butang Utama, butang Daya, dan butang Kelantangan. Pastikan ia masih lembut dan berjalan lancar tanpa pelik. Kerana komponennya diketahui mudah rosak.
 • Pastikan keaslian fon telinga, walaupun anda tidak semestinya menggunakannya, tetapi pastikan fon telinga masih asli dan simpan dengan baik untuk mengekalkan harganya. Mungkin lain kali saya mahu menaik taraf ke versi yang lebih tinggi.
 • Periksa penyesuai pengecas dan kabel USB, pastikan berfungsi dan tidak longgar.
 • Periksa bicu audio dan pastikan ia tidak perlahan .
 • Ujian pembesar suara dan mikrofon, pastikan suara yang dikeluarkan adalah normal dan tidak pecah . Sekiranya pecah, ia mungkin terkena air atau rendam.

10. Periksa dan Pastikan Semua Ciri Berfungsi

Keadaan fizikal dan kelengkapannya baik-baik saja, di sini lebih penting, iaitu memastikan semua ciri pada telefon pintar berjalan sebagaimana mestinya . Inilah perkara yang perlu anda pastikan.

 • Periksa keseluruhan respons skrin , pastikan semua fungsi skrin sentuh berfungsi. Dari atas ke bawah, kiri dan kanan hingga ke sudut skrin. Cuba juga sensor putaran (accelerometer), apakah berjalan lancar.
 • Periksa sensor cahaya sekeliling , sensor ini akan meredupkan skrin telefon bimbit ketika dalam gelap atau ketika berada di telefon.
 • Periksa kesambungan , sama ada rangkaian selular, WiFi, Bluetooth, dan GPS. Cukup pasangkan kad SIM dan kad microSD anda.
 • Periksa kamera , cuba main-main dengan kamera anda dan ambil gambar dengan denyar atau tanpa denyar dan lihat hasilnya.

Juga periksa menggunakan aplikasi, Anda dapat membaca dalam artikel berikut 5 Aplikasi Wajib untuk Siapa yang Ingin Membeli Telefon Android Bekas .

11. Tetapan Semula Kilang pada Permulaan

Bukan hanya wang yang dibayar pada awalnya, penetapan semula kilang juga harus dilakukan pada awal anda mendapatkan telefon pintar. Kerana OS Android Lollipop ada fitur yang disebut Factory Reset Protection .

Perlindungan apabila seseorang ingin melakukan reset kilang bukan dari menu tetapan, ia memerlukan kata laluan yang telah dibuat oleh pengguna lama. Sekiranya diset semula secara paksa, telefon pintar tidak akan dapat digunakan sebelum mengesahkan semula pemilikan dengan akaun Google yang sebelumnya digunakan pada telefon pintar.

Kesimpulannya

Itulah dia satu siri petua untuk membeli telefon pintar Android terpakai yang berkualiti dan sesuai . Semoga petua ini dapat bermanfaat bagi anda yang terdesak untuk menukar telefon pintar anda dan berhati-hati! Sekiranya ada tambahan, masukkan pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan