Adakah Membuang Cache Menghilangkan Data? Berikut adalah 5 fakta

Jadi cache akan berfungsi untuk mempercepat memuatkan aplikasi tanpa perlu menunggu lama.

Apa itu cache? cache adalah memori atau penyimpanan sementara dan bertujuan untuk mempercepat akses ke pelbagai aplikasi yang sering kita gunakan di telefon pintar.

Jadi cache akan berfungsi untuk mempercepat memuatkan aplikasi tanpa perlu menunggu lama.

Selain membuat aplikasi telefon pintar berjalan dengan baik ternyata cache juga memberi kesan buruk, dan salah satu perkara buruk adalah kerana tanpa kita sedari memori dalaman akan cepat terisi.

Semakin besar ukuran aplikasinya, semakin besar penyimpanan yang dikeringkan oleh cache . Sekarang yang paling banyak persoalan, adakah mengosongkan cache akan menghapus data aplikasi? Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut, lihat ulasan penuh Jaka di bawah!

 • Perkara Buruk Padam Cache
 • 5 Fakta Tentang Kosongkan Cache pada Telefon Pintar

  Perkara yang baik untuk membersihkan cache

  • Mengosongkan cache menjadikan telefon bimbit lebih ringan . Yang pertama ialah telefon pintar kita pasti terasa lebih ringan . Seperti yang dijelaskan Jaka di atas, cache mengeringkan memori dalaman telefon pintar tanpa kita sedari, jadi dengan menghapusnya, kapasiti memori kita akan meningkat.

  • Menghilangkan LAG pada HP . Sudah tentu ini akan menjadikan aplikasi dimulakan semula seperti ketika anda pertama kali memasangnya, sehingga jika aplikasi sering mengalami kesalahan seperti kesesakan lalu lintas atau LAG akan pulih .

  • Mengeluarkan cache tidak akan menghapus data . Hal ini juga tidak biasa bagi pengguna untuk takut membersihkan cache kerana mereka takut bahawa semua data yang disimpan akan terhapus dan hilang. Sekiranya anda adalah salah satu pengguna yang pernah mengalaminya, Jaka akan memberitahu anda bahawa cache itu sebenarnya hanya sampah , jadi anda tidak akan kehilangan data setelah membersihkan cache. Jadi tidak perlu risau.

  Perkara Buruk Padam Cache

  • Menjadikan aplikasi memuat sedikit berat . Cache juga akan kembali dari awal dan menyebabkan aplikasi dimuat lebih lama . Tetapi jangan risau kerana sebenarnya masalah yang akan timbul hanya sementara , walaupun kadang-kadang agak menjengkelkan kerana harus menunggu lebih banyak daripada biasa.

  • Bateri akan habis setelah membersihkan cache . Mungkin ada di antara anda yang tidak mempercayai masalah membersihkan cache yang juga berkaitan dengan bateri . Bateri akan cepat habis selepas menghapus cache kerana sistem dibuka dari sifar yang tentunya memerlukan lebih banyak kuasa daripada memulakan semula atau mengakses memori yang telah disimpan. Itulah sebabnya bateri akan terasa lebih habis setelah membersihkan cache.

  Itulah beberapa penjelasan mengenai fakta mengenai membersihkan cache pada telefon pintar yang mesti diketahui . Sama ada anda mempercayainya atau tidak adalah jelas kerana itu adalah kenyataan walaupun ia tidak mempengaruhi telefon pintar kami.

  Artikel Berkaitan