Cara Memperpanjang Tempoh Aktif Indosat Terkini 2020, Tanpa Kredit!

Tidak tahu bagaimana untuk melanjutkan tempoh aktif Indosat tanpa membeli kredit? Tenang, Jaka akan berkongsi petua mengenai cara memanjangkan tempoh aktif kad Indosat yang paling lengkap.

Indosat adalah salah satu perkhidmatan selular dengan pengguna terbanyak di Indonesia. Penyedia ini cukup popular kerana ciri-ciri menarik dan harga yang kompetitif.

Sebagai pengguna setia penyedia ini, anda harus selalu memperhatikan tempoh aktif kad yang anda gunakan, jangan luput tiba-tiba kerana tidak dipantau dengan betul.

Sekiranya anda keliru dan tidak tahu bagaimana memanjangkan tempoh aktif Indosat, tenang! Sangat mudah dan Jaka akan menerangkan dalam artikel seterusnya.

 • Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Indosat dengan Mengisi Kredit
 • Cara Membeli Tempoh Aktif Indosat dengan Kredit
 • Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Indosat

  Terdapat tiga cara yang boleh anda lakukan untuk memperpanjang tempoh aktif kad Indosat Ooredo, IM3 Ooredoo dan Mentari Ooredoo.

  Anda boleh memilih tiga kaedah ini mengikut keperluan anda dan juga status kredit atau pakej internet anda yang masih aktif pada masa ini.

  Semua kaedah yang dikongsi Jaka kali ini mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka, kerana ciri-cirinya yang berbeza. Untuk keterangan lebih lanjut, rujuk perbincangan di bawah.

  Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Indosat tanpa Kredit

  Sekiranya anda tidak mempunyai wang, anda juga boleh melanjutkan tempoh aktif Indosat tanpa kredit . Kaedah ini boleh digunakan sekiranya anda mempunyai lebih dari 1 kad Indosat.

  Lalu, bagaimana caranya? Caranya ialah dengan memindahkan denyutan. Sekiranya anda mempunyai dua nombor Indosat, anda juga boleh memindahkan kredit anda dari satu nombor ke nombor lain.

  Cara memanjangkan tempoh aktif Indosat tanpa kredit yang ini boleh anda gunakan apabila anda tidak benar-benar perlu menambah.

  Berikut ini adalah jadual jumlah tempoh aktif yang diperoleh sekiranya anda menerima kredit penghantaran atau pemindahan.

  Pemindahan NominalTempoh aktif
  0-1999 0 hari
  2,000 - 4,999 0 hari
  5,000 - 9,999 3 hari
  10,000 - 19,999 7 hari
  20,000 - 49,000 15 hari
  50,000 - 99,999 22 hari
  100,000 - 149,000 30 hari
  150,000 - 199,000 45 hari

  Setelah proses pemindahan kredit selesai, selain menerima kredit penerima, ia juga akan secara automatik memperpanjang tempoh aktif Indosat sesuai dengan nominal dalam tabel di atas.

  Bayaran untuk pemindahan kredit ini adalah IDR 600 untuk setiap transaksi dan akan dikenakan kepada pengirim. Anda juga mesti menjadi pengguna aktif sekurang-kurangnya 181 hari.

  Pengirim maupun penerima harus berada dalam masa aktif (kecuali Matrix Ooredoo). Jadi, cara ini bisa kamu lakukan apabila kamu sudah mendekati akhir masa aktifmu.

  Kaedah Pemindahan Kredit Indosat

  Sekiranya anda mempunyai dua nombor Indosat, anda boleh mengikuti langkah-langkah yang dijelaskan Jaka di bawah ini untuk dapat menggunakan cara memperpanjang tempoh aktif Indosat secara percuma.

  Langkah 1: Hantar SMS ke 151

  • Hantarkan SMS ke 151 dengan format: TRANSFERPULSA [space] Nombor mudah alih [ruang] NOMINAL PULSE

  Langkah 2: Masukkan Token

  • Selepas itu, pengirim kredit akan menerima pesanan teks dari pengendali dalam bentuk pengesahan TOKEN yang diberikan untuk memproses pemindahan kredit.

  Balas atau hantar SMS sekali lagi ke 151 dengan format: OK [ruang] (TOKEN) . Contoh: OK 1234 kemudian hantar ke 151 .

  Langkah 3: Pemindahan Kredit Berjaya!

  • Anda (sebagai pengirim nadi) akan menerima pemberitahuan SMS mengenai pemindahan kredit yang berjaya.

  Sebagai catatan, biaya Rp600 akan dikenakan untuk setiap pengiriman pulsa.

  Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Indosat dengan Mengisi Kredit

  Alternatif untuk melanjutkan tempoh aktif Indosat seterusnya ialah membuat pembelian atau tambah nilai.

  Anda boleh membeli baucar tambahan di kaunter HP, mesin ATM, Perbankan Mudah Alih, Perbankan Internet, GO-Pay, OVO, Kredit, dan banyak lagi.

  Cara memanjangkan tempoh aktif Indosat memang digolongkan sebagai kaedah yang paling biasa untuk melakukannya. Sekiranya anda menambah kredit secara berkala sekurang-kurangnya sekali sebulan, anda tidak perlu risau tentang tempoh aktif.

  Voucher Indosat nominal Berkut (IM3 dan Mentari) bersama dengan jumlah tempoh aktif yang diperoleh semasa mengisi semula.

  NominalTempoh aktif
  5,000 7 hari
  10,000 15 hari
  25,000 30 hari
  50,000 40 hari
  75,000 45 hari
  100,000 60 hari
  150,000 90 hari
  250,000 * 120 hari
  500,000 * 120 hari
  1,000,000 * 120 hari

  Sebagai catatan, * hanya tersedia untuk Mentari Ooredoo dan maksimum akumulasi masa aktif kartu setelah isi ulang menggunakan voucher Indosat Ooredoo adalah 90 hari.

  Cara Membeli Tempoh Aktif Indosat dengan Kredit

  Sekiranya anda masih mempunyai banyak kredit tetapi tempoh aktif akan segera habis, anda boleh membeli tempoh aktif dengan kredit.

  Cara memanjangkan tempoh aktif kad IM3 atau Mentari adalah sesuai jika nombor Indosat anda adalah nombor kedua dan anda jarang menggunakan kredit yang anda beli.

  Langkah untuk membeli tempoh aktif Indosat juga cukup mudah. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti untuk melakukannya.

  • Buka aplikasi SMS / Mesej / Mesej kemudian buat mesej baru dan taip aktif3 . Selepas itu, hantarkan ke 555 untuk meningkatkan tempoh aktif 3 hari.
  • Sementara itu, jika anda ingin meningkatkan tempoh aktif 14 hari, ketik SMS14 aktif kemudian hantar ke 555 .
  • Untuk memanjangkan tempoh aktif Indosat dengan 30 hari, ketik SMS30 aktif kemudian hantarkan ke 555 .
  Format SMSBayaran KreditTempoh aktif
  Aktif3 2,000 3 hari
  Aktif14 5,000 14 hari
  Aktif30 10,000 30 hari

  Itulah cara untuk memanjangkan tempoh aktif Indosat Ooredoo (IM3 dan Mentari). Kaedah yang dikongsi Jaka kali ini dapat digunakan sesuai keperluan.

  Sekadar petua, jika anda ingin memastikan nombor anda tetap aktif, anda harus mengisinya semula secara berkala seminggu sekali atau sebulan sekali.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini berguna untuk anda semua, dan semoga berjaya melanjutkan tempoh aktif kad anda!

  Baca juga artikel mengenai Indosat atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

  Artikel Berkaitan