5 Cara Mengurangkan Ukuran Foto di Telefon bimbit & Komputer Riba, Boleh Memampatkan Foto 100kb!

Adakah anda ingin tahu cara memampatkan dan mengurangkan ukuran foto menjadi 100KB? Di sini, Jaka tinjau cara mengurangkan saiz foto di telefon & komputer riba Android tanpa mengurangkan kualiti!

Adakah anda mencari cara untuk mengurangkan ukuran (memampatkan) atau mengubah saiz foto, geng?

Sebagai contoh, untuk keperluan memohon pekerjaan dalam talian atau keperluan pentadbiran lain, di mana anda perlu memuat naik foto pasport yang mesti dimampatkan hingga 100kb sahaja.

Tidak perlu panik! Sekarang anda boleh mengubah saiz foto dengan bersenjata dengan beberapa cara mudah yang boleh dilakukan pada telefon bimbit dan komputer riba, anda tahu.

Ingin tahu, bukan? Di sini Jaka mengulas koleksi cara untuk mengurangkan saiz foto di telefon bimbit dan komputer riba yang boleh anda praktikkan di bawah, deh!

 • Cara Menukar Saiz Foto di Mudah Alih tanpa Aplikasi
 • Cara Mengurangkan Ukuran Fail Foto pada Laptop Tanpa Aplikasi
 • Cara Mengurangkan Ukuran Foto dengan Cat pada Laptop
 • Cara Memampatkan Foto di Adobe Photoshop (Sesuai untuk Blogger)
 • Tambahan: Mengapa Anda Perlu Memampatkan dan Mengubah Semula Ukuran Fail Foto?
 • Video: Cadangan Aplikasi & Perisian yang Disyorkan Sebelum Memasuki Dunia Pekerjaan
 • Koleksi cara untuk mengurangkan saiz foto di telefon bimbit dan komputer riba tanpa mengurangkan kualiti!

  Beberapa cara untuk mengurangkan ukuran foto pada telefon bimbit dan komputer riba yang boleh anda lakukan dengan bergantung pada aplikasi atau perisian, seperti Paint , Adobe Photoshop , dan lain-lain.

  Sementara itu, jika anda malas memasang dan memilih untuk memampatkan foto tanpa aplikasi, ada juga beberapa alat dalam talian yang dapat anda akses langsung melalui penyemak imbas Android dan aplikasi komputer riba.

  Lebih lanjut mengenai kaedah di atas, tinjauan lengkapnya adalah seperti berikut.

  1. Cara Mengurangkan Ukuran Foto pada Telefon Android (Gunakan Aplikasi)

  Sekarang masanya untuk semua keperluan dapat dilakukan dalam alias mudah alih melalui telefon pintar, termasuk untuk masalah memampatkan dan mengubah ukuran foto, di sini!

  Jika anda mempunyai foto atau gambar foto selfie di telefon bimbit dan malas untuk berpindah ke PC atau komputer riba, anda juga boleh mengubah ukuran foto menjadi kecil di Android, anda tahu.

  Di sini anda dapat bergantung pada berbagai aplikasi kompres foto terbaik di Android, salah satunya adalah Photo Compress 2.0, yang memiliki ukuran kecil, hanya 1.7MB dan tanpa iklan. Ingin tahu?

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi Photo Compress 2.0 Terkini

  • Pastikan anda telah memuat turun dan memasang aplikasi Photo Compress 2.0 , yang boleh anda dapatkan di pautan di bawah, geng.
  MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

  Langkah 2 - Pilih foto yang ingin anda kompres

  • Buka aplikasi Photo Compress 2.0, kemudian pilih pilihan Galeri dan pilih foto atau foto yang tepat yang ingin anda kompres.

  Langkah 3 - Mula Memampatkan Saiz Foto

  • Untuk mula mengurangkan ukuran foto, anda cukup tekan butang Kompres . Kemudian anda boleh memilih kualiti dengan meluncurkan ke Google yang tersedia, jika anda sudah mengetuk Kompres lagi.

  Langkah 4 - Simpan Foto Mampat

  • Di bahagian atas anda dapat melihat ukuran sebelum dan sesudah dimampatkan. Akhirnya, anda hanya ketik Keluar maka foto anda akan disimpan secara automatik dalam memori dalaman HP Android.

  2. Cara Mengubah Saiz Foto pada Telefon bimbit tanpa Aplikasi

  Sekiranya anda malas memuat turun dan memasang aplikasi di telefon Android kerana memori penuh, anda juga dapat mengikuti langkah-langkah untuk mengurangkan foto tanpa aplikasi berikut.

  Di sini anda hanya memerlukan alat dalam talian yang dipanggil iLoveIMG . Kedengarannya sama seperti iLovePDF yang berfungsi untuk menggabungkan fail PDF! Heheheā€¦

  Selain itu, salah satu kelebihan iLoveIMG ialah menyokong laman web berbahasa Indonesia. Jadi tidak akan membuat anda sukar untuk mengikuti langkah-langkah seperti berikut.

  Langkah 1 - Buka Laman iLoveIMG dan Pilih Foto

  • Pertama, anda hanya perlu membuka laman iLoveIMG (//www.iloveimg.com/id) dalam aplikasi Google Chrome sehingga paparan muncul seperti berikut.
  • Kemudian anda hanya memilih menu Image Compress> Select Image untuk memuat naik foto yang ingin anda kecilkan dari memori dalaman.

  Langkah 2 - Mula Memampatkan Foto

  • Pastikan foto yang dimuat ke laman iLoveIMG betul, jika anda sudah mengetuk Kompres Imej di bahagian bawah. Tunggu proses berjalan hanya beberapa saat.

  Langkah 3 - Muat turun Gambar Mampat

  • Setelah selesai, anda dapat mengetahui ukuran foto dari gambar yang telah diproses oleh iLoveIMG. Sekiranya Jaka mengatakan iLoveIMG cukup berkesan kerana dapat mengecilkan foto sehingga 83%, geng.
  • Untuk memuat turun, yang harus anda lakukan ialah memuat turun Muat turun Imej Mampatan dan secara automatik ia akan disimpan dalam folder Muat turun pada telefon Android anda.

  3. Cara Mengurangkan Ukuran Fail Foto pada Laptop Tanpa Aplikasi

  Langkah ini akan sesuai untuk anda yang malas memasang perisian di komputer riba, seperti Adobe Photoshop dan sebagainya. Kaedah memampatkan foto adalah serupa dengan yang dikaji Jaka pada titik sebelumnya, geng.

  Untuk mengurangkan ukuran foto pada komputer riba tanpa aplikasi, anda hanya bergantung pada aplikasi penyemak imbas PC, rangkaian internet, dan laman web yang disebut IMGOnline , geng.

  Nah, di sini anda bahkan diberi pilihan dan bahkan boleh menggunakan kaedah untuk mengurangkan ukuran foto menjadi 200kb, 100kb, atau sesuka hati. bagaimana?

  Langkah 1 - Buka Laman IMGOnline pada Penyemak Imbas PC

  • Buka aplikasi pelayar seperti Google Chrome pada PC atau komputer riba anda dan membuka IMGOnline tapak (//www.imgonline.com.ua/eng/compress-image-size.php) sehingga paparan muncul seperti berikut.

  Langkah 2 - Lakukan Tetapan Kompres Foto

  • Luncurkan skrin ke bawah sehingga anda menemui bahagian seperti berikut. Mula-mula anda hanya memuat naik foto yang ingin anda kompres dengan mengklik Pilih Fail .
  • Kemudian pilih Compress pilihan jpg-file ke: (...) Kbytes untuk memperkecil mengikut ukuran, jika anda mengklik OK .

  Langkah 3 - Tunggu Proses dan Muat turun Foto

  • Tunggu proses beberapa saat dan laman IMGOnline akan memberikan ukuran fail setelah dimampatkan seperti gambar di bawah.
  • Untuk memuat turunnya, anda hanya perlu mengklik Muat turun gambar yang diproses untuk menyimpannya di PC atau komputer riba anda.

  4. Cara Mengurangkan Ukuran Foto dengan Cat pada Laptop

  Kemudian, anda juga dapat menggunakan aplikasi Windows lalai, yaitu Paint, yang dapat digunakan untuk mengurangi ukuran foto Anda.

  Aplikasi penyuntingan foto ini dijamin mudah digunakan, tidak rumit, terutama berat untuk spesifikasi PC atau komputer riba anda yang mungkin terhad. Lihat langkah-langkah seperti berikut ya!

  Langkah 1 - Buka Cat

  • Pertama buka aplikasi Cat dan pilih foto yang ingin anda kecilkan dengan perintah Open . Selanjutnya di bar alat, pilih pilihan Ubah saiz .

  Langkah 2 - Mula Mengurangkan Saiz Foto dalam Cat

  • Selanjutnya tetingkap Resize and Skew akan muncul seperti gambar di bawah.

  Langkah 3 - Lakukan Tetapan untuk Mengubah saiz Foto

  • Kemudian anda pergi ke bahagian Ubah saiz. Di sini anda boleh menyesuaikan Peratusan atau Piksel untuk memenuhi keperluan anda.
  • Jangan lupa untuk mengaktifkan mengekalkan aspek nisbah supaya bahagian foto tidak berubah. Sekiranya anda sudah klik OK .

  Langkah 3 - Simpan Foto Mampat

  • Periksa semula foto yang telah anda susut. Akhirnya untuk menyimpan, anda pergi ke menu Fail> Simpan Sebagai> Gambar JPEG dan lakukan langkah penyimpanan seperti biasa, geng.

  5. Cara Memampatkan Foto dalam Adobe Photoshop (Sesuai untuk Blogger)

  Sementara itu, jika anda mempunyai sedikit kepakaran dengan perisian Adobe Photoshop , anda juga boleh menggunakan aplikasi reka bentuk profesional yang satu ini.

  Khusus untuk blogger, di sini anda dapat menggunakan fitur yang disebut Save for Web untuk mengurangkan ukuran foto sehingga lebih ringan ketika dimuat naik ke blog atau laman web anda, geng.

  Untuk langkah-langkahnya, anda boleh mengikuti sepenuhnya di bawah!

  Langkah 1 - Buka Foto yang Ingin Edit

  • Buka perisian Photoshop di PC atau komputer riba anda, di sini Jaka menggunakan Adobe Photoshop CC 2015 . Kemudian klik dan seret foto dari Windows Explorer ke tetingkap Photoshop.

  Langkah 2 - Simpan Foto dengan Simpan untuk Web

  • Seterusnya pergi ke File> Export> Simpan untuk Web (Warisan) menu atau membukanya dengan Alt + Shift + Ctrl + S gabungan utama .

  Langkah 3 - Lakukan Tetapan Simpan untuk Pratetap Web

  • Untuk mengurangkan ukuran foto pada PC dengan Adobe Photoshop, di tetingkap Save for Web anda boleh menetapkan pratetap di bahagian atas terlebih dahulu. Di sini Jaka memilih JPEG Medium .
  • Kemudian anda juga dapat menyesuaikan Ukuran Gambar dengan mengubah nilai atau peratusan piksel. Untuk melihat pratonton hasil kompres, anda boleh melihat geng kiri bawah.

  Langkah 4 - Simpan Foto

  • Sekiranya anda yakin dengan tetapan anda, yang harus anda lakukan ialah mengklik butang Simpan ... di bahagian bawah dan secara automatik akan diarahkan ke tetingkap baru seperti yang ada di bawah.
  • Di sini anda hanya menentukan lokasi di mana anda akan menyimpan foto dan juga namanya. Akhirnya anda hanya klik butang Simpan untuk menyimpan foto.

  Tambahan: Mengapa Anda Perlu Memampatkan dan Mengubah Semula Ukuran Fail Foto?

  Walaupun sedikit mengurangkan kualitinya, anda mungkin tertanya-tanya tentang alasan apa yang anda perlukan untuk memampatkan dan mengubah saiz foto , geng.

  Sekurang-kurangnya untuk dua perkara ini, sangat mustahak untuk mengurangkan ukuran foto. Apa benda itu?

  1. Meminimumkan Foto Boleh Membuat Paparan Blog Ringan

  Terutama bagi anda yang baru belajar membuat blog, ukuran gambar ringan dalam julat 100kb ternyata dapat mempercepat proses memuat atau memuatkan laman web anda, anda tahu.

  Dengan kemunculan laman web atau blog yang memuat dengan lebih pantas, sudah tentu pengunjung tidak perlu menunggu lama untuk segera menikmati kandungan di dalamnya.

  Lebih-lebih lagi menurut sebilangan pengamal SEO (Seacrh Engine Optimization), kelajuan memuatkan laman web juga mempengaruhi peringkat di mesin pencari. Oleh itu, lebih ramai pelawat boleh datang, di sini!

  2. Mengurangkan Ukuran Foto Menjimatkan Ruang Penyimpanan

  Adakah anda tahu sebab mengapa anda perlu mengurangkan ukuran foto, misalnya, memuat naik fail untuk pendaftaran atau memohon pekerjaan?

  Sudah tentu alasannya adalah untuk menjimatkan ruang penyimpanan , di mana pasti banyak orang akan memuat naik foto ke pelayan.

  Fail foto yang tidak dikompresi berpotensi menjadikan pelayan menjadi penuh dan memuat dengan cepat.

  Video: Cadangan Aplikasi & Perisian yang Disyorkan Sebelum Memasuki Dunia Pekerjaan

  Nah, itulah petua dan trik bagaimana mengurangkan saiz gambar pada telefon bimbit dan komputer riba hingga 100kb tanpa mengurangkan kualiti yang dapat anda lakukan dengan mudah.

  Dengan cara ini anda dapat mengurus pentadbiran dengan mudah, seperti melakukan pendaftaran pekerjaan atau keperluan lain, bukan?

  Silakan juga berkongsi dan mengulas artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat dan berita mengenai teknologi terkini dari JalanTikus.com. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai foto atau artikel menarik lain dari Naufaludin Ismail .

  Artikel Berkaitan