10 Tanda Peretas Bugar Telefon Pintar Anda, Periksa Telefon bimbit Anda Sekarang!

Mengesyaki telefon bimbit anda digodam? Adakah anda ingin mengetahui ciri-ciri telefon bimbit yang ditoreh atau digodam? Lihat di sini!

Setiap tahun, selalu ada banyak kes jenayah peretasan. Akhirnya, kes penggodaman oleh Anonymous yang menimpa beberapa agensi dan tokoh utama di Amerika Syarikat dan Eropah pada tahun 2020.

Sekarang, Jaka bertanya kepada anda. Adakah anda pasti selamat dari ancaman penggodam? Siapa tahu secara rahsia telefon pintar anda telah diganggu oleh penggodam! Bagaimana ini?

Tenang, Jaka akan memberitahu anda 10 ciri sekiranya telefon bimbit anda telah diketuk atau digodam. Inilah ulasannya!

 • Terdapat Aplikasi Tidak Diketahui
 • Bateri mudah habis dan panas
 • Kuota Membazir
 • Telefon pintar perlahan
 • Iklan Pop Up sering muncul
 • Lokasi Aktif Tiba-tiba
 • WiFi Selalunya Aktif Sendiri
 • Terdapat Nombor Tidak Diketahui dalam Panggilan Terkini
 • Telefon Pintar Reboot Tiba-tiba
 • Ciri-ciri Telefon Pintar Diketuk

  Selain digunakan sebagai alat komunikasi, di telefon pintar anda juga banyak menyimpan data peribadi bukan? Bayangkan jika semua maklumat itu diketahui oleh orang lain. Oleh itu, mari kenali tanda-tanda jika telefon pintar anda diketuk!

  1. Panggilan Suara Selalunya Terganggu

  Adakah anda pernah berada ketika anda melakukan panggilan, tiba-tiba anda selalu mendengar bunyi bising atau bunyi berderak?

  Sekiranya suara itu hanya didengar di dalam diri anda, sementara orang lain itu biasa, anda pasti curiga sekiranya panggilan anda diketuk.

  Ada baiknya jika anda kerap menghidupkan semula sistem di telefon bimbit anda dan sering berunding dengan rakan anda yang memahami perkara ini.

  2. Terdapat Aplikasi Tidak Diketahui

  Untuk mengetuk telefon pintar, biasanya penggodam atau pihak berkaitan mesti memasang aplikasi tambahan pada telefon pintar sasaran. Uniknya, penggodam ini biasa menyembunyikan aplikasi.

  Untuk mengakali, cuba periksa di menu Tetapan - Aplikasi atau Pengurus Aplikasi , kemudian periksa sama ada terdapat aplikasi asing di telefon pintar anda.

  Sekiranya ternyata ada aplikasi mencurigakan yang belum pernah Anda pasang sebelumnya, itu mungkin perisian hasad atau aplikasi pengintip yang mencuri data anda.

  3. Bateri mudah habis dan panas

  Untuk menghantar data anda, aplikasi pengintip yang dipasang oleh penggodam mesti dijalankan secara berterusan di latar belakang.

  Kesan telefon pintar anda mesti panas dan bateri menjadi boros . Ini tentu saja berbahaya untuk telefon bimbit anda sendiri.

  Cuba periksa penggunaan bateri anda. Sekiranya ada program pelik yang terus dijalankan, mungkin telefon pintar anda diganggu oleh orang.

  4. Kuota Membazir

  Selain bateri yang boros kerana terdapat aplikasi asing yang berjalan di latar belakang, telefon pintar yang diketuk juga biasanya membazirkan kuota.

  Ini kerana aplikasi asing ini terus menghantar data ke luar tanpa pengetahuan anda. Hanya dalam beberapa saat, data penting anda akan menjadi milik mereka secara automatik.

  Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk tidak membuka laman web atau laman web yang berisiko, kerana data anda mungkin dicuri dari sana.

  5. Telefon Pintar Perlahan

  Adakah anda sering merasakan telefon pintar anda lambat semasa menjalankan aplikasi atau permainan, walaupun anda merasakan aplikasi berjalan dengan normal?

  Sekiranya semasa anda menjalankan aplikasi ringan, telefon pintar anda sering terasa lambat, mungkin ada perisian hasad yang berfungsi untuk menghantar data kepada orang lain.

  Bayangkan ketika anda berbual, ternyata pada masa yang sama aplikasi pengintip yang dipasang juga berfungsi. Berlaku begitu berat.

  6. Iklan Pop Up sering muncul

  Beberapa aplikasi untuk mengetuk telefon pintar tidak dapat dijalankan secara automatik. Ada yang menggunakan iklan pop timbul sebagai pencetus untuk mengaktifkannya.

  Oleh itu, apabila iklan diklik, aplikasi pengintip akan aktif. Sudah tentu, ini sangat berbahaya untuk telefon bimbit anda, geng!

  Nasihat Jaka, elakkan mengklik pelbagai jenis iklan pop timbul untuk mengelakkan penggodam yang ingin mencuri data anda.

  7. Lokasi Aktif Tiba-tiba

  Salah satu tujuan orang mengetuk telefon pintar adalah untuk mengetahui lokasinya. Oleh itu, jika tetapan lokasi telefon pintar anda tiba-tiba aktif (ketika biasanya dimatikan), mungkin ada aplikasi yang memaksa lokasi aktif.

  Mungkin juga, telefon bimbit anda diketuk atau diretas dari jauh. Jadi, apa yang perlu dibuat?

  Anda boleh menghidupkan semula telefon bimbit anda atau menetapkan semula tetapan pada telefon bimbit anda. Anda juga boleh memasang aplikasi antivirus terbaik yang akan melindungi telefon bimbit anda.

  8. WiFi Selalunya Aktif Sendiri

  Semasa di tempat awam dan tiba-tiba sambungan WiFi anda aktif, anda mesti berwaspada. Siapa tahu anda mungkin diketuk. Mengapa ia mesti menjadi WiFi?

  Masalahnya adalah melalui sambungan WiFi di tempat awam, penggodam dapat dengan mudah menjangkiti dan memindahkan data ke sasaran mereka.

  Ini adalah kebimbangan serius bagi anda yang suka menggunakan Wifi awam untuk tujuan ekonomi, anda perlu lebih berhati-hati.

  9. Terdapat Nombor Tidak Diketahui dalam Panggilan Terkini

  Adakah anda pernah menemui nombor yang tidak dikenali dalam senarai kenalan anda atau di lajur panggilan baru-baru ini?

  Tetapi jika anda ingat, anda tidak pernah mahu memanggil nombor tersebut atau menerima panggilan dari nombor tersebut.

  Hati-hati, mungkin jumlahnya adalah jumlah penggodam yang ingin mencuri data anda. Sentiasa berhati-hati untuk menyimpan nombor anda dan jangan berkongsi atau meletakkannya secara sembarangan.

  10. But semula Telefon Pintar Tiba-tiba

  Ciri HP pada hack terakhir adalah telefon pintar yang dihidupkan semula tanpa kehendak pemegang telefon bimbit.

  Sesungguhnya, terdapat beberapa kes di mana telefon bimbit tiba-tiba mati dan menghidupkan semula dirinya sendiri. Hebat bukan?

  Selidiki kalibrasi, ini berlaku kerana sistem pada telefon bimbit anda telah disusupi oleh penggodam yang berniat mengetuk telefon bimbit anda. Suka atau tidak, anda mesti membawanya ke pusat servis HP anda sendiri.

  Bagaimana? Anda semua tahu sekarang bahawa ciri-ciri telefon pintar diketuk? Adakah salah satu daripada 8 tanda telefon pintar yang terdapat pada telefon pintar anda? Sekiranya ada, segera format telefon pintar anda ke tetapan kilang agar selamat.

  Artikel Berkaitan