4 lensa tambahan yang boleh menjadi telefon pintar ajaib yang canggih seperti DSLR!

Untuk menghasilkan foto profesional, anda pasti memerlukan lensa telefon pintar tambahan. Dan inilah cadangan dari Jaka!

Telefon pintar kini semakin canggih. Bermula dari RAM hingga saat ini kamera mempunyai spesifikasi yang tinggi. Walaupun dengan spesifikasi yang tinggi, ada juga yang menggunakan telefon pintar, salah satunya adalah untuk fokus pada fotografi.

Walaupun kamera telefon pintar sudah mempunyai spesifikasi yang tinggi, ia masih kurang sekiranya anda ingin menghasilkan foto bertaraf profesional. Anda memerlukan lensa telefon pintar tambahan. Oleh itu, berikut adalah 4 cadangan dari Jaka. Lihatlah!

BACA JUGA
  • Teknologi Kamera Dwi pada Telefon Pintar Android, untuk apa?
  • Hebat! Kamera Tindakan Yi 4K + Boleh Membuat Video 4K Lancar, Tidak Percaya?

4 Telefon Pintar Lensa Tambahan yang Boleh Canggih seperti DSLR

Pilihan lensa tambahan untuk telefon pintar yang kini ada di pasaran agak pelbagai. Sebagai rujukan anda, anda boleh mendengar cadangan berikut dari Jaka.

1. Sony DSC-QX10

Sumber gambar: Gambar: Technav

Merupakan lensa tambahan berkualiti tinggi dengan saiz yang padat. Lensa yang digunakan adalah Sony G Lens , dengan F-Number F3.3 (W) ~ 5.9 (T) dan Focal Length 4.45 ~ 44.5mm. Menggunakan Sensor Exmor R CMOS, dilengkapi dengan Resolusi 18MP, dan menyokong Zum Optik 10x.

Harga: Rp.2 juta

Contoh Gambar

Sumber gambar: Gambar: Blog Fotografi

2. Sony DSC-QX100

Sumber gambar: Gambar: Technav

Masih dibuat oleh Sony, adalah saudara dari produk sebelumnya. Perbezaan utama adalah lensa yang menggunakan Carl Zeiss Vario Sonnar , di mana lensa jenama ini sudah terkenal dengan kualiti gambar. Lensa F-Number adalah F1.8, dilengkapi dengan resolusi 20MP, tetapi malangnya hanya Zum Optik 3.6x yang disokong.

Harga: IDR 6 juta

Contoh Gambar

Sumber gambar: Gambar: AOL

3. Celestron PowerSeeker 70EQ

Sumber foto: Imej: Optik Delta

Sekiranya anda menyukai fotografi astronomi, nampaknya anda juga boleh melakukannya melalui telefon pintar. Anda tidak memerlukan DSLR yang mahal. Dengan menggunakan lensa ini, dikatakan anda boleh melakukan Zum Optik hingga 125x. Hasilnya dengan lensa tambahan ini, anda juga dapat melihat permukaan bulan.

Harga: Rp 3 juta

Contoh Gambar

Sumber gambar: Gambar: Muhammad Soleh

4. Prosenser Lensbong

Sumber foto: Gambar: Buzz

Sekiranya lensa tambahan sebelum anda terlalu mahal, anda boleh menggunakan Lensbong. Merupakan singkatan lensa chunk. Yang disyorkan oleh Jaka, adalah Prosummer. Di mana ini adalah lensa makro. Walaupun harganya murah, terbukti mampu menghasilkan bokeh yang baik.

Harga: IDR 100 ribu

Contoh Gambar

Sumber gambar: Gambar: Lensa Tata LIHAT ARTIKEL

Wow, dengan menggunakan lensa tambahan telefon pintar ini, akan menjadikan gambarnya lebih jelas seperti DSLR. Apa pendapat anda mengenai perkara ini, jadi lebih baik menggunakan Telefon Pintar atau DSLR?

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan kamera atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Ubuy International

Artikel Berkaitan