Penting, Inilah Makna LAN, WAN, MAN, CAN, VPN, dan SAN!

Melalui artikel ini, Jaka ingin memberi pemahaman tentang apa makna LAN, WAN, MAN, CAN, VPN, dan SAN. Jadi, anda faham apa yang berbeza mengenai setiap dari mereka.

Dalam dunia teknologi, terutamanya komputer atau komputer riba pasti memerlukan sambungan. Itulah pelbagai ragam. Kadang kala, tidak semua orang tahu mengenai rangkaian di komputer.

Melalui artikel ini, Jaka ingin memberi pemahaman tentang apa makna LAN, WAN, MAN, CAN, VPN, dan SAN. Jadi, anda faham apa yang berbeza mengenai setiap dari mereka.

BACA JUGA
  • 5 Sebab Mengapa Realiti Maya 'JANGAN LAKUKAN' pada tahun 2016
  • 10 Permainan Realiti Maya yang Mesti Anda Cuba Sebelum Akhir 2016!
  • Apakah perbezaan antara Realiti Augmented vs Realiti Maya?

1. Apakah LAN atau Rangkaian Kawasan Setempat?

LAN adalah satu bentuk rangkaian komputer yang diketahui umum. Jaringan ini mempunyai liputan terhad, mungkin hanya terhad kepada satu rumah atau satu bangunan. Oleh itu, LAN biasanya menggunakan kabel ethernet yang disambungkan ke komputer atau komputer riba.

2. Apa itu HAN atau Rangkaian Kawasan Rumah?

HAN adalah sejenis rangkaian yang berada di kawasan setempat. Semua peranti seperti telefon pintar, komputer, komputer riba, peranti IoT, televisyen, konsol permainan, dan lain-lain, disambungkan ke penghala pusat, sama ada berwayar atau tanpa wayar, ditempatkan di rumah.

3. Apakah WLAN atau LAN Tanpa Wayar?

WLAN adalah sejenis rangkaian tanpa wayar untuk kawasan tempatan. Ia menggunakan teknologi WiFi yang ditentukan mengikut piawaian IEEE 802.11. Jika anda berpendapat WiFi dan WLAN adalah sama, jawapannya adalah SALAH. Kerana, WiFi digunakan untuk membuat rangkaian tanpa wayar di kawasan setempat.

4. Apa itu PAN atau Rangkaian Kawasan Peribadi?

PAN adalah rangkaian yang digunakan untuk peribadi dan jaraknya yang rentan sekitar 10 meter. Teknologi ini digunakan untuk membuat rangkaian peribadi. Contoh konkrit adalah Bluetooth yang biasanya digunakan pada telefon pintar, komputer riba, tablet, dan peranti lain.

5. Apakah Rangkaian Kawasan CAN atau Kampus?

Seperti namanya, CAN adalah rangkaian infrastruktur untuk merangkumi sekolah, universiti, atau syarikat lain yang dapat digeneralisasikan seperti kampus.

6. Apa itu MAN atau Metropolitan Area Network?

MAN adalah rangkaian yang merangkumi kawasan yang lebih besar daripada rangkaian LAN atau CAN. Sebenarnya, MAN boleh digunakan untuk menyambung ke beberapa LAN sekaligus yang dapat menembusi bandar atau kawasan metro yang besar.

7. Apa itu WAN atau Rangkaian Kawasan Lebar?

Dari namanya tersirat dengan jelas, WAN adalah rangkaian yang merangkumi kawasan yang luas. Sebenarnya, ruang lingkup boleh sampai ke rumah, pejabat, bandar, dan bahkan negara. Jadi, modem atau penghala yang dipasang di rumah anda disambungkan oleh WAN. Contohnya ialah 4G LTE, Fiber optik, dan lain-lain.

8. Apa itu SAN atau Storage Area Network?

Secara umum, SAN adalah rangkaian yang menghubungkan peranti storan melalui pelayan. Jadi, anda boleh menggunakannya secara langsung. Teknologi ini juga dikenali sebagai Fiber Channel.

9. Apa itu VPN atau Rangkaian Peribadi Maya?

VPN adalah rangkaian komputer yang tidak mempunyai bentuk fizikal. Teknologi akan membuat anda dapat dikesan di lokasi palsu, jadi anda boleh menyambung ke internet dengan alamat IP lain dari peranti yang anda gunakan. Biasanya ini dilakukan oleh penggodam.

Itulah maksud LAN, WAN, MAN, CAN, VPN, dan SAN. Pastikan juga anda membaca artikel berkaitan Teknologi atau tulisan menarik lain dari Jofinno Herian.

Artikel Berkaitan