5 Anime Fantasi Romantik Terbaik untuk Tonton Semasa di Rumah

Kebosanan yang melanda ketika di rumah hanya kerana wabak Corona? Sebaiknya anda menonton pilihan percintaan fantasi Jaka!

Suka anime romantik? Tetapi bosan dengan kisah cinta sahaja? Lebih baik menonton anime romantik fantasi yang ceritanya bukan hanya mengenai cinta. Kadang-kadang ada pertempuran juga. Menarik sekali!

Di tengah-tengah wabak Corona, buat pertama kalinya pasukan pembohong yang gembira di rumah berguna untuk tanah air dan negara.

Untuk menghilangkan kebosanan yang melanda ketika di rumah, ada baiknya anda menonton anime romantisme fantasi pilihan Jaka!

 • Akatsuki no Yona
 • Hakushaku kepada Yousei
 • Howl no Ugoku Shiro
 • Ookami ke Koushinryou
 • Anime Fantasi Romantik Terbaik

  Mengikut genre, anime romantik fantasi atau anime fantasi romantis menceritakan kisah romantis yang kisahnya kadang-kadang tidak masuk akal. Contohnya, ada orang musang yang jatuh cinta dengan orang biasa.

  Bukan hanya soal cinta, ada juga banyak genre roman fantasi yang dibumbui dengan kisah aksi atau komedi. Lihat cadangan fantasi romantis anime terbaik dari Jaka!

  1. Kamisama Hajimemashita

  Kamisama Hajimasita boleh dijadikan pilihan pertama. Kisahnya bermula dengan seorang gadis sekolah menengah bernama Nanami yang dihalau keluar dari rumahnya kerana ayahnya berhutang.

  Ketika bingung tidak mengetahui arah dan tujuan, dia termenung di bangku taman sambil memikirkan apa yang harus dilakukan. Tiba-tiba, dia melihat seorang lelaki yang takut akan anjing. Kemudian, dia menolong lelaki yang ternyata bernama Mikage .

  Mengetahui masalah pembantu, Mikage menawarkan Nanami untuk tinggal di rumah yang dia tinggalkan sejak dulu. Nanami pergi ke rumah yang ternyata menjadi kuil lama.

  Di kuil itu, dia bertemu dengan dua orang kecil yang comel bernama Onikiri dan Kotetsu , dan lelaki musang, Tomoe . Selepas siasatan, Mikage ternyata menjadikan Nanami sebagai majikan baru mereka bertiga.

  2. Akatsuki no Yona

  Watak utama genre anime ini ialah percintaan, fantasi, aksi, dan sihir adalah Yona . Dia adalah anak perempuan yang berambut merah yang mementingkan diri sendiri kerana terlalu dimanjakan oleh ayahnya.

  Yona jatuh cinta dengan sepupunya sendiri, iaitu Soo Woon . Namun, cinta pertamanya tidak mendapat restu ayahnya.

  Dunia seolah-olah tidak lagi berada di sisi Yona. Bertepatan dengan hari lahirnya, Yona mendapati ayahnya dibunuh oleh Soo Woon. Bolehkah anda bayangkan betapa dahsyatnya Yona?

  Sebaliknya, Yona tidak tahu apa yang harus dilakukan. Nasib baik, dia masih mempunyai Son Hak yang merupakan pengawal peribadinya. Untuk menyelamatkan keluarganya, Yona memutuskan untuk pergi berperang.

  3. Hakushaku kepada Yousei

  Dalam bahasa Inggeris, genre fantasi, sihir, dan supernatural ini bertajuk Earl and Fairy . Berdasarkan novel ringan dengan nama yang sama, siri ini menceritakan kisah seorang doktor dongeng bernama Lydia Carlton .

  Mengapa dipanggil doktor peri? Sebabnya, dia dapat melihat apa yang tidak dapat dilihat oleh orang biasa, peri yang ada di sekitar. Tidak jarang, dia dianggap pelik kerana kemampuannya.

  Sebaliknya, ada juga beberapa orang yang sebenarnya ingin memiliki kemampuan untuk melihat dan bercakap dengan peri, salah satunya adalah lelaki bernama Edgar JC Ashenbert .

  Edgar meminta bantuan Lydia untuk mencari pedang yang hanya dapat dilihat oleh doktor peri. Pedang itu akan membuat Edgar dikenali sebagai keturunan Earl Ashenbert . Malangnya, pedang ini juga disasarkan oleh sekumpulan penjenayah.

  4. Howl no Ugoku Shiro

  Howl no Ugoku Shiro aka Howl's Moving Castle adalah salah satu filem yang dihasilkan oleh Studio Ghibli . Watak utama dalam genre fantasi, cinta, dan sihir ini adalah Sophie , seorang gadis berusia 18 tahun yang bekerja sebagai pembuat topi.

  Dalam perjalanan untuk bertemu dengan kakaknya, Sophie bertemu dengan seorang penyihir tampan yang sering dibincangkan oleh wanita, Howl . Howl nampaknya dikejar oleh penyihir jahat bernama The Witch of the Waste . Nasib baik, Howl dan Sophie melarikan diri.

  Malangnya, penyihir itu datang kepada Sophie dan memaki dia menjadi nenek berusia 90 tahun. Sophie kemudian pergi ke pengasingan untuk mencari jalan untuk menyingkirkan sumpahan tersebut.

  Di sana, dia benar-benar bertemu orang-orangan sawah yang mengantarnya ke istana Howl. Adakah dia mematahkan sumpahan itu?

  Tonton filem Howl's Moving Castle di sini!

  5. Ookami ke Koushinryou

  Holo adalah watak utama dalam genre fantasi, percintaan, dan pengembaraan ini. Dia adalah dewa serigala yang tinggal di dunia selama lebih dari 600 tahun. Dia sangat dihormati oleh penduduk kampung kecil Pasloe.

  Penduduk menganggap bahawa hasil mereka bertambah baik berkat Holo. Seolah-olah kacang melupakan kulit, penduduk Pasloe melupakan perkhidmatan Holo ketika teknologi berkembang. Dia juga dianggap sebagai dongeng.

  Holo memutuskan untuk kembali ke kampung halamannya, Yoitsu. Namun, dia tidak tahu bagaimana untuk kembali ke sana kerana jaraknya sangat jauh. Dia kemudian bertemu dengan Lawrence Kraft, yang merupakan peniaga kelilling. Tanpa berfikir panjang, Holo meminta Lawrence membawanya untuk beredar.

  Lawrence tidak menolak, kerana Holo dapat membantunya menjual. Dalam perjalanan perniagaan mereka, Holo berkongsi keinginannya untuk kembali ke Yoitsu. Kerana betul, Lawrence bermaksud membawa Holo ke tempat asalnya. Semakin lama bersama, mereka mula jatuh cinta dan enggan berpisah.

  Demikian cadangan genre romantik fantasi terbaik dan mesti disertakan dalam senarai tontonan anda.

  Daripada semua tajuk tersebut, anda rasa yang paling menarik untuk ditonton? Sekiranya anda ingin menonton lima anime di atas, itu juga tidak ada masalah. Dijamin dapat membunuh kebosanan anda dalam pandemi korona yang memerlukan anda berada di rumah. Semangat!

  Artikel Berkaitan