7 Sebab Mengapa Marvel Lebih Berjaya daripada DC, Nombor 4 adalah Kuncinya!

Adakah anda pasukan Marvel atau DC, geng? Kali ini Jaka ingin membincangkan mengapa Marvel boleh berjaya seperti sekarang, meninggalkan DC jauh di belakang.

Persaingan antara Marvel dan DC Comics telah berlangsung selama bertahun-tahun. Dengan pahlawan super yang mereka miliki, mereka berusaha menguasai dunia komunikasi.

Namun, jika dilihat dari filem-filem yang dihasilkan, nampaknya DC terharu dengan kegemilangan Marvel Cinematic Universe, terutama setelah pembebasan Avengers: Endgame .

Mengapa DC gagal ketika Marvel begitu berjaya?

 • Produktiviti Membuat Filem
 • Respons Orang Awam Terhadap Filem
 • Pemilihan Pilihan Raya
 • Seorang Pahlawan Super Humanistik
 • Musuh Yang Lebih Dikepung
 • Selingan Komedi, Adegan Pasca-Kredit, dan Cameo Stan Lee
 • Mengapa Marvel Lebih Baik daripada DC?

  Sekiranya kita melihat beberapa tahun yang lalu sebelum ada Marvel Studios , mungkin kita lebih biasa dengan superhero DC seperti Superman dan Batman .

  Lebih-lebih lagi, pada masa itu trilogi Batman oleh Christopher Nolan mencapai kejayaan luar biasa dan dianggap sebagai salah satu trilogi terbaik sepanjang masa.

  Bagaimana dengan Marvel? Orang awam mungkin hanya mengenali Spider-Man. Tidak banyak orang yang tahu mengenai Iron Man atau Captain America .

  Tetapi semuanya berubah ketika Marvel Studio dibentuk dan merilis filem Iron Man pertama. Sejak itu, Marvel menjadi unggul. Bagaimana ini boleh berlaku?

  1. Perancangan Lebih Matang

  Sumber foto: Sederhana

  Sejak kemunculan filem Iron Man pertama , Marvel nampaknya telah mengetahui di mana filem-filem Marvel ini akan diambil.

  Petunjuk pertama datang dari Nick Fury yang ingin membincangkan mengenai permulaan Avengers dalam kredit pasca filem.

  Selepas itu, muncullah filem-filem Marvel yang saling berkait sehingga mencapai kemuncaknya dalam filem Avengers: Endgame .

  Bagaimana dengan DC? Mereka kelihatan terharu untuk mengejar kejayaan Marvel dan kelihatan terburu-buru dalam mengerjakan filem-filem itu.

  DC Extended Univers (DCEU) bermula pada tahun 2013 dengan filem Man of Steel , bersama dengan Iron Man 3 dan Thor: The Dark World .

  DC mengambil masa tiga tahun untuk membuat filem lain, iaitu Batman v Superman: Dawn of Justice, yang dilabel sebagai salah satu filem superhero terburuk.

  Kemudian pada tahun 2017, DC mengeluarkan Wonder Woman and Justice League . Kurangnya perancangan yang tepat menjadikan DC kelihatan agak kelam-kabut.

  2. Produktiviti Membuat Filem

  Sumber foto: Screen Rant

  Marvel Studio dalam jangka masa 11 tahun berjaya membuat 22 filem atau sama dengan 2 filem setiap tahun.

  Bagaimana dengan DC? Dalam jangka masa 7 tahun, mereka hanya menghasilkan 7 filem. Dari segi bilangan, mereka jelas kalah dengan Marvel.

  Dengan begitu banyak filem yang dihasilkan oleh Marvel, tentunya mereka dapat menghubungkan cerita antara satu filem dengan filem yang lain.

  Lebih-lebih lagi, Marvel tidak teragak-agak untuk memperkenalkan superhero yang tidak terlalu terkenal, seperti Doctor Strange dan Black Panther .

  Sebaliknya, nampaknya DC sukar melepaskan diri dari pergantungannya pada superhero trio Superman, Batman, dan Wonder Woman.

  3. Tanggapan Masyarakat terhadap Filem

  Sumber foto: Tomato Roten

  Dilihat dari sambutan orang ramai, nampaknya filem Marvel lebih kerap mendapat respons positif jika dibandingkan dengan filem DC.

  Kami mengambil contoh penilaian pada Rotten Tomatoes . Filem terburuk dari Marvel ialah Thor: The Dark World dengan nilai 66% .

  Untuk DC, filem terburuk dari semua DCEU adalah Suicide Squad dengan nilai hanya 27% . Malah Batman v Superman: The Dawn of Justice hanya mendapat 28% .

  Bagaimana dengan filem terbaik? Marvel mempunyai Black Panther dengan nilai 97% , di mana DC mempunyai Wonder Woman dengan nilai 93% .

  4. Pemilihan Pelakon

  Sumber foto: Mashable

  Marvel dianggap berjaya merekrut pelakon yang sesuai untuk melakonkan wataknya.

  Robert Downey Jr. sangat sesuai untuk melakonkan watak Tony Stark dan bekerja di MCU selama 11 tahun.

  Kami tidak dapat membayangkan pelakon lain yang boleh memainkan Tony Stark sehebat Robert.

  Begitu juga watak-watak lain seperti Chris Evans , Chris Hemsworth , Scarlett Johansson , dan lain-lain yang selamat dari awal MCU hingga Endgame.

  Sebaliknya, DC tidak mendapat banyak kesetiaan pelakon. Harry Canvill (Superman) dan Ben Affleck (Batman) tidak akan meneruskan peranan mereka di DCEU selepas Justice League.

  Malah Ben Affleck selalu dibandingkan dengan pemeran Batman sebelumnya, Christian Bale , di mana ada yang berpendapat Bale lebih sesuai untuk bermain superhero.

  Sekiranya seperti itu, apa yang akan berlaku kepada DCEU seterusnya?

  Pemilihan watak yang tepat adalah salah satu faktor penentu utama mengapa Marvel lebih baik daripada DC.

  5. Wira-wira yang Lebih Manusiawi

  Sumber foto: Balut

  Alien superman, dewa Wonder Woman, dewa Aquaman. Nampaknya superhero dari DC, selain Batman, kelihatan sangat kuat kerana dia bukan manusia biasa.

  Bandingkan dengan pahlawan super di Marvel. Anda boleh mengatakan bahawa hanya Tuhan yang mempunyai kuasa Thor.

  Kapten Marvel atau Scarlett Witch mempunyai kebolehan super kerana dipengaruhi oleh Infinity Stones.

  Banyak pahlawan super lebih manusiawi dalam filem Marvel, mulai dari Tony Stark, Peter Parker, Sam Wilson, Natasha Romanoff, Clint Barton, dan lain-lain.

  Ini menjadikan pahlawan super Marvel lebih dekat dengan peminat jika dibandingkan dengan DC.

  6. Musuh yang Lebih Terlampir

  Sumber gambar: Business Insider India

  Sebelum akhirnya muncul sepenuhnya dalam filem Avengers: Infinity Wars , Thanos pernah muncul beberapa kali dalam filem sebelumnya.

  Ini memberi kesan kepada penonton bahawa makhluk ungu ini akan menjadi bos terakhir dalam filem Marvel, dan itu terbukti benar.

  Kemudian, diketahui bahawa Thanos mensasarkan Infinity Stones untuk menghilangkan separuh populasi makhluk hidup untuk keseimbangan alam semesta.

  Mari bandingkan dengan musuh utama dalam Justice League, Steppenwolf . Dia datang ke Bumi untuk menghancurkan dunia.

  Sudah, itu semua motivasi.

  Mungkin DC mempunyai Joker yang dimainkan dengan baik oleh Hedge Ledger , tetapi itu sebelum DCEU bermula.

  Selepas itu, tidak ada musuh di DCEU yang benar-benar memikat penonton.

  Tidak seperti Marvel yang memiliki Loki , Ronan the Accuser , kepada Dormammu yang mempunyai ciri-ciri tersendiri.

  7. Interlude Comedy, Post-Credit Scene, dan Cameo Stan Lee

  Sumber gambar: Marvel Cinematic Universe Wiki - Fandom

  Ramai orang berpendapat bahawa filem DC terlalu serius dan gelap. Hampir jarang terdapat nuansa humor dalam setiap filem.

  Berkaitan dengan filem Marvel yang sering mempunyai unsur komedi di dalamnya.

  Tidak perlu disebut lagi filem Deadpool . Sebut saja Guardians of the Galaxy atau Ant-Man yang mampu menggegarkan perut penonton.

  Mungkin dengan alasan inilah yang akhirnya membuat DC memutuskan untuk melepaskan filem Shazam! yang penuh dengan nuansa ceria.

  Kemudian, Marvel selalu melancarkan adegan pasca-kredit di akhir setiap filem (kecuali Avengers: Endgame). Ada yang penting, ada yang kurang penting.

  Nilai tambah lain dari Marvel adalah cameo dari legenda Stan Lee dalam setiap filem MCU yang ditayangkan di pawagam.

  Itulah 7 sebab mengapa Marvel lebih baik daripada JalanTikus versi DC . Adakah anda mempunyai pendapat lain? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Marvel atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan