Cara Mudah Mengubah Warna LED Pemberitahuan pada Telefon Pintar Android

JalanTikus akan memberitahu anda sedikit trik bagaimana menukar warna LED Android anda, supaya telefon pintar Android anda menjadi lebih menarik dan sejuk.

Salah satu kelebihan menggunakan telefon pintar berasaskan Android adalah kemudahan penyesuaian. Selain dapat mengubah tema skrin utama melalui pelancar aplikasi. Anda yang bosan dengan warna pemberitahuan LED juga dapat mengubahnya dengan sangat mudah.

LED pemberitahuan adalah lampu kecil yang diletakkan di bahagian atas berhampiran kamera atau bahagian bawah telefon pintar. Ia akan menyala apabila telefon pintar mendapat pemberitahuan baru seperti panggilan telefon, pesanan teks, sembang, e-mel dan banyak lagi.

Sekiranya anda bosan dengan warna LED pemberitahuan yang hanya muncul dalam satu warna, sekarang Anda dapat mengubah warna LED pemberitahuan dengan memasang aplikasi Light Manager .

Kali ini JalanTikus akan memberitahu anda sedikit cara bagaimana menukar warna LED Android anda, supaya telefon pintar Android anda menjadi lebih menarik dan sejuk. Lihatlah!

BACA JUGA
  • Cara Menukar Telolet Ke Nada Dering Pemberitahuan Telefon Pintar Anda
  • Cara memaparkan pemberitahuan Android secara langsung di PC
  • Cara Membuat LED Flash Sebagai Pemberitahuan pada Telefon Pintar Android

Cara Menukar Warna LED Android

  • Setelah proses pemasangan selesai, buka aplikasi Light Manager. Kemudian, tetapkan Aktifkan untuk akses pemberitahuan yang diperlukan .
  • Selanjutnya, anda akan diarahkan terus ke tetapan akses pemberitahuan , sila tandakan Light Manager dan tekan butang kembali di telefon bimbit.
  • Pada menu Aplikasi , ada berbagai aplikasi yang dapat Anda atur, di sini kami mengambil contoh untuk mengubah warna LED pemberitahuan di WhatsApp.
  • Sekiranya anda telah membuka pilihan WhatsApp, maka klik Enable untuk memberi izin kepada Light Manager untuk mengubah warna LED pemberitahuan.
  • Kemudian, sila klik Warna untuk menentukan warna yang anda mahukan.
  • Di sini, anda juga dapat menentukan corak berkelip yang akan muncul melalui pilihan Kadar Denyar .
  • Kemudian, anda juga boleh menetapkan paparan warna pemberitahuan LED untuk sembang kumpulan dengan mengklik pilihan Kumpulan LED .

Sekarang, anda boleh melakukannya untuk menukar warna LED Android dengan bantuan aplikasi Light Manager. Tidak hanya menyesuaikan warna LED untuk aplikasi, Anda juga dapat menyesuaikan warna pemberitahuan LED untuk status baterai dan isyarat.

Sangat mudah, bukan? Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda di ruangan komen!

Artikel Berkaitan