SANGAT! Ini adalah kaedah paling lengkap untuk menggunakan Pengurus Peranti Android

Dalam artikel ini Jaka kembali meninjau cara menggunakan Pengurus Peranti Android dan menjelaskan juga beberapa perkara yang sangat penting yang mesti dilakukan oleh pengguna telefon pintar Android anda.

Siapa yang tidak menyukai telefon pintar Android mereka sendiri, apalagi membeli dari hasil kerja keras mereka sejak sekian lama. Kalau difikirkan, harga telefon pintar itu sendiri tidak murah. Jadi sudah tentu kita mengekalkan telefon pintar yang kita sayangi, walaupun masih banyak kes kehilangan telefon pintar. Sama ada kerana kealpaan, jatuh secara tidak sengaja, benar-benar dicuri, dan alasan lain.

Kini bagi anda pengguna Android, tentu anda sudah biasa dengan Pengurus Peranti Android. Kali ini Jaka ingin kembali meninjau cara menggunakan Pengurus Peranti Android dan menerangkan juga beberapa perkara yang sangat penting yang mesti dilakukan oleh pengguna telefon pintar Android anda.

BACA JUGA
  • Cara Mengesan dan Memotret Pencuri Telefon Pintar Anda yang Hilang
  • 5 Cara Terbaik untuk Mencari Telefon Pintar yang Hilang

SANGAT! Ini adalah kaedah paling lengkap untuk menggunakan Pengurus Peranti Android

1. Apa itu Pengurus Peranti Android?

Android Device Manager atau ADM adalah perisian ciptaan Google, yang memungkinkan Anda untuk melacak telefon pintar Android yang hilang, menghapus data dari jarak jauh, melindungi ketika telefon pintar dipaksa untuk menetapkan semula kilang, dan bahkan mengunci telefon pintar sehingga tidak dapat digunakan oleh pencuri.

2. Cara menghidupkan Pengurus Peranti Android

Secara lalai, Pengurus Peranti Android pada telefon terbaru sebenarnya sudah aktif. Tetapi untuk pilihan lebih lanjut, seperti menghapus data dari jauh, anda mesti mengaktifkannya sendiri. Anda dapat mengakses melalui " Tetapan Google " di menu utama > kemudian pilih " Keselamatan " > Pastikan " Cari peranti ini dari jauh " dan " Benarkan kunci dan padam jauh aktif.

Dengan menghidupkan jarak jauh mencari peranti ini, Google membolehkan untuk mengesan lokasi peranti Android. Walaupun Benarkan kunci dan hapus jauh, bermaksud membenarkan Google mengunci dan menghapus data pada peranti Android dari jauh.

3. Sentiasa Gunakan Kunci Skrin

Perkara sepele ini ternyata memberi kesan besar terhadap keselamatan anda dalam menggunakan telefon pintar Android. Dengan menggunakan kunci skrin, baik itu kata laluan, PIN, corak, atau pembaca cap jari. Sudah tentu pencuri tidak dapat berbuat banyak, satu-satunya cara adalah dengan melakukan reset kilang.

Tenanglah, telefon dengan OS Android 5.0 Lollipop atau yang lebih baru dilengkapi dengan ciri Factory Reset Protection . Oleh itu, apabila pencuri melakukan reset kilang melalui menu pemulihan, Telefon Pintar tidak akan dapat digunakan sebelum mengesahkan semula pemilikan dengan akaun Google yang sebelumnya digunakan pada telefon pintar.

4. Memastikan GPS dan Kebenaran untuk Mengakses Lokasi Diberikan

OS Android dilengkapi dengan izin aplikasi individu, di mana anda boleh membenarkan atau melarang izin yang diminta oleh aplikasi. Atas alasan menjimatkan kuasa, kadang-kadang kita sengaja mematikan fungsi penting seperti GPS, penyegerakan, bahkan data internet. Lalu apa gunanya telefon pintar yang canggih jika fungsinya sendiri terhad? Oleh itu, pastikan GPS anda sentiasa aktif . Untuk mengaktifkan GPS dapat melalui pengaturan Cepat atau melalui menu pengaturan.

5. Keperluan Lain Yang Diperlukan

Agar Pengurus Peranti Android dapat digunakan secara maksimum, telefon pintar Android anda mesti memenuhi syarat berikut.

  • Peranti aktif dan dilog masuk dengan akaun Google
  • Peranti Android mesti disambungkan ke internet, jadi pastikan anda tidak mematikan data
  • GPS dihidupkan dan kebenaran untuk mengakses lokasi diberikan
  • Benarkan ADM mencari peranti (aktif secara lalai)
  • Membolehkan ADM mengunci peranti dan menghapus data (nyahaktifkannya secara lalai, jadi pastikan anda telah mengaktifkannya)

6. Cara Mengesan Telefon Pintar yang Hilang dengan Pengurus Peranti Android

Untuk melacak telefon pintar Android yang hilang, itu dapat melalui penyemak imbas baik pada komputer riba, PC, dan telefon pintar atau melalui aplikasi Android Device Manager. Untuk pilihan penyemak imbas, lawati: //www.google.com/android/devicemanager . Seterusnya, log masuk dengan akaun Google yang sama yang anda gunakan pada telefon pintar Android anda.

Laman web ADM akan mengesan keberadaan telefon Android, lengkap dengan peta beserta nama lokasi, beserta maklumat kapan ia terakhir digunakan dan ketepatan anggarannya. Anda boleh memperbesar peta untuk memastikan keberadaan Android.

7. Ciri Pengurus Peranti Android

Sekarang anda boleh memilih telefon pintar Android yang ingin anda lacak, jika anda mempunyai lebih dari satu telefon pintar Android yang menggunakan akaun Google yang sama. Kemudian anda boleh mengesan lokasi telefon pintar Android yang hilang. Terdapat tiga pilihan yang boleh anda buat pada telefon pintar yang hilang, iaitu dering, kunci, dan padam.

Cincin

Anda boleh membunyikan atau membunyikan telefon pintar Android, seperti ketika seseorang memanggil. Bunyi deringan telefon akan berdering dengan kelantangan maksimum selama 5 minit walaupun telefon pintar Android anda senyap.

Kunci

Anda juga dapat mengunci telefon pintar Android yang hilang dengan kata laluan, walaupun anda tidak menggunakan kata laluan sebelumnya. Dengan kata laluan ini yang dibuat dalam keadaan kecemasan, sekurang-kurangnya pencuri tidak dapat menggunakan atau melihat data di telefon pintar. Oleh itu mengurangkan risiko penyalahgunaan.

Padamkan

Fungsi ini akan menghapus semua data pada smartphone Android yang hilang , termasuk foto, video, tetapan, dan aplikasi. Sekiranya pilihan Hapus ini dibuat, anda tidak dapat lagi melacaknya menggunakan Pengurus Peranti Android. Ini bermaksud anda rela telefon bimbit itu hilang. Tetapi sekurang-kurangnya data anda selamat kerana terpadam. Data yang tersimpan pada microSD mungkin tidak akan dihapus oleh ciri penghapusan ini.

8. Jangan tergesa-gesa mencari telefon pintar yang hilang sendiri

Secara kebetulan Jaka telah kehilangan telefon pintarnya dan segera berusaha mengesannya, pelbagai percubaan dilakukan walaupun agak berbahaya. Jadi, ada baiknya anda tidak terburu-buru melihat sendiri. Sekurang-kurangnya bawa rakan atau polis jika anda boleh. Pada akhirnya, Jaka harus ikhlas dan menghapus untuk menghapus semua data yang ada di telefon pintar, dan jangan lupa untuk menyekat nombor telefon untuk mencegah penyalahgunaan.

Kami tidak tahu pasti apa yang akan datang, tetapi waspada dan mengambil langkah menggunakan Pengurus Peranti Android di atas sebagai langkah penyelamatan. Sekurang-kurangnya kita boleh mencuba dan jika kita tidak dapat menemuinya, semua data kita selamat dan semoga telefon pintar tidak dapat digunakan kerana terkunci. Adakah terdapat penambahan atau mempunyai pengalaman yang sama? Sila kongsi di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan