Cara Mengubah Telefon Pintar Android menjadi Telefon Windows Tanpa Membeli

Selesa dengan Android tetapi kadang-kadang ingin mencuba telefon pintar dengan OS lain? Petua Jaka kali ini adalah bagaimana mengubah telefon pintar Android menjadi Windows Phone tanpa membeli atau percuma.

Pengguna telefon pintar Android, termasuk yang paling banyak dibandingkan dengan telefon pintar dengan OS lain. Jelas sekali, OS yang dibuat oleh Google ini memang menawarkan pelbagai ciri dan berjuta-juta aplikasi yang dapat diperoleh secara percuma oleh penggunanya. Selain itu, penambahbaikan yang terus dilakukan dari Android pertama ke Oreo pastinya menjadikan pengguna lebih setia.

Tetapi sebagai pengguna Android, kenapa anda tidak pernah merasa bosan dan ingin mencuba sensasi menggunakan telefon pintar dengan jenis OS lain, seperti Windows Phone . Sebilangan besar orang ingin mencuba, tetapi bertembung dengan anggaran alias tidak mahu membazirkan wang membeli telefon pintar baru hanya untuk mencuba.

Sekiranya ini menjadi penghalang bagi anda, Jaka akan memberi anda jalan penyelesaian. Dalam petua kali ini, Jaka akan memberitahu anda bagaimana mengubah telefon pintar Android anda menjadi Windows Phone tanpa membeli atau membayar sesen pun! Ingin tahu bagaimana caranya? Lihat petua di bawah.

BACA JUGA
  • Sejuk! Ini adalah Perubahan dalam Suara Permulaan dari Windows 3.1 ke Windows 10
  • Cara melihat kata laluan WiFi pada Windows 10, yang paling mudah dan senang!
  • 5 Bahaya Menggunakan Perisian Windows Rompak

Cara Mengubah Telefon Pintar Android menjadi Windows Phone

Sumber gambar: Sumber: WinSource

Anda tidak perlu membayar Windows Phone di outlet telefon pintar terdekat untuk merasakan sensasi penggunaan telefon pintar itu. Yang perlu anda lakukan hanyalah menjadikan kandungan telefon pintar Android anda menyerupai kandungan telefon pintar Microsoft.

Sudah tentu anda harus mengisi telefon pintar Android anda dengan aplikasi yang dibuat oleh Microsoft yang terdapat di Google Play Store dan anda boleh memasangnya secara percuma. Ada apa-apa? Berikut adalah aplikasi yang anda perlukan:

  • Microsoft Launcher : Aplikasi yang mesti anda pasang untuk merasakan sensasi menggunakan Windows Phone. Dengan menggunakan Pelancar yang satu ini, telefon pintar Android anda akan merasakan Windows-Windows.
Utiliti Aplikasi Microsoft DOWNLOAD
  • Outlook : Aplikasi yang menyediakan perkhidmatan pesanan gaya Microsoft (e-mel) yang juga dapat Anda pasang pada smartphone Android Anda. Hebatnya, Outlook juga dapat memuatkan peti masuk akaun bukan Microsoft.
Aplikasi Sosial & Pemesejan Microsoft Corporation DOWNLOAD
  • Cortana : Salah satu aplikasi pembantu peribadi yang paling banyak digunakan walaupun di Windows Phone. Tetapi dengan status Cortana yang merupakan ciptaan Microsoft, tentu saja menggunakannya sebagai pembantu peribadi anda menambah kesan Windows Phone pada Android anda.
Apl Produktiviti Microsoft Corporation DOWNLOAD
  • OneNote : Aplikasi yang menyediakan perkhidmatan mencatat yang dibuat oleh Microsoft pastinya anda tidak boleh ketinggalan jika anda ingin merasakan sensasi menggunakan Windows Phone.
Apl Produktiviti Microsoft Corporation DOWNLOAD
  • Office : Aplikasi yang anda pasti tahu seperti Microsoft Word, Excel dan PowerPoint semuanya dapat dibuka dan diedit dengan aplikasi Microsoft Office pada telefon pintar Android anda.
Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD
  • Skype : Aplikasi yang anda juga pasti tahu. Sekali lagi, kerana dibuat oleh Microsoft, Skype adalah salah satu aplikasi wajib untuk menjadikan Android anda sebagai Windows Phone.
Skype Technologies MUAT TURUN Aplikasi Sosial & Pemesejan
  • OneDrive : Storan awan dalam gaya Microsoft. Sudah tentu anda juga perlu menyelesaikan perubahan Android anda ke Windows Phone.
Apl Produktiviti Microsoft Corporation DOWNLOAD

Paparkan Telefon Pintar Android> Windows Phone

Setelah anda memasang pelbagai aplikasi dari Microsoft di atas, maka telefon pintar Android anda sudah boleh disebut sebagai 'Windows Phone'. Sebenarnya, fungsi Android anda hampir sama dengan Windows Phone sebenar kecuali dari segi reka bentuk dan penampilan luaran sahaja.

Begitulah cara menukar telefon pintar Android menjadi Windows Phone tanpa sebarang perbelanjaan malah mengeluarkan wang. Bagi anda pengguna Android yang benar-benar ingin merasakan sensasi Windows Phone, tidak ada salahnya mempraktikkan secara langsung petua yang dijelaskan Jaka di atas. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan