10 Permainan Zombie Terbaik Sepanjang Masa! Pencinta Seram Pasti Main!

Zombie selalu menjadi musuh paling menakutkan dan tegang. Bagi anda yang suka permainan zombie, pastikan anda melihat senarai permainan zombie terbaik sepanjang masa!

Adakah anda suka permainan bertema zombie?

Zombie adalah makhluk yang terbuat dari fiksyen. Makhluk ini sepertinya mempunyai naluri untuk memakan manusia dan makhluk hidup yang lain.

Setiap permainan mempunyai watak zombie yang berbeza, dari zombie yang hanya berlari hingga melompat atau parkour!

Adakah anda ingin merasakan kegembiraan dikejar oleh zombi? Di sini Jaka menyenaraikan 10 permainan zombie di semua konsol terbaik yang mesti anda cuba!

 • Resident Evil Series
 • Perang Dunia Z
 • Hari Berlalu
 • Lampu malap
 • Pulau mati
 • Seri Kiri 4 Mati
 • Kehidupan selepas
 • Ke Mati
 • Tumbuhan vs. Seri Zombi
 • Permainan Zombie Terbaik Sepanjang Masa

  Zombie adalah watak fiksyen yang juga merupakan mayat hidup. Perkataan 'zombie' dikatakan berasal dari bahasa Afrika Barat, 'nzambi'.

  Dipetik dari BBC, Nzambi ditafsirkan sebagai jiwa orang-orang yang telah meninggal dunia. Zombi juga digunakan sebagai pelbagai karya seni, seperti filem dan novel.

  Filem pertama yang mengangkat tema zombie ialah White Zombie. Tema zombie berkembang dan menjadi penjahat dari pelbagai permainan.

  Menurut Red Bull, permainan pertama yang mengangkat tema zombi adalah Zombie Zombie dari Quicksilva . Permainan ini dikeluarkan pada tahun 1984, geng.

  Kini, semakin banyak permainan yang mempunyai tema zombie. Sebenarnya, ada antara permainan ini yang mendapat anugerah Game of the Year .

  Apa permainannya? Mari, lihat lebih banyak di bawah:

  1. Yang Terakhir dari Kita

  Permainan zombie pertama yang mesti anda mainkan adalah The Last of Us . Permainan ini pertama kali dilancarkan pada tahun 2013 di Playstation 3.

  The Last of Us mendapat 240 anugerah Game of the Year pada tahun 2013. Melalui penilaian dari pelbagai media permainan, The Last of Us mempunyai skor yang sangat tinggi, antara 9 dan 10.

  Bukan lebay, tetapi memang permainan ini mempunyai semua kesempurnaan dalam permainan pada masa itu. Bermula dari kisah yang menyeronokkan dan menyentuh hati, gaya permainan yang menegangkan, hingga grafik terbaik.

  Sekiranya anda tidak mempercayai saya, cubalah bermain permainan sekarang, geng. Sudah tersedia di PS4 juga dalam versi Re-master, anda tahu!

  2. Resident Evil Series

  Siapa yang tidak kenal dengan Resident Evil?

  Tebak, Resident Evil pertama kali dikeluarkan dalam bentuk permainan atau filem? Jawapannya adalah permainan, geng!

  Resident Evil pertama dikeluarkan pada tahun 1996, dikembangkan dan diterbitkan oleh Capcom . Permainan ini adalah salah satu siri permainan zombie terlaris.

  Sehingga kini anda dapat menikmati lebih dari 7 permainan siri Resident Evil. Permainan terbaik yang disyorkan oleh Jaka untuk anda cuba ialah siri Resident Evil 2 Remake dan Resident Evil 7 .

  Permainan ini mempunyai kegembiraan Resident Evil klasik dengan grafik terbaik yang boleh membuat anda gemetar ketakutan.

  DOWNLOAD Permainan

  3. Perang Dunia Z

  Pertama kali muncul sebagai filem zombie, kini permainan dibuat dengan tajuk yang sama. Permainan ini disediakan untuk kosol PS 4, Xbox One, dan PC.

  World War Z adalah permainan menembak yang dimainkan dalam talian atau luar talian. Mirip dengan permainan Left 4 Dead, anda akan bermain setiap peringkat.

  Permainan ini masih hangat, kerana baru dilancarkan pada 16 April 2019 yang lalu. Sekiranya anda seorang pencinta permainan zombie, anda mesti bermain permainan itu sendiri atau bersama rakan!

  DOWNLOAD Permainan

  4. Hari Berlalu

  Tambahan pula, ia masih merupakan permainan hangat untuk anda mainkan. Dilancarkan pada 26 April 2019, Days Gone adalah permainan zombie Playstation 4 eksklusif.

  Zombi dalam permainan ini disebut 'Freakers', berbeza dengan zombi lain, Freakers lebih suka berkumpul dalam satu kumpulan dan menyerang mangsanya.

  Anda hanya boleh memainkan permainan ini sebagai pemain tunggal, tetapi cerita dan permainannya dapat membuat anda keren, geng!

  5. Cahaya Mati

  Dying Light adalah permainan zombie terbaik untuk pelbagai konsol permainan seperti PS 4, Xbox satu, PC dan lain-lain.

  Pertama kali dilancarkan pada tahun 2015, Dying Light terkenal sebagai permainan zombie yang sangat mendebarkan. Terutama ketika malam tiba di gim.

  Kenapa? Kerana zombi akan muncul dan mengejar anda. Bukan hanya berlari, tetapi juga parkour, geng!

  Zombi dalam permainan ini mempunyai kemampuan untuk melompat tinggi dan berlari pantas. Permainan ini mempunyai watak tersendiri yang membuat anda teruja ketika bermain.

  Jangan percaya? Main permainan dengan segera, geng!

  Techland Adventure Games DOWNLOAD

  6. Pulau Mati

  Apa yang berlaku, jika wabak zombie merebak ketika anda sedang bercuti di pulau itu?

  Pulau Mati menceritakan kisah dunia yang diserang wabak zombie dan menghancurkan pelbagai bandar dan kawasan hiburan.

  Anda akan memulakan permainan dari sebuah hotel di pulau yang 'indah', tetapi semuanya berubah apabila serangan zombie.

  Anda harus bertahan dan membawa keselamatan yang selamat.

  Dead Island pertama kali dilancarkan pada tahun 2015 untuk pelbagai konsol permainan. Dilaporkan, sekuel kedua akan hadir tidak lama lagi!

  DOWNLOAD Permainan

  7. Seri Kiri 4 Mati

  Nah, siri permainan Left 4 Dead sangat terkenal sebagai permainan pambawa bertemakan permainan dalam talian berbilang pemain bertema zombi untuk pertama kalinya.

  Left 4 Dead pertama kali dikeluarkan pada tahun 2008 oleh Valve South dan sekuel kedua muncul setahun kemudian.

  Permainan ini sangat menyeronokkan untuk dimainkan dengan rakan dalam talian. Anda boleh menjadi wira atau zombie.

  Tetapi itu tidak bermaksud permainan ini tidak menyeronokkan untuk dimainkan sendiri, ya. Kerana anda dapat mengikuti kisah dan misi hingga akhir.

  Jaka Left 4 Dead Series ini mengesyorkan agar anda bermain dengan rakan, keseronokan maksimum!

  DOWNLOAD Permainan

  8. Kehidupan Selepas

  Beralih ke permainan zombie Android, Life After adalah permainan yang mempunyai tema zombie terbaik pada masa ini.

  Life After adalah permainan genre RPG yang dikeluarkan untuk Android dan iOS secara percuma.

  Sejak pertama kali muncul pada tahun 2018 di telefon bimbit, permainan ini telah menjadi salah satu permainan terlaris dengan lebih daripada 1 juta muat turun.

  Sehingga kini, LifeAfter masih dalam senarai 10 teratas dalam Permainan Terutama di Gedung Google Play. Ayuh, main permainan sekarang, geng!

  Game Adventure NetEase Games DOWNLOAD

  9. Menjadi Orang Mati

  Permainan zombie terbaik di Android yang sering dimainkan oleh Jaka adalah Into The Dead , permainan ini pertama kali dilancarkan pada tahun 2012.

  Permainan ini dimainkan dengan memerangi zombie semasa berlari, agar anda tidak tertangkap oleh zombi kerana ia akan mengurangkan darah anda.

  Anda boleh menggunakan pelbagai bentuk senjata, dan ada anjing pengawal yang dapat membantu anda melawan zombi.

  Anda juga boleh bermain Into The Dead 2 secara percuma di telefon bimbit. Ayuh, main permainan sekarang!

  PIKPOK Adventure Games DOWNLOAD

  10. Tumbuhan vs. Seri Zombi

  Tumbuhan vs. Zombies Series adalah permainan zombie terbaik yang disyorkan oleh Jaka yang patut anda cuba. Permainan ini sangat menarik dan boleh dimainkan pada waktu lapang.

  Anda akan mengawal 'tumbuh-tumbuhan' yang mempunyai kemampuan untuk melawan zombi. Tugasnya mudah, mempertahankan rumah dari serangan musuh.

  Permainan ini pertama kali diluncurkan untuk PC pada tahun 2009, kemudian diluncurkan lagi untuk iOS pada tahun 2009. tidak berhenti di situ, pada tahun 2013 sekuel kedua Plant vs dilancarkan. Zombi 2: Sudah Mengenai Masa.

  Terdapat juga siri Plant vs. Zombi lain, seperti Tumbuhan vs. Zombi: Taman Perang . Menarik, bukan?

  Permainan Strategi EA Swiss Earl DOWNLOAD

  Itulah 10 permainan zombie terbaik sepanjang masa di semua konsol yang patut anda cuba. Anda fikir permainan mana yang terbaik?

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai zombi atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan