7 Permainan Call of Duty Franchise Terbaik, Mana Kegemaran Anda?

Dari sekian banyak permainan dari francais Call of Duty, berikut adalah 7 permainan terbaik dari francais yang dikeluarkan oleh Activision.

Call of Duty adalah permainan francais first-person shooter (FPS) yang dikeluarkan oleh Activision . Sebagai salah satu francais paling berjaya di dunia, permainan ini adalah salah satu yang dipertandingkan di eSports, anda tahu.

Nampaknya, hampir setahun sekali Activision melancarkan permainan Call of Duty. Walaupun begitu, populariti permainan ini nampaknya tidak pernah pudar.

Pada masa ini, terdapat lebih dari 10 permainan yang dihasilkan dari francais Call of Duty yang dikeluarkan di pasaran. Namun, tidak semuanya berjaya dan menguasai pasaran.

 • Call of Duty 4: Perang Moden
 • Call of Duty: Ops Hitam
 • Call of Duty: Ops Hitam 2
 • Panggilan Bertugas 2
 • Call of Duty: World at War
 • Call of Duty: Perang Moden 3
 • 7 Permainan Terbaik Francais Call of Duty

  Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda mengenai 7 permainan terbaik dari francais Call of Duty sejak pertama kali dilancarkan pada tahun 2003.

  Bermula dari Call of Duty hingga yang terbaru dikeluarkan, iaitu Call of Duty: Black Ops 4 . Sebenarnya, tidak lama dahulu, CoD juga mula tersebar ke platform mudah alih.

  Jaka akan menyusun permainan Call of Duty dari versi terbaik Jaka, geng. Daripada anda menjadi lebih ingin tahu, rujuk artikel Jaka berikut, ya!

  1. Call of Duty: Perang Moden 2

  Call of Duty: Modern Warfare 2 adalah permainan yang dilancarkan pada tahun 2009. Dibangunkan oleh Infinity Ward , permainan ini adalah sebahagian daripada siri Modern Warfare .

  Modern Warfare adalah siri Call of Duty yang paling popular, yang digemari oleh peminat. Permainan ini adalah yang terbaik di antara tiga tajuk dalam siri ini.

  Satu misi dalam permainan ini menjadi kontroversi, anda tahu. Walaupun begitu, mod cerita dan berbilang pemain dalam permainan ini tidak pernah mati, bahkan 10 tahun selepas pelancarannya.

  2. Call of Duty 4: Perang Moden

  Di nombor 2, ada Call of Duty 4: Modern Warfare yang juga merupakan sebahagian daripada siri Modern Warfare. Permainan ini adalah pembukaan siri cerita.

  Misi dalam permainan ini adalah salah satu yang terbaik dalam keseluruhan francais Call of Duty. Permainan ini ditetapkan dalam perang dunia ke-3 yang berlaku pada masa akan datang.

  Call of Duty 4: Modern Warfare juga mempunyai mod berbilang pemain yang tidak kurang menarik. Pilihan peta ciri yang berbeza akan menjadikan anda lebih lega, deh.

  3. Call of Duty: Ops Hitam

  Di tempat ke-3, terdapat permainan Call of Duty: Black Ops , geng. Siri ini diilhamkan oleh peristiwa nyata, iaitu perang revolusi Kuba dan perang Vietnam.

  Siri Black Ops tidak kurang popular daripada Modern Warfare, geng. Permainan yang dikeluarkan pada tahun 2010 dikembangkan oleh Treyarch.

  Dalam permainan ini, anda akan disajikan dengan pertempuran berdarah yang dapat membuat anda trauma. Anggota badan yang patah akan menjadi pemandangan biasa dalam permainan ini.

  4. Call of Duty: Ops Hitam 2

  Call of Duty: Black Ops 2 adalah kesinambungan dari siri Black Ops pertama. Watak utama permainan ini adalah David Mason , anak lelaki watak dalam Ops Hitam pertama, Alex Mason .

  Permainan ini mempunyai mekanisme yang sama dengan pendahulunya. Cukup, dibungkus dengan elemen yang lebih moden dan futuristik.

  Selain mod pemain tunggal, anda juga dapat memainkan permainan ini dalam berbilang pemain. Mod zombie juga muncul semula setelah sebelumnya muncul dalam siri Black Ops pertama.

  5. Panggilan Bertugas 2

  Call of Duty 2 adalah permainan kedua yang dikeluarkan oleh Activision dalam francais Call of Duty. Pada waktunya, permainan ini sangat pesat, anda tahu.

  Dilancarkan pada tahun 2005, permainan ini mempunyai grafik dan suara yang paling realistik pada zamannya. Permainan ini dapat memperlihatkan suasana perang dunia ke-2 dengan sangat berbeza.

  Walaupun mempunyai ciri berbilang pemain yang terhad, permainan ini tetap menyeronokkan walaupun hanya dimainkan dalam pemain tunggal.

  6. Call of Duty: World at War

  Masih dengan tema Perang Dunia 2, di posisi 6 ada Call of Duty: World at War , geng. Permainan ini menjadi pendahulu siri Ops Hitam yang akan dilancarkan beberapa tahun selepas itu.

  World at War menggabungkan elemen Call of Duty klasik dengan ramuan khas Treyarch sebagai pemaju. Permainan ini adalah permainan Call of Duty pertama yang mempunyai mod zombie.

  Mod berbilang pemain dalam permainan ini anda boleh bermain bersama dengan 3 rakan anda. Anda harus bekerjasama untuk bertahan hingga akhir.

  7. Call of Duty: Perang Moden 3

  Call of Duty: Modern Warfare 3 berada di kedudukan ke-7 sebagai permainan terbaik francais Call of Duty. Permainan ini adalah akhir dari siri Modern Warfare.

  Anda akan bertemu lagi dengan Captain Price dan John "Soap" MacTavish , yang berusaha menamatkan kekacauan yang diatur oleh Vladimir Makarov .

  Permainan ini memperkenalkan kemajuan senjata, kemahiran, dan perkara-perkara lain ke dalam mod berbilang pemain. Walaupun tidak sehebat 2 permainan pendahulunya, permainan ini tetap sesuai untuk anda mainkan.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 permainan terbaik dari francais Call of Duty. Dari senarai Jaka, mana yang anda fikir harus berada di tempat pertama?

  Tuliskan jawapan anda bersama dengan alasan dalam komen yang diberikan, geng! Jumpa di artikel Jaka seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Call of Duty atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan