Spesifikasi Permainan PC Terbaik dengan Anggaran 5 Juta 2016

Untuk memiliki permainan PC yang terbaik dan berkualiti, anda tidak perlu menguras beg terlalu dalam! Ya, cukup dengan anggaran sekitar 5 juta, anda sudah boleh mendapatkan PC permainan. Adakah anda ingin tahu bagaimana? Lihat ulasan dalam artikel

Sudah tentu banyak pemain PC di Indonesia mahukan pengalaman permainan yang berkualiti. Walau bagaimanapun, alasan untuk anggaran yang tinggi biasanya menjadi halangan bagi pemain untuk memiliki PC permainan terbaik.

Tetapi sebenarnya untuk memiliki PC permainan adalah yang terbaik dan berkualiti, anda tidak perlu menguras beg terlalu dalam! Ya, dengan anggaran sekitar 5 juta, ternyata anda boleh mendapatkan PC permainan. Macam mana boleh jadi? Bisalah, kerana di sini saya akan memberitahu anda cara memasang PC permainan terbaik dengan anggaran 5 juta. Mari kita periksa!

BACA JUGA
  • 35+ Syarat Dalam Permainan FPS yang Perlu Anda Ketahui
  • 10+ Permainan PC Paling Sukar untuk Diperhatikan Sepanjang Masa

Spesifikasi Permainan PC Terbaik dengan Anggaran 5 Juta Oktober 2016

1. Papan induk

Sebagai titik pertama dalam menyusun 5 juta permainan PC adalah mengenai papan induk. Untuk mengurangkan bajet, sudah tentu anda harus menggunakan motherboard yang cukup murah seperti MSI A68HM-E33 V2 . Dengan harga Rp.840.000 , sebenarnya motherboard ini sudah cukup untuk memenuhi keperluan PC permainan terbaik yang akan anda bina.

Motherboard murah yang murah ini mempunyai ciri-ciri yang cukup mampu dari semua aspek, seperti PCIe , dual channel RAM DDR3 , HDMI dan USB 3.0 . Di samping itu ia juga dilengkapi dengan beberapa ciri menarik iaitu MSI Millitary Class 4 , di mana motherboard ini dapat menahan keadaan suhu tinggi dan mampu dilindungi daripada elektrik statik.

2. Pemproses

Masih untuk mengurangkan dana dalam mendapatkan harga permainan PC yang murah. Taktiknya adalah dengan menggunakan pemproses AMD Kaveri Athlon X4-860K dengan harga hanya IDR 1,000,000 . Eitss ... tunggu sebentar! Walaupun murah, pemproses ini sebenarnya sangat mencukupi untuk keperluan permainan anda.

Mempunyai 4 teras atau Quad-Core dengan kelajuan 3.7 Ghz dan dapat ditingkatkan hingga 4GHz , pemproses ini cukup baik untuk menjalankan permainan sekarang. Lebih-lebih lagi, pemproses ini tidak mempunyai grafik yang bersepadu sehingga prestasi pemproses menjadi lebih stabil dan mampu memberikan prestasi yang kuat.

3. VGA

Ini adalah bahagian yang paling penting untuk memasang 5 juta PC permainan. Ya, sebahagian besar anggaran akan diperuntukkan untuk kad grafik atau VGA. Kerana kebanyakan permainan sangat bergantung pada prestasi VGA berbanding dengan pemproses.

HIS Radeon RX 460 iCooler OC 2GB DDR5 adalah pilihan terbaik untuk membuat 5 juta PC permainan . VGA yang baru dikeluarkan ini mempunyai prestasi yang cukup kuat dengan rata-rata melebihi 30fps dalam tetapan sederhana dan tinggi, yang pastinya akan berjalan lancar. Anda mesti mengeluarkan wang saku Rp1,520,000 untuk mendapatkan VGA ini.

4. RAM

Dari sektor RAM, terdapat AVEXIR Core Red Dual Channel 4GB DDR3 yang boleh menjadi pilihan tepat untuk bermain permainan kontemporari yang tamak untuk RAM. Hanya berbelanja sebanyak Rp565.000, anda sudah dapat memiliki RAM yang berkualiti dan dapat memenuhi keperluan PC permainan terbaik.

5. Harddisk

Untuk cakera keras , anda boleh memilih SATA WD 500GB . Dengan menggunakan cakera keras ini, anda tidak akan dipanggil anggaran yang berlebihan. Dengan kapasiti 500GB, tentu saja cukup memuat sekitar 10-15 permainan terbaru yang mempunyai ukuran yang cukup besar. Anda boleh mendapatkan SATA WD 500GB ini dengan harga Rp.465.000 .

6. Bekalan Kuasa

Untuk memenuhi keperluan elektrik dari semua komponen permainan PC terbaik, sudah tentu anda memerlukan bekalan kuasa. Nah, anda boleh memilih Gamemax PSU 450W GP 450 , selain kerana ia murah, sudah tentu kualiti juga agak baik. Walaupun banyak orang yang ragu-ragu, bekalan kuasa untuk perakuan 804 Gangsa sendiri yang bernilai lebih dari Rp480.000 atau kecekapan 80% dapat mengurangkan panas, dan dapat menjimatkan penggunaan tenaga.

7. Kes

Walaupun anda bebas memilih pelbagai casing yang murah di pasaran, di sini saya tetap akan memberikan cadangan untuk anda. Masih dengan jenama yang sama dengan bekalan kuasa, GameMax Hero Gaming H601 boleh menjadi pilihan yang baik.

Tidak terlalu besar, selongsong ini masih dapat memuatkan komponen yang disebutkan di atas secara bebas dengan pengurusan kabel yang baik, serta menggunakan pendingin cair. Penyejuk cecair ini adalah kelebihan selongsong IDR325,000 ini. Selain itu, anda juga boleh mempunyai paparan CPU bergaya dengan kaca lutsinar yang terletak di sisi.

Kesimpulannya

Oleh itu, setelah menambahkan keseluruhan harga komponen yang saya sarankan di atas, anda hanya perlu mengeluarkan sekitar Rp5.195.000 untuk mendapatkan PC permainan terbaik dengan anggaran 5 juta. Malangnya, dengan PC permainan bajet rendah seperti ini, anda pasti tidak akan mendapat tetapan ultra -an dalam permainan. Walaupun begitu, anda masih boleh bermain permainan terkini dengan lancar tanpa ketinggalan dengan tetapan sederhana hingga tinggi.

Selamat bereksperimen!

Artikel Berkaitan