Cara Memasang XAPK Dengan Mudah, Cepat & Tanpa Masalah

Keliru bagaimana memasang XAPK pada telefon Android? Inilah bahagian Jaka untuk anda Apa itu XAPK dan cara memasang XAPK pada Android.

Ramai orang masih tidak tahu cara memasang XAPK dan apa itu XAPK pada telefon bimbit Android walaupun ini sangat penting.

Banyak aplikasi dan permainan yang tidak ada di Play Store walaupun banyak orang yang memerlukan aplikasi ini dan ingin bermain permainan yang tidak ada.

Dengan XAPK, anda boleh memasang aplikasi dan permainan yang tidak ada di Google Play Store sesuka hati.

 • Cara Memasang XAPK pada HP
 • Kecemerlangan XAPK
 • Kekurangan XAPK
 • Apa itu XAPK?

  Sebelum Jaka memberitahu anda cara memasang XAPK, anda perlu mengetahui apa itu XAPK dan untuk apa itu .

  XAPK adalah jenis pemasang fail baru untuk aplikasi dan permainan Android yang menggabungkan format APK dan OBB menjadi satu unit.

  Reka bentuk ini sengaja dibuat untuk memudahkan pengguna Android memasang aplikasi dan permainan terbaik yang mereka mahukan dengan hanya memasang XAPK dan tidak perlu memindahkan fail OBB.

  Sekarang, anda sudah jelas mengenai apa itu XAPK? Di bahagian seterusnya Jaka akan membincangkan cara memasang XAPK pada telefon bimbit anda.

  Cara Memasang XAPK pada HP

  Cara memasang XAPK di telefon bimbit sebenarnya cukup mudah, tetapi anda memerlukan aplikasi yang terpisah untuk memasang XAPK pada telefon bimbit anda yang dipanggil Pemasang XAPK .

  Saiz fail pemasang XAPK tidak terlalu besar, jadi anda tidak perlu bimbang dengan kuota yang habis untuk memuat turun pemasang.

  Selain ukuran failnya yang kecil, XAPK Installer juga ringan ketika Anda menggunakannya untuk memasang aplikasi atau permainan yang Anda inginkan.

  Langkah 1, Muat turun dan Pasang Pemasang XAPK

  XAPK Installer adalah aplikasi yang mesti anda pasang untuk memasang XAPK. Bagi mereka yang tidak mempunyai aplikasi ini, anda boleh memuat turunnya secara langsung melalui pautan di bawah, geng!

  Aplikasi Produktiviti Apk MUAT TURUN

  Langkah 2, Benarkan Pemasang XAPK Menyimpan Data dan Memasang Aplikasi dari Sumber Lain

  Kerana XAPK digunakan untuk memasang aplikasi di luar Google Play Store, anda perlu memberikan akses kepada XAPK Installer untuk memasang aplikasi dari sumber lain.

  Langkah 3, Buka Pemasang XAPK Kemudian Pasang Aplikasi dan Selesaikan

  Setelah anda memberi izin kepada XAPK Installer untuk memasang aplikasi, yang harus anda lakukan ialah memilih aplikasi yang ingin anda pasang melalui antara muka aplikasi ini.

  Sekiranya anda menghadapi masalah mencari XAPK yang anda pasang, yang perlu anda lakukan ialah mengimbas Kad SD dan memasang XAPK yang anda mahukan.

  Setelah XAPK Installer selesai memasang XAPK yang anda mahukan, aplikasi yang anda inginkan sudah dapat digunakan dengan segera tanpa memindahkan fail lain .

  Bagaimana, geng itu tidak rumit, bagaimana anda memasang XAPK yang Jaka kongsi dengan anda?

  Kecemerlangan XAPK

  Jenis fail pemasang baru ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan memasang aplikasi secara langsung dari Google Play Store atau bahkan dengan fail APK.

  Berbanding dengan Google Play Store, aplikasi dan permainan dengan format XAPK lebih pelbagai kerana Google melarang peredaran beberapa aplikasi dan permainan menarik seperti Fortnite.

  Selain itu ada juga banyak aplikasi yang tidak ada di Play Store yang dapat Anda unduh melalui XAPK, seperti aplikasi unduhan video YouTube atau aplikasi serupa lainnya.

  Selain itu, cara memasang XAPK di telefon bimbit jauh lebih mudah daripada memasang fail jenis APK, yang kadangkala harus memindahkan OBB secara berasingan.

  Kekurangan XAPK

  Walaupun dikelaskan sebagai jenis pemasang terbaru, XAPK juga mempunyai beberapa kekurangan yang perlu anda perhatikan.

  Kelemahan pertama ialah permainan atau aplikasi yang dipasang menggunakan XAPK jarang menyokong ciri kemas kini . Selalunya anda perlu mengemas kini aplikasi ini secara manual.

  Selain itu, kerana tidak diklasifikasikan sebagai aplikasi Google rasmi, keamanan aplikasi yang dipasang melalui XAPK juga tidak aman seperti Play Store.

  Anda harus bijak memilih laman web yang dipercayai untuk memuat turun fail XAPK seperti Jalantikus.com kerana Jaka telah mencuba semua aplikasi yang dimuat naik . Dijamin selamat!

  Itulah cara memasang XAPK pada telefon bimbit Android secara langsung melalui telefon bimbit atau melalui PC yang boleh anda praktikkan.

  Jenis fail pemasang baru ini kini menjadi tren kerana lebih mudah dipasang berbanding dengan jenis fail lain.

  Walaupun memerlukan aplikasi khas, ukuran aplikasi pemasang XAPK agak kecil dan ringan ketika dijalankan.

  Baca juga artikel mengenai Aplikasi atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan