Cara mematikan telefon bimbit iPhone dengan pelbagai cara, anti-rumit

Ingin mengetahui cara termudah dan berkesan untuk mematikan iPhone anda? Cukup baca artikel ini, dijamin akan segera menemui jawapan yang paling lengkap!

Terdapat banyak sebab yang dilakukan orang untuk mematikan telefon bimbit mereka. Bermula dari tidur, beribadah, atau menyertai acara yang memerlukan HP dinyahaktifkan.

Di samping itu, alasan seseorang mematikan telefon bimbitnya adalah kerana sistem telefon bimbitnya sendiri mempunyai masalah, sama ada ralat atau hang.

Bukan sahaja telefon Android terbaik yang pernah mengalaminya. iPhone juga sering mengalami perkara yang sama dan pastinya sangat menjengkelkan.

Sekiranya demikian, bagaimana untuk mematikan iPhone yang mana yang paling mudah dan paling rumit?

 • Untuk iPhone X atau 11
 • Panduan cara mematikan iPhone tanpa butang kuasa
 • Panduan cara mematikan iPhone secara paksa
  • Untuk iPhone 6, 7 atau 8
  • Untuk iPhone X atau 11
 • Panduan cara mematikan iPhone

  Terdapat 2 cara untuk mematikan iPhone yang berbeza. Ini kerana reka bentuk dan model iPhone 6 hingga 8 berbeza dengan reka bentuk iPhone X dan 11.

  Dengan kata lain, jika anda boleh mengatakan, cara mematikan iPhone 6 akan sedikit berbeza dengan cara mematikan iPhone 11 , geng. Ini penting untuk diketahui sebelum anda ingin membeli telefon bimbit iPhone terkini .

  Ingin tahu bagaimana? Jangan risau, Jaka akan memberi anda panduan bagaimana mematikan iPhone, yang paling mudah dan rumit untuk anda!

  Untuk iPhone 6, 7 atau 8

  Bagi anda yang mempunyai iPhone 6 hingga 8, langkah-langkah yang perlu anda lakukan adalah sangat mudah dan senang. Inilah panduannya!

  Langkah - 1 : Tekan dan tahan butang Power selama beberapa saat sehingga skrin HP anda menjadi kabur gelap dan simbol Power Off muncul .

  Sumber gambar: Bhinneka

  Langkah - 2 : Simbol Power Off mengandungi mesej "Slide to Power Off". Maksudnya, anda diminta untuk menggerakkan simbol ke kanan untuk mematikan iPhone. Tolong buat.

  Sumber gambar: OSXDaily

  Langkah - 3 : Setelah anda meluncurkan simbol Matikan ke kanan, bulatan berputar akan muncul, menunjukkan bahawa iPhone anda sedang diproses dan akan mati dalam beberapa saat.

  Catatan: Anda mesti segera menggerakkan butang Matikan ke kanan. Sekiranya terlalu lama, iPhone anda akan secara automatik membatalkan proses mematikan telefon bimbit.

  Untuk iPhone X atau 11

  Nah, untuk iPhone X dan 11 langkahnya sendiri sedikit berbeza dari siri iPhone sebelumnya. Inilah cara mematikan iPhone 11 yang sama seperti iPhone X.

  Langkah - 1 : Tekan dan tahan butang sebelah kanan dan butang Volume Turun secara serentak sehingga skrin HP anda menjadi kabur gelap dan simbol Power Off muncul .

  Sumber gambar: Bhinneka

  Langkah - 2 : Simbol Power Off mengandungi mesej "Slide to Power Off". Sila bergerak simbol di sebelah kanan untuk mematikan iPhone.

  Sumber foto: Sederhana

  Langkah - 3 : Tunggu beberapa saat sehingga telefon bimbit anda mati sepenuhnya.

  Panduan cara mematikan iPhone tanpa butang kuasa

  Nah, apa yang berlaku jika butang Power pada iPhone rosak dan tidak dapat berfungsi dengan baik?

  Sebagai contoh, anda ingin mengetahui cara mematikan iPhone X tanpa butang Power kerana ia hanya jatuh dari genggaman anda. Kira-kira bagaimana anda melakukannya?

  Senyap! Jaka akan memberi anda panduan bagaimana mematikan iPhone tanpa butang kuasa paling mudah untuk anda. Kaedah ini boleh digunakan untuk semua jenis iPhone .

  Langkah - 1 : Masukkan pilihan Tetapan , kemudian pilih Umum .

  Langkah - 2 : Tatal ke bawah skrin iPhone anda sehingga anda menemui pilihan Matikan . Pilih pilihan.

  Langkah - 3 : Apabila anda telah memilih pilihan Matikan, skrin anda secara automatik akan berubah menjadi kabur gelap dan simbol Power Off akan muncul seperti cara mematikan iPhone anda secara umum.

  Sumber foto: Sederhana

  Langkah - 4 : Luncurkan simbol Matikan dari kiri ke kanan untuk meneruskan proses mematikan iPhone.

  Catatan: Walaupun dapat digunakan untuk semua jenis iPhone, kaedah ini hanya berlaku untuk iPhone mudah alih yang telah dipasang setidaknya iOS 11 .

  Panduan cara mematikan iPhone secara paksa

  Nah, apa yang berlaku jika iPhone yang anda gunakan tiba-tiba membeku atau hang dan tidak dapat digunakan sama sekali?

  Biasanya ini berlaku kerana beberapa sebab, salah satunya mungkin disebabkan oleh kesalahan pada aplikasi iPhone terbaik yang sedang berjalan di telefon bimbit anda.

  Oleh kerana kes ini menjadikan telefon bimbit anda membeku atau digantung, skrin sentuh anda secara automatik tidak dapat digunakan, tolong! Anda harus mengetahui cara mematikan iPhone tanpa skrin sentuh yang paling berkesan.

  Sekarang, tenang, ada muslihat sendiri, geng. Inilah cara mematikan iPhone yang digantung dan anda boleh melakukannya dengan pantas dan pantas.

  Untuk iPhone 6, 7 atau 8

  Sekiranya iPhone 6, 7 atau 8 anda membeku atau hang secara tiba-tiba, berikut adalah panduan cara mematikan iPhone untuk anda cuba.

  Langkah - 1 : Tekan dan tahan butang Daya dan butang Utama serentak selama 10 saat atau lebih sehingga skrin menjadi hitam dan logo Apple muncul.

  Sumber gambar: Bhinneka

  Langkah - 2 : Selepas itu, anda boleh melepaskan butang. IPhone anda akan mati secara automatik dan terus dimulakan semula.

  Untuk iPhone X atau 11

  Sekiranya iPhone X atau 11 anda menjadi masalah, maka cara untuk menanganinya akan sedikit berbeza. Berikut adalah panduan bagaimana mematikan telefon bimbit iPhone anda.

  Langkah - 1 : Tekan dan tahan butang Volume Turun dan butang sebelah kanan secara serentak selama kira-kira 10 saat atau lebih sehingga skrin menjadi hitam dan logo Apple muncul.

  Sumber gambar: Bhinneka

  Langkah - 2 : Selepas itu, anda boleh melepaskan butang. IPhone anda akan mati secara automatik dan terus dimulakan semula. Oleh itu, anda telah menguasai cara mematikan iPhone yang digantung.

  Sekarang itulah cara mematikan iPhone dengan atau tanpa butang kuasa. Apa pendapat anda, geng?

  Sila tulis komen anda di bawah dan sampai jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai iPhone atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan