10 Permainan Video 2017 Terkini yang Anda Mesti Mainkan Sekurang-Sekali Seumur Hidup

Walaupun terdapat banyak nama baru yang akan dirilis tahun ini, tetapi kita akan membincangkan kali ini adalah beberapa permainan yang dapat menghasilkan gembar-gembur.

Walaupun ada banyak nama baru yang akan dirilis tahun ini, tetapi apa yang akan kita bincangkan kali ini adalah beberapa permainan yang mampu menghasilkan gembar-gembur, atau dengan kata lain yang dapat membangkitkan rasa antisipasi atau minat pengguna untuk membeli secara langsung setelah permainan ini diluncurkan di pasaran.

Bukan tanpa alasan, hype yang dibuat timbul kerana acara E3 2017 yang diadakan baru-baru ini, sebagai hasil dari semua permainan yang dipamerkan terdapat sejumlah barisan permainan baru yang mendapat sambutan positif dari beberapa pengunjung. Nah, bagi mereka yang ingin tahu, mari lihat di bawah.

BACA JUGA
 • 10 Permainan Terbaik Sepanjang Tahun 2017
 • 10 Permainan Pengembaraan Terbaik di Android 2017

10 Permainan Video 2017 Terkini yang Mesti Anda Mainkan

1. Assassin's Creed: Origins

Walaupun tidak ada yang benar-benar hebat dari segi permainan, tetapi dalam Assassin's Creed Origins kali ini masih ada perkembangan yang dapat menunjukkan hasil akhir, sekurang-kurangnya hasil yang baik adalah pilihan yang tepat dari Ubisoft sebagai pembangun untuk merehatkan siri pengembangan permainan ini selama setahun. Dalam demo yang ditunjukkan, permainan Origins menunjukkan keadaan Mesir kuno yang dibungkus dengan permainan yang lebih sukar tetapi tetap menarik.

 • Masa pelepasan: 27 Oktober 2017
 • Platform: Playstation 4, Xbox One, PC

2. Jalan Keluar

A Way Out adalah permainan Co-op berbilang pemain yang mempunyai jalan cerita yang unik, yang cuba melarikan diri dari penjara. Menariknya, A Way Out hanya boleh dimainkan dalam mod co-op dan tidak menyokong format pemain tunggal.

Walaupun begitu, permainan ini berpotensi membuat sesuatu yang sangat baru dan tidak pernah tersedia dari kebanyakan permainan sebelumnya. Hazelight sebagai pembangun percaya bahawa permainan mereka mampu menarik pemain kerana mereka mempunyai cerita yang mendalam.

 • Masa pelepasan: 2018
 • Platform: Playstation 4, Xbox One, PC

3. Pertempuran Kerajaan Mario dan Rabbids

Hasil gabungan watak Mario dan Rabbids eksentrik cukup berjaya menarik rasa ingin tahu para pemain mengenai pengenalan demo permainan pertama di acara semalam. Kali ini, Ubisoft dan Nintendo berjaya membuat permainan yang menggabungkan watak-watak popular ini menjadi satu. Walaupun kelihatan seperti genre standard seperti salah satu permainan yang ada, dalam francais ini mereka tetap tidak memberikan kekuatan humor kepada animasi yang menarik melalui permainan.

 • Masa pelepasan: 29 Ogos 2017
 • Platform: Nintendo Switch

4. Dewa Perang

Sebelumnya, ada penggoda yang menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam God of War , terutama dari segi kualiti grafik, jalan cerita, dan dasar permainan. Di samping itu, ada sesuatu yang berbeza dengan tokoh protagonis francais permainan ini, iaitu sosok Kratos yang dibuat sedikit berbeza.

Walaupun masih biasa dilihat, tapi kali ini Kratos kelihatan pelik seperti biasa. Namun, di sisi lain dia masih menjadi sosok Kratos seperti biasa dengan beberapa senjata baru tambahan. Pada sesi demo perdana semalam, diperlihatkan bahawa terdapat beberapa varian musuh berbeza yang bersedia untuk menyertai petualangan Kratos.

 • Masa pelepasan: 2018
 • Platform: Playstation 4

5. Dunia Pemburu Monster

Nampaknya ada beberapa pemain yang bosan melihat permainan bertema Monster Hunter di konsol mereka. Kerana popularitinya, permainan Monster Hunter adalah seperti permainan eksklusif untuk konsol Nintendo, iaitu 3DS. Namun, ungkapan itu sepertinya berjaya dialihkan oleh Capcom dengan melepaskan siri Monster Hunter yang lebih baru.

Dalam siri terbaru ini, Capcom mendakwa permainannya menggunakan konsep dunia terbuka tanpa had dan tidak terhad dengan memuatkan kelemahan masa yang sering timbul ketika mengakses kawasan baru.

 • Masa pelepasan: 2018
 • Platform: Playstation 4, Xbox One, PC

6. Bayangan Colossus

Pokoknya, francais permainan satu ini memberi banyak kenangan pada masa lalu. Walaupun begitu, langkah Sony untuk melancarkan semula versi remaster masih tidak dapat dipandang remeh. Ini terbukti dalam siri demo pertama yang dilancarkan semalam. Walaupun masih seperti permainan lama yang kita tahu, tetapi permainan ini masih merupakan projek remaster yang memberikan nuansa yang lebih moden di dalamnya.

 • Masa pelepasan: 2018
 • Platform: Playstation 4

7. Wolfenstein II: The Colossus Baru

Selepas beberapa siri Wolfenstein yang menawarkan pengalaman permainan penembak permainan pertama terbaik yang pernah ada, dan masa Wolfenstein kembali dengan beberapa permainan yang lebih menarik. Termasuk beberapa adegan yang memperlihatkan pertempuran yang lebih menggila dan tentunya ada banyak kejutan yang siap menunggu ketika memainkannya.

 • Masa pelepasan: 27 Oktober 2017
 • Platform: Playstation, Xbox One, PC

8. Lagu Kebangsaan

Pada pandangan pertama, Anthem kelihatan menawarkan permainan dalam format penembak orang ketiga dengan tema futuristik dengan mesin yang boleh dipercayai. Dalam demo permainan pertama semalam, terdapat beberapa watak dan senjata yang boleh digunakan.

Selain itu, dari sisi cerita, ada peranan penting dari keciciran Bioware yang dialami dalam projek permainan sebelumnya, tentu ini telah menjadi harapan tersendiri yang telah ditunggu-tunggu oleh beberapa pemain tahun ini.

 • Masa pelepasan: 2018
 • Platform: Playstation 4, Xbox One, PC

9. Super Mario Odyssey

Tidak syak lagi, Nintendo selalu bergantung pada francais utama pada setiap konsol yang dikeluarkan ke pasaran. Walaupun begitu, tidak ada semua permainan mereka yang menawarkan sesuatu yang berbeza, salah satunya adalah Super Mario Odyssey . Konsep inilah yang menjadikan permainan mereka sentiasa kelihatan menakjubkan dan hebat.

 • Masa pelepasan: Oktober 2017
 • Platform: Nintendo Switch

10. Spiderman

Kali ini, siri Spiderman yang dikembangkan oleh Insomniac berjaya memukau para pengunjung berkat permainan yang unik untuk superhero ini. Walaupun demo permainan ditayangkan semalam, para pembangun mengesahkan bahawa apa yang ditunjukkan masih sedikit daripada apa yang dapat diterokai dari permainan ini.

Di samping itu, pembangun juga memastikan bahawa permainan Spiderman kali ini akan membawa konsep dunia terbuka yang berdasarkan kekuatan fizikal untuk mendapatkan kesan yang lebih realistik.

 • Masa pelepasan: 2018
 • Platform: Playstation 4

Jadi, permainan mana yang paling anda mahu mainkan sekarang? Ayuh, bagikan jawapan anda melalui komen di bawah dan alasannya.

Artikel Berkaitan