Bukan Hanya Tempat Penyimpanan! Berikut adalah 4 fungsi sebenar Google Drive

Nah, kali ini Jaka akan membincangkan 4 fungsi Google Drive. Mahu tahu apa-apa? Lihat ulasan berikut tentang Jaka!

Anda semua tahu Google Drive, bukan? Aplikasi buatan Google ini mempunyai fungsi asas penyimpanan percuma di internet. Tetapi, ramai rakan terkejut, mengapa di setiap telefon pintar terdapat Google Drive?

Sebenarnya Google memang telah memberikan aplikasi Google Drive pada telefon pintar anda. Tetapi jika anda merasa tidak benar-benar memerlukannya , anda hanya boleh menyahpasang aplikasinya. Tidak sedikit pengguna telefon pintar yang menyahpasang aplikasi Google Drive. Sebenarnya terdapat banyak fungsi Google Drive . Nah, kali ini Jaka akan membincangkan 4 fungsi Google Drive . Mahu tahu apa-apa? Lihat ulasan berikut tentang Jaka!

BACA JUGA
  • Pemacu keras kuno! Inilah 8 sebab anda harus menggunakan Google Drive
  • Cara Mudah Memindahkan Data iPhone ke Google Drive
  • Sejarah Pusat Data, Dari Disket ke Google Drive

Bukan Hanya Tempat Penyimpanan! Berikut adalah 4 fungsi sebenar Google Drive

1. Penyimpanan dokumen penting yang bersifat peribadi

Pada dasarnya Google Drive adalah aplikasi penyimpanan fail percuma yang boleh anda kongsi atau hanya yang boleh anda uruskan. Oleh itu, aplikasi Google Drive sangat sesuai untuk menyimpan fail penting anda, contohnya, imbasan diploma, kad keluarga, dan lain-lain.

Pasti ramai di antara anda yang mengejutkan mengapa fail peribadi ini mesti disimpan di Google Drive? Kerana anda tidak akan pernah tahu apa yang berlaku di dunia nyata. Bencana yang tidak dijangka kadang-kadang akan berlaku, seperti kebakaran rumah , banjir, dan lain-lain yang dapat menghilangkan dokumen penting anda. Oleh itu, adalah bijak untuk menyimpan salinan fail penting anda di Google Drive .

2. Berkongsi Fail Besar

Anda pasti sering berkongsi fail dalam aplikasi media sosial anda, tetapi dalam aplikasi tersebut terdapat batasan ukuran ketika menghantar fail. Jadi, peranan ini sangat sesuai untuk Google Drive.

Anda hanya perlu memuat naik fail di Google Drive, setelah selesai, bagikan melalui pautan yang disediakan oleh Google Drive. Sekiranya rakan anda memerlukan fail, yang perlu anda buat hanyalah berkongsi pautan. Ringkas kan?

3. Pengehosan Laman Web

Sekiranya anda seorang pembangun web, anda tahu apa itu hosting. Jadi, ringkasnya, hosting adalah wadah untuk menyimpan fail seperti HTML, CSS, dan lain-lain . Jadi, anda akan mendapat hosting percuma dari Google Drive.

4. Untuk Sandaran Fail

Google Drive juga dapat digunakan sebagai tempat untuk membuat sandaran fail. Contohnya, anda mempunyai fail yang besar (contohnya gambar perkahwinan) dan banyak. Jelas anda akan berfikir untuk menyimpannya dalam CD atau flash.

Tetapi CD dan pemacu kilat mempunyai kelemahan, iaitu CD yang terdedah kepada habuk dan cakera kilat yang terdedah kepada pencemaran virus . Jadi, alangkah baiknya jika anda juga mempunyai salinan fail foto di Google Drive.

Itulah 4 fungsi Google Drive yang perlu anda ketahui. Dari fungsi Google Drive yang disebutkan oleh Jaka di atas, pernahkah anda mencuba?

Artikel Berkaitan