Inilah Perbezaan antara Headphone Surround dan Real Surround

Salah satu ciri unggul yang terdapat pada fon kepala hari ini, iaitu surround. Tetapi terdapat dua jenis surround di pasaran hari ini, iaitu surround virtual dan surround sebenarnya. Nah, ini berbeza fon kepala surround maya dan persekitaran sebenar!

Untuk mendapatkan kualiti audio yang terbaik, tentunya kita juga harus menggunakan fon kepala berkualiti tinggi. Untuk pilihan jenama seperti Senheiser, Bose, Razer, dan banyak lagi. Sesuaikan dengan keperluan anda.

Salah satu ciri unggul yang terdapat pada fon kepala hari ini, iaitu surround. Tetapi terdapat dua jenis surround di pasaran hari ini, iaitu surround virtual dan surround sebenarnya. Nah, ini berbeza fon kepala surround maya dan persekitaran sebenar!

BACA JUGA
  • Jangan Palam Asal, Jenis Jack Audio 3.5 mm yang Perlu Anda Ketahui!
  • Fon Kepala Berwayar vs Fon Kepala Tanpa Wayar, Mana Yang Lebih Baik Untuk Anda?
  • Ingin Membeli Fon Kepala Permainan? Baca Pertama 5 Petua Ini Jangan Membiarkan Anda Menyesal

Perbezaan antara Headphone Virtual Surround dan Real Surround

Sumber gambar: Gambar: HowToGeek

Untuk mengetahui perbezaan antara fon kepala surround maya dan surround sebenar, sudah tentu anda harus mengetahui apa itu surround. Penjelasan berikut.

Definisi Surround

Sumber foto: Gambar: SoundEncore

Merupakan teknik untuk memperkayakan kualiti suara, dengan menambahkan pembesar suara yang mengelilingi pendengar. Dengan pembesar suara yang mengelilingi, suara akan menjadikan suara lebih nyata walaupun di dunia suara itu.

Ciri-ciri Virtual Surround dan Real Surround

Sumber gambar: Gambar: HowToGeek

Pada fon kepala dengan ciri sekeliling maya, sebenarnya ini adalah fon kepala stereo biasa . Stereo yang disebut di sini, hanya ada dua pembesar suara, iaitu kanan dan kiri. Kemudian dengan bantuan perisian, ia disimulasikan seolah-olah terdapat banyak pembesar suara. Anda melakukan ini dengan menyesuaikan corak bunyi kanan dan kiri sedemikian rupa.

Sumber foto: Gambar: HowToGeek Sumber foto: Gambar: HowToGeek

Pada fon kepala dengan ciri surround sebenar, terdapat empat pembesar suara dan satu subwoofer untuk 5.1 surround. Untuk surround 7.1, tentu bilangan pembesar suara akan jauh lebih banyak. Maksudnya ialah perkakasan benar-benar mengikuti standard standard yang sepatutnya.

Kesimpulannya

Sumber foto: Gambar: Rapallo AV

Apabila ditanya yang mana lebih baik antara virtual surround dan real surround, tentunya jauh lebih baik real surround . Sebabnya adalah kerana dalam persekitaran maya, pembesar suara tidak dapat fokus untuk mengeluarkan suara. Dua pembesar suara, tetapi mesti memainkan seberapa banyak pembesar suara.

Contohnya pada subwoofer atau bass, ketika suaranya tenang dan tidak bergerak. Biasanya persekitaran maya akan gagal disimulasikan. Sebabnya adalah kerana subwoofer atau bass akan mati ketika mengeluarkan suara yang lembut.

Ini tidak berlaku dalam keadaan sebenar. Walaupun lembut, anda masih dapat merasakan getaran. Sebabnya adalah kerana dalam keadaan nyata, subwoofer atau bass tetap sengit walaupun pembesar suara yang lain dalam keadaan perlahan.

Jadi itulah perbezaan antara fon kepala virtual dan surround sebenar. Memang, jika anda melihat harganya sahaja, kedua-duanya berbeza. Ada harga. Jadi apa pendapat anda? Kongsi dengan Jaka, terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Headphone atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: ShutterStock

Artikel Berkaitan