Cara Mudah Membuat Ebook di Telefon bimbit dan PC, Hanya Modal Internet!

Suka menulis novel atau cerpen dan mahu menerbitkannya di internet? Jadikan ia sebagai Ebook, geng! Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuat Ebook, lihat artikel ini

Berdasarkan tinjauan Skor Indeks Budaya Dunia 2018 , Indonesia menduduki tempat ke-60 daripada 61 negara dalam literasi dan membaca. Sangat disayangkan memandangkan buku itu adalah sumber pengetahuan.

Sekiranya anda berpendapat bahawa buku itu mahal dan berat, mungkin anda tidak tahu nama Ebook atau E-book . Hanya dengan modal alat, kita dapat membaca buku yang kita ada.

Selain mencari pengetahuan, anda juga boleh menggunakan Ebook untuk berkongsi pengetahuan, anda tahu. Caranya adalah dengan membuat Ebook anda sendiri dan kemudian memberikannya kepada semua orang.

Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda cara membuat Ebook dengan mudah dan pasti secara praktikal. Untuk maklumat lebih lanjut, terus lihat artikel berikut, geng!

 • Cara Membuat Ebook dengan Mudah di PC
 • Cara Membuat Ebook pada Telefon Android dengan Mudah
 • Apa itu Ebook?

  Sebelum kita pergi ke perbincangan bagaimana membuat ebook, sudah tentu anda mesti memahami terlebih dahulu mengenai ebook tersebut. Ebook adalah buku dalam format digital yang boleh anda akses menggunakan alat.

  Pada zaman moden seperti sekarang, telefon pintar dan alat adalah perkara yang selalu dibawa orang ke mana sahaja mereka pergi. Anda tidak perlu, anda membaca bacaan anda di mana sahaja.

  Anda boleh mendapatkan ebook melalui internet. Anda boleh mendapatkannya secara percuma, ada juga ebook yang mesti anda beli. Walaupun dibayar, tetapi harga Ebook tidak akan semahal harga fizikal.

  Buku fizikal tentunya lebih mahal kerana kos dakwat, percetakan, sampul, penerbitan, dll., Geng. Tentunya harganya juga berbeza.

  Kelebihan lain dari Ebook ialah anda dapat menyimpan beratus hingga ribuan Ebook di alat anda untuk dibaca. Sekiranya anda malas membaca, cubalah sesekali mencari ebook percuma di internet.

  Cara Membuat Ebook dengan Mudah di PC

  Selain buku pengetahuan, ebook juga boleh menjadi platform untuk anda menerbitkan minat menulis. Mungkin ada di antara anda yang gemar menulis cerpen atau novel.

  Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuat Ebook percuma dan mudah, anda boleh mengikuti arahan Jaka, geng. Jaka juga akan mengajar anda cara membuat Ebook pada Android dan juga pada PC. Lihatlah!

  Langkah 1: Tulis Kandungan

  • Sebelum anda mula membuat Ebook, perkara pertama yang harus anda lakukan, tentu saja, adalah menulis kandungan. Sebelum menjadi Ebook, Jaka mengesyorkan agar anda menulis dalam aplikasi nota.

  • Untuk menjadi mudah, anda mesti mencari idea mengenai buku yang anda tulis terlebih dahulu. Idea boleh datang pada bila-bila masa, termasuk ketika anda menonton filem, anda tahu.

  • Pada hakikatnya, selalu berikan nota di mana sahaja anda berada. Sebabnya, idea boleh datang dan pergi, geng. Dengan nota, anda dapat merakam idea-idea cemerlang anda di mana sahaja.

  • Anda boleh menggunakan aplikasi Microsoft Word untuk menulis idea dan kerangka penulisan anda. Sebabnya adalah kerana anda dapat mengakses fail Word melalui PC atau Smartphone.

  • Setelah mencari idea, anda boleh mula membuat kerangka. Contohnya, bab 1 akan membincangkan apa dan seterusnya. Anda benar-benar boleh menggunakan sumber lain sebagai rujukan, selagi anda tidak lupa menulisnya dalam bibliografi, ya.

  Langkah 2: Reka Letak

  • Setelah selesai menyusun isi Ebook anda, langkah seterusnya adalah merancang susun atur. Walaupun kandungannya bagus, jika anda tidak melihatnya, ebook anda tidak akan laku, geng.

  • Jaka tidak akan mengajar anda bagaimana merancang susun atur, tetapi anda boleh menggunakan perisian reka bentuk yang disyorkan oleh Jaka di bawah:

  1. Adobe InDesign

  Adobe InDesign adalah perisian yang dikhaskan untuk membuat susun atur. Perisian ini digunakan oleh pereka profesional kerana kemampuan dan kerumitannya yang tinggi.

  Menggunakan perisian yang dibuat khusus untuk membuat susun atur pastinya menjadikan kerja anda lebih praktikal. Malangnya, perisian ini dinilai cukup mahal, geng.

  2. Adobe Illustrator

  Perisian untuk membuat susun atur seterusnya adalah Adobe Illustrator . Perisian ini sebenarnya digunakan untuk reka bentuk grafik, tetapi anda juga masih dapat menggunakan Illustrator untuk membuat susun atur Ebook.

  Walaupun tidak praktis menggunakan Adobe InDesign, Adobe Illustrator masih dapat membuat tata letak dengan betul. Sebenarnya, anda boleh menggunakan kreativiti anda, kumpulan.

  3. Slaid Google

  Sekiranya anda menganggap dua perisian di atas mahal dan rumit, maka anda boleh mencuba menggunakan Google Slides, geng. Anda tidak perlu memasang program apa pun dan hanya mempunyai modal yang mencukupi di internet.

  Berikut adalah langkah-langkah yang mesti anda ikuti:

  • Buka ciri Google Slides dari Google Docs . Anda juga mesti log masuk dengan akaun Google anda terlebih dahulu.

  • Di laman utama utama, klik Blank untuk membuat dokumen baru.

  • Klik Fail , kemudian Penyediaan Halaman . Di menu pop timbul, anda boleh mengubah ukuran halaman yang ingin anda buat. Anda boleh mengaturnya mengikut kehendak anda.
  • Setelah mengubah ukuran halaman, hapus semua kotak yang ada di halaman baru sehingga halaman kosong.

  • Di Kotak Alat di bahagian atas halaman, klik pada butang Kotak Teks untuk membuat kawasan anda sendiri untuk menulis apa yang anda mahukan.

  • Anda boleh menambahkan kotak teks kecil di bahagian bawah untuk memberikan nombor halaman.
  • Setelah susun atur selesai, klik kanan pada halaman pratonton di sebelah kiri, kemudian pilih pilihan Duplicate Slide .
  • Selesai! Ia mudah? Sekarang anda hanya perlu menampal teks yang anda mahukan dalam susun atur.

  Langkah 3 - Simpan Ebook

  • Setelah selesai merancang susun atur dan menulis kandungan Ebook anda dalam susun atur, kini anda hanya perlu menyimpannya dalam format PDF.

  • Untuk Slaid Google, yang perlu anda lakukan ialah klik Fail , kemudian pilih menu Muat turun Sebagai . Dalam pilihan yang muncul, pilih Dokumen PDF (.pdf) .

  • Ebook anda kini lengkap dan disimpan di PC. Nah, geng, ia tidak sukar, bukan?

  Cara Membuat Ebook pada Telefon Android dengan Mudah

  Sekiranya anda tidak berada di depan PC, anda boleh membuat Ebook dengan hanya menggunakan telefon pintar Android anda.

  Walaupun jauh lebih praktikal, sayangnya paparan Ebook anda tidak akan sebagus pada PC yang susun aturnya anda sendiri. Untuk membuat cara membuat Ebook di Android, anda hanya memerlukan aplikasi WPS Office , geng.

  Aplikasi Aplikasi & Alat Perniagaan Kingsoft Office Software Corporation Limited DOWNLOAD
  • Langkah 1: Pertama, anda mesti menyimpan tulisan anda dalam format dokumen Microsoft Word. Anda tidak perlu mengajar, betul, bagaimana membuat Ebook dengan Microsoft Word?

  • Langkah 2: Buka aplikasi WPS Office yang telah dipasang, kemudian klik pada menu Buka untuk membuka dokumen anda.

  • Langkah 3: Setelah dokumen anda dibuka, klik pada butang Kongsi di bahagian bawah skrin.

  • Langkah 4: Di menu yang muncul, klik Kongsi sebagai PDF . Anda dapat memilih untuk menyimpan teks sebagaimana adanya, dijadikan gambar agar tidak disalin oleh orang lain dengan ceroboh, atau anda juga dapat menambahkan tanda air.

  • Langkah 5: Klik Eksport ke PDF apabila anda selesai memilih. Selesai!

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara membuat Ebook secara praktikal dan mudah di PC atau di telefon Android. Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda, geng!

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang disediakan.

  Baca juga artikel mengenai Petua atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan