Cara Mengubah Tema atau Kulit WinRAR Sejuk

Adakah anda bosan dan tidak menyukai paparan WinRAR anda? Nah, Jaka mempunyai cara mudah untuk mengubah penampilan WinRAR anda menjadi lebih sejuk.

Hampir setiap komputer, mesti mempunyai perisian WinRAR . Kerana, WinRAR sememangnya sangat berguna untuk memampatkan dan mengekstrak fail dan folder dalam pelbagai keperluan. WinRAR dapat menjadikan ukuran fail lebih kecil, lebih selamat dari serangan virus, dan menggabungkan beratus-ratus bahkan ribuan fail menjadi satu, menjadikannya lebih mudah untuk menghantar fail dan folder melalui e-mel. Tetapi adakah anda bosan dan tidak menyukai paparan WinRAR anda? Nah, Jaka ada cara untuk menukar tema atau kulit WinRAR menjadi lebih sejuk .

BACA JUGA
  • Perbezaan antara WinRAR dan WinZip
  • Cara memberikan kata laluan di WinRAR
  • Cara Memampatkan Fail Tanpa WinRAR di Windows

Mengubah tema atau kulit tidak akan mempengaruhi prestasi WinRAR. Ia tidak akan menjadi lebih berat, cuma penampilannya berubah agar komputer anda kelihatan lebih segar dan tidak membosankan. Oleh itu, anda berasa lebih selesa melakukan banyak perkara di komputer. Dan bukan hanya ikon dalam program, fail yang dimampatkan anda juga akan menukar ikon berkat penggantian tema atau kulit ini. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Mengubah Tema atau Kulit WinRAR menjadi Lebih Sejuk

  • Muat turun tema WinRAR dari laman web RARLab rasmi . Klik pautan di bawah perkataan "Muat turun" . Cukup klik versi 64x64.
  • Klik dua kali pada fail tema yang telah anda muat turun. Dalam kotak dialog, klik "OK" .
  • Buka WinRAR, kemudian klik "Pilihan" , pilih "Tema" , kemudian pilih tema baru yang anda muat turun sebelumnya.
  • Selesai. Kini ikon di WinRAR Jaka telah berubah menjadi lebih sejuk.
  • Fail pemampatan Jaka dengan pelanjutan *. Zip, * .rar, dan sebagainya juga telah berubah untuk mengikuti ikon tema yang ada.

Sangat mudah, bukan? Sebenarnya anda juga boleh membuat sendiri dan mengubah kulit atau tema WinRAR mengikut citarasa anda. Nanti Jaka juga akan memberitahu anda bagaimana. Tetapi buat masa ini, anda hanya menggunakan tema atau kulit yang perlu dilakukan terlebih dahulu! Semoga bermanfaat!

RARLab DOWNLOAD Aplikasi Pemampatan & Sandaran

Artikel Berkaitan