10 Aksesori PlayStation Terbaik Sepanjang Masa, Nombor 4 Membuat Tangan Anda Sempit!

Suka bermain PlayStation? Sekiranya ada, anda mesti mempunyai aksesori PlayStation yang satu ini agar lebih puas bermain permainan, geng!

Sebagai salah satu siri konsol paling popular dan paling laris sepanjang masa, tentu saja PlayStation mempunyai banyak aksesori yang akan memperkaya pengalaman kami bermain permainan.

Mahukannya dari PlayStation 1 hingga PlayStation 4, tentunya ada aksesori terbaik sekaligus unik, memupuk rasa kepuasan kepada pemiliknya.

Kali ini, Jaka akan memberi anda senarai aksesori PlayStation terbaik sepanjang masa yang mungkin membuatkan anda berminat untuk membelinya.

 • Dudukan Pengecasan
 • Pengawal Slaid Jauh Tanpa Wayar
 • Aksesori lain ...
 • Aksesori PlayStation Terbaik

  Jaka telah melakukan penyelidikan untuk mencari aksesori terbaik untuk pelbagai siri PlayStation. Malangnya, tidak ada aksesori untuk PlayStation 1 atau PlayStation Portable.

  Sebabnya, bilangan dan varian aksesori yang dimiliki adalah terhad atau memang tidak ada produk yang layak untuk masuk dalam senarai.

  Jadi, apakah aksesori PlayStation terbaik sepanjang masa? Melaporkan dari banyak sumber, berikut adalah senarai aksesori!

  1. Monitor PS2 8 - Joytech

  Sumber gambar: Amazon UK

  Harga: IDR 100,000 - IDR 200,000

  Yang pertama ialah PS2 8 Monitor . Dengan aksesori ini, anda boleh bermain PS2 tanpa TV, geng!

  Skrin ini hanya dapat digunakan untuk PS2 yang merupakan versi langsing. Dengan skrin ini, PS2 kami menjadi lebih mudah alih dan boleh dibawa ke mana sahaja.

  Sebenarnya, skrin yang menggunakan teknologi TFT dilengkapi dengan power adapter yang membolehkan anda memainkan PS2 ini di dalam kereta.

  Sekiranya anda masih bermain PS2 sehingga sekarang, anda mesti mempunyai monitor ini. Tetapi sayangnya, tidak banyak yang menjual barang ini.

  2. Dudukan Pengecasan

  Sumber foto: Amazon

  Harga: Rp40,000-Rp200,000

  Sejak era PlayStation 3, Sony sebagai pembangun telah memperkenalkan teknologi pengawal tanpa wayar.

  Oleh itu, ada aksesori yang dapat digunakan untuk mengisi semula kapasiti bateri yang digunakan, salah satunya adalah Charging Stand .

  Terdapat pelbagai jenis Dudukan Pengisian yang terdapat di kedai dalam talian. Anda boleh memilih mengikut anggaran dan citarasa anda.

  3. Pengawal Slaid Jauh Tanpa Wayar

  Sumber gambar: Bukalapak

  Harga: Rp365,000

  Alat kawalan jauh tanpa wayar Slide ini hanya boleh digunakan untuk konsol PlayStation 3. Alat kawalan jauh ini serba guna, geng!

  Kami dapat menggunakan alat ini sebagai alat kawalan jauh, pengawal, dan papan kekunci pada masa yang sama. Butang pada tongkat PS juga terdapat di sini.

  Dengan alat ini, anda boleh menjadi lebih praktikal ketika memberikan nama watak anda.

  Aksesori lain ...

  4. PS3 Gitar Wira Les Paul Gitar Tanpa Wayar

  Sumber foto: Amazon

  Harga: IDR 300,000

  Sekiranya anda seorang pemain permainan Guitar Hero, anda pasti ingin memiliki aksesori yang satu ini, bukan?

  PS3 Guitar Hero Les Paul Wireless Guitar adalah alat kawalan yang direka khas untuk permainan gitar.

  Dengan sambungan Wi-Fi, anda dapat memainkan lagu kegemaran anda menggunakan alat ini, lengkap dengan warna yang sesuai dalam permainan.

  Namun, anda mesti bersiap untuk mengejang tangan, terutamanya jika anda memainkan lagu dengan tempo pantas seperti Through the Fire and the Flames of DragonForce!

  5. PlayStation VR

  Sumber gambar: TechRadar

  Harga: Rp4,800,000 - Rp5,500,000

  Terdapat banyak permainan Virtual Reality (VR) di pasaran, termasuk untuk konsol PlayStation 4.

  Oleh itu, terdapat PlayStation VR yang canggih. Alat dengar yang dimiliki oleh VR terasa selesa.

  Lebih-lebih lagi, permainan VR yang tersedia untuk PS4 agak berbeza-beza. Untuk menjadikan pengalaman bermain lebih baik, anda juga harus membeli PlayStation Camera and Move, geng.

  6. Kamera PlayStation

  Sumber gambar: TechRadar

  Harga: Rp800,000

  Pelengkap pertama untuk PlayStation VR adalah PlayStation Camera . Tidak seperti Xbox dan Kinect, Sony tidak pernah menguruskan aksesori kameranya dengan serius.

  Walaupun begitu, anda masih boleh membeli aksesori yang satu ini walaupun permainan yang boleh dimainkan sangat terhad.

  Kamera ini dapat mengesan pergerakan kita, terutamanya jika kita menggunakan VR. Selain itu, kami juga boleh melakukan live streaming menggunakan aksesori ini.

  7. PlayStation Pindah

  Sumber gambar: TechRadar

  Harga: Rp.640.000

  Pengawal permainan sentiasa berkembang. Itulah yang dilakukan Sony dengan PlayStation Move , yang mungkin diilhamkan oleh Nintendo's Wii .

  Ketepatan alat ini boleh dikatakan sangat memuaskan dan sesuai untuk pengguna VR. Malangnya, kita akan merasa tidak selesa apabila menggunakan alat ini terlalu lama.

  8. Pengawal Matlamat PSVR

  Sumber gambar: TechRadar

  Harga: Rp1,100,000

  Adakah anda masih ingat permainan Duck Hunt yang legenda? Permainan ini menjadi legenda kerana pada masa itu, dapat menembak di layar dengan senjata sangat tidak biasa.

  Sekarang, sudah tentu ada alat yang lebih canggih seperti PSVR Aim Controller yang satu ini. Aksesori ini boleh digunakan untuk permainan yang menggunakan PlayStation VR.

  Anda boleh memainkan permainan FPS seolah-olah anda berada di tengah-tengah pertempuran langsung.

  9. Roda Lumba Logitech G29

  Sumber gambar: GamesRadar

  Harga: Rp5,500,000

  Peminat permainan lumba kereta? Sekiranya demikian, anda mesti mempunyai Roda Balap Logitech G29 yang boleh digunakan untuk PlayStation 3 dan PlayStation 4.

  Anda boleh katakan, aksesori ini adalah yang terbaik untuk seumpamanya. Terutama dengan lapisan kulit di stereng, membuat kita merasa seperti memandu kereta sebenar.

  10. Alat dengar tanpa wayar PlayStation Platinum

  Sumber gambar: TechRadar

  Harga: Rp2.200.000

  Sony melancarkan PlayStation Platinum Wireless Headset yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan permainan audio terbaik dengan kualiti suara yang memuaskan.

  Alat dengar tanpa wayar ini juga dilengkapi dengan teknologi Audio 3D yang menjadikan pengalaman permainan lebih nyata.

  Mungkin apa yang kurang dari alat dengar ini adalah bentuk model yang agak pelik. Tapi, ini masalah rasa, geng.

  Jadi, itu adalah sepuluh aksesori PlayStation terbaik dalam versi JalanTikus. Adakah anda mempunyai aksesori lain yang belum disebutkan oleh Jaka? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai PlayStation atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan