Cara Memeriksa Kuota 3 (Tri) Terkini dan Terlengkap 2020 | Praktikal dan Mudah!

Adakah anda pelanggan 3 (Tri)? Sudah tahu cara memeriksa kuota 3? Jaka akan menerangkan semua kaedah secara terperinci dan lengkap dalam artikel ini!

Bagi anda yang gemar melayari dunia digital, pastinya perkara yang perlu anda selalu perhatikan adalah sisa kuota internet .

Cuba bayangkan, jika anda asyik dengan keseronokan internet, tiba-tiba pakej internet anda habis. Akan pasti gaya die bukan?

Nah, bagi anda yang menggunakan penyedia 3 , ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memeriksa kuota anda. Inilah cara untuk memeriksa kuota Tri yang paling lengkap dari Jaka .

 • Semak Kuota 3 Melalui SMS
 • Periksa Kuota Tri Menggunakan Aplikasi Bima + (Paling Mudah)
 • Semak Kuota 3 Melalui Laman Web
 • 4 Cara Memeriksa Kuota Tri dengan Mudah

  Kuota menjadi sangat penting pada era yang kita jalani sekarang. Sebilangan orang bahkan sanggup menahan lapar untuk dapat membeli kuota untuk wujud di media sosial.

  Ya, mungkin itu sedikit berlebihan, tetapi pada hakikatnya kuota telah menjadi keperluan utama bagi banyak orang, terutama mereka yang tidak mempunyai sambungan Wi-Fi di rumah mereka.

  Beberapa pembekal menyediakan internet dengan kuota tanpa had, tetapi seringkali tidak memuaskan dari segi kelajuan, jadi kami masih memilih pakej kuota.

  Sekiranya anda mencari penyedia internet dengan pilihan pakej internet berskala besar dan harga yang berpatutan, mungkin anda boleh memilih penyedia Tri.

  Selain itu, penyedia ini juga mempunyai rangkaian 4G yang cukup luas di Indonesia. Sekarang, yang sudah menggunakan penyedia Tri, anda boleh mengikuti 4 cara untuk memeriksa kuota Tri di bawah:

  1. Periksa Kuota Tri Melalui Panggilan Telefon

  Petua untuk memeriksa kuota Tri pertama adalah menggunakan dail telefon pada telefon pintar anda.

  Sangat mudah, anda hanya perlu mengakses USSD Tri dengan menekan * 111 #. Inilah cara menyelesaikannya:

  1. Untuk memeriksa kuota anda, buat panggilan ke * 111 # . Pilih menu periksa kuota dengan mengetik nombor 4 , lalu ketuk Kirim .
  1. Selepas itu pilih kuota apa yang ingin anda periksa. Masukkan kod nombor dan tekan Hantar . Pemberitahuan mengenai baki kuota anda akan dihantar sebagai SMS.

  Kaedah ini sesuai untuk anda yang enggan memasang aplikasi Bima + kerana ia menggunakan kuota memori dalaman anda, geng!

  Sekiranya anda merasa rumit dengan cara ini, anda boleh menyemak kaedah lain di bawah.

  2. Semak Kuota 3 Melalui SMS

  Anda juga boleh memeriksa kuota 3 melalui SMS dengan menghantar mesej ke 234 . Format jenis Maklumat Kuota kemudian hantar ke 234.

  Kaedah yang satu ini ketika Jaka mencuba nampaknya tidak relevan. Walau bagaimanapun, anda boleh mencubanya sendiri sebagai bukti.

  SMS ini percuma dan akan memberitahu anda maklumat terperinci mengenai semua kuota yang anda ada. Walau bagaimanapun, anda mesti memastikan bahawa rangkaian anda mempunyai isyarat rangkaian yang stabil.

  Sekiranya anda berada di tempat yang sukar untuk memberi isyarat, mungkin anda boleh menggunakan kaedah di bawah.

  3. Periksa Kuota Tri Menggunakan Aplikasi Bima + (Paling Mudah)

  Petua seterusnya untuk memeriksa kuota 3 adalah memasang aplikasi Bima + .

  MUAT TURUN Apl

  Aplikasi cek kuota 3 ini menyediakan semua jenis maklumat dari kad Tri anda.

  Di samping itu, anda juga dapat membeli kredit, membeli kuota, mendengar muzik, dan menukar BonsTri melalui aplikasi ini.

  Anda boleh menggunakan kaedah ini jika anda berada di kawasan isyarat yang sukar, tetapi masih ada sambungan Wi-Fi.

  Berbanding dengan kaedah lain, praktikal menggunakan aplikasi adalah kaedah termudah dan praktikal.

  MaklumatSusu +
  Pemaju PT Hutchison 3 Indonesia
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.2 (98,573)
  Saiz 41MB
  Pasang 5,000,000+
  Android Minimum 4.1

  4. Periksa Kuota 3 Melalui Laman Web

  Cara terakhir untuk memeriksa kuota Tri anda adalah dengan mengakses laman web My Tri . Anda boleh melayari laman web di internet.tri.co.id/login/init atau klik di sini.

  Setelah log masuk ke laman web, anda mesti log masuk terlebih dahulu atau mendaftar menggunakan nombor Tri anda.

  Kaedah ini adalah penyelesaian win-win (selagi anda boleh mengakses internet) bagi anda yang malas memuat turun aplikasi Bima + tetapi berada di tempat yang sukar untuk memberi isyarat 3.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara memeriksa kuota 3 yang boleh anda gunakan dengan mudah. Semoga artikel ini dapat membantu anda, geng.

  Jangan lupa membaca Harga Kuota 3 Internet berikut untuk panduan bagaimana anda boleh membeli kuota 3 sehingga anda tidak membeli pakej internet.

  Artikel Berkaitan