Cara Mudah Membuat Aplikasi Android untuk Pemula

Banyak aplikasi baru yang dikembangkan oleh pembangun awam, yang berjaya menghiasi gedung aplikasi Android teratas di telefon pintar anda. Pernahkah anda terfikir untuk turut serta dalam membuat aplikasi Android? Inilah kaedah mudah untuk membuat aplikasi Android

Adakah anda masih ingat permainan Flappy Bird yang luar biasa? Siapa sangka, permainan yang sangat sederhana yang dapat menarik perhatian banyak orang. Banyak aplikasi baru yang dikembangkan oleh pembangun awam, yang berjaya menghiasi gedung aplikasi Android teratas di telefon pintar anda. Jadi, pernahkah anda terfikir untuk turut serta dalam membuat aplikasi Android?

Dulu sangat sukar untuk mengembangkan aplikasi Android, harus memiliki kemampuan pengekodan. Tetapi sekarang, terdapat banyak perisian yang membolehkan anda membuat aplikasi walaupun anda tidak mahir dalam pengekodan. Melaporkan dari AndroidPIT, tahukah anda pembuat permainan Color Switch yang dimuat lebih dari 10 juta kali nampaknya tidak pandai membuat pengekodan.

BACA JUGA
  • 5 Cara Mudah Membuat Aplikasi Android Tanpa Mempunyai Pengekodan
  • Cara membuat aplikasi sembang Android anda sendiri tanpa pengekodan
  • Cara Membuat Aplikasi Android Mudah Secara Percuma, Cukup Klik!

Cara Membuat Aplikasi Android untuk Pemula dengan Android Studio

Dari fenomena yang ada dan contoh di atas, jelas bahawa peluang selalu ada. Anda hanya perlu mempunyai gabungan idea unik dan pelaksanaan yang tepat dalam membuat aplikasi. Maklumat berikut yang harus anda ketahui, dalam mengembangkan aplikasi Android untuk pemula.

Buat Perancangan Matang

Setiap hari, kadang-kadang ada idea unik yang terlintas di fikiran anda. Namun, kerana tidak ada tindak lanjut, ideanya hilang. Inspirasi datang ke mana-mana sahaja dan bila-bila masa, jadi jika anda mendapat idea, segera catat dan jadikan gambar sejelas yang anda boleh.

Idea unik ini mula berkembang dengan lebih matang dengan kreativiti anda. Lakukan sedikit kajian, jenis aplikasi yang anda buat, pastikan idea anda berguna atau menghiburkan. Sekiranya anda memasukkan ceruk tertentu, lihatlah pertandingannya. Tetapi jika anda merancang untuk bersaing dengan beberapa aplikasi terkenal, pastikan aplikasi yang anda buat lebih baik.

Pasang Android Studio

Sekiranya perancangan anda selesai, langkah seterusnya adalah menyediakan alat. Muat turun dan pasang perisian yang diperlukan. Sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran pengekodan yang baik, anda mesti menggunakan Android Studio . Oleh itu, pastikan komputer anda juga memasang Java SE Development Kit 7 . Kedua-duanya boleh anda muat turun secara percuma.

Alat Pembangun Aplikasi Pembangun Android DOWNLOAD

Kenali ciri Android

Sebelum memulakan ' Bintangkan projek Android Studio baru ', anda boleh meneroka ciri-ciri di Android Studio . Kemudian cuba buat aplikasi mudah, mulakan belajar perkara baru. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak faham, anda boleh mencari di internet. Jangan ragu untuk mula belajar pengekodan pada dasarnya, kerana kemudian anda pasti perlu membuat aplikasi atau permainan yang anda buat sesuai dengan keinginan anda.

Minta Cadangan Rakan Anda

Tenanglah, Android Studio sangat mesra pengguna. Dengan ikhlas dan ingin belajar anda pasti dapat menguasainya dengan baik walaupun anda tidak mahir dalam pengekodan. Sekiranya anda berjaya membuat aplikasi, anda boleh meminta rakan anda untuk mencubanya. Sekiranya rakan anda tidak menyukainya, itu bermakna cuba lagi. Walau bagaimanapun, anda rakan anda suka dan sangat bersemangat untuk mencuba aplikasi anda. Maksudnya, ada kemungkinan aplikasi Anda popular di Play Store.

Sebenarnya, aplikasi yang dibuat untuk bersenang-senang dapat dimuat turun berjuta-juta kali dengan jayanya di Google Play Store. Sudah tentu, anda juga boleh mula mempelajari asas pengkodan. Tidak ada kejayaan segera, di sebalik kejayaan itu pasti ada kerja keras. Apa pendapat anda, berminat membuat aplikasi Android?

Artikel Berkaitan