Cara Menukar Nada Dering WhatsApp dengan Lagu Kegemaran

Bosan dengan nada dering WhatsApp seperti itu? Anda sebenarnya boleh mengganti nada dering WA dengan lagu kegemaran anda!

WhatsApp atau sering disingkat WA hingga kini masih merupakan salah satu aplikasi sembang paling popular yang banyak digunakan oleh orang. Selain berbual, aplikasi ini juga sering digunakan untuk panggilan percuma.

Tetapi mungkin anda merasa bosan kerana ketika seseorang memanggil melalui WA, nada dering kedengaran begitu. Piawai!

Oleh kerana itu, Jaka akan memberi anda petua tentang cara menukar nada dering WhatsApp dengan mudah.

Cara Menukar Nada Dering WhatsApp di Telefon Bimbit Anda

Apabila seseorang memanggil anda melalui aplikasi WhatsApp, amaran pemberitahuan akan muncul dalam bentuk nada dering alias nada dering (melainkan anda mengaktifkan mod senyap).

Nada dering ini biasanya terdengar membosankan, lama kelamaan, atau bahkan menjengkelkan, jika anda hanya menggunakan nada dering lalai di telefon bimbit anda.

Tetapi tahukah anda bahawa anda boleh mengganti nada dering WA dengan mudah? Anda bahkan boleh menggunakan lagu kegemaran anda sebagai nada dering WA.

Tidak perlu menggunakan aplikasi tambahan, apalagi melakukan root pada telefon Android anda. Ikuti langkah demi langkah di bawah ini untuk menukar nada dering WhatsApp anda dengan mudah.

Berikut adalah langkah-langkahnya: ** * Pertama, buka aplikasi WhatsApp di telefon pintar anda. Pilih ** ikon tiga titik yang terletak di kanan atas. Sekiranya demikian, teruskan dengan memilih menu Tetapan .

  • Pilih Pemberitahuan , kemudian pada menu Pemberitahuan mesej, pilih Nada pemberitahuan .
  • Akan ada banyak nada dering yang boleh dipilih jika anda bosan dengan nada dering lalai yang telah digunakan. Sekiranya tiada pilihan ini sesuai, anda boleh menggunakan lagu kegemaran anda di telefon pintar anda dengan memilih Lebih banyak nada dering ...
  • Pilih lagu kegemaran yang ingin anda gunakan sebagai penanda pemberitahuan alias nada dering jika mesej WhatsApp masuk, kemudian pilih OK .

Cara mengembalikan nada dering WhatsApp ke normal

Setelah menukar nada dering dan menggunakannya untuk beberapa waktu, tidak sedikit pengguna yang merasa pelik dan tidak biasa dengan nada dering. Mereka menjadi kurang responsif jika ada mesej WhatsApp yang masuk kerana mereka sudah biasa dengan suara pemberitahuan lalai WhatsApp.

Sekiranya anda mengalaminya, anda boleh mengembalikan nada dering WhatsApp seperti sebelumnya dengan cara ini:

  • Buka semula menu tetapan dan pemberitahuan di aplikasi WhatsApp anda. Di bahagian Pemberitahuan, pilih ikon tiga titik yang terletak di kanan atas.
  • Setelah muncul, segera pilih pilihan Tetapkan semula tetapan pemberitahuan untuk memulihkan nada dering seperti sebelumnya.
  • Pilih RESET maka nada dering WhatsApp anda akan kembali normal.

Itulah cara menukar nada dering WhatsApp dengan menggunakan lagu kegemaran anda dengan mudah. Kini anda dapat mendengar potongan lagu atau lagu kegemaran anda yang menggambarkan mood anda setiap kali mesej WhatsApp tiba. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan