7 Anime dengan Episod Terbanyak, Bubur Congee Haji Kehilangan Sepenuhnya!

Tebak anime apa yang mempunyai episod terbanyak sepanjang masa? Jaka pasti, anda akan terkejut dengan senarai ini!

Sekiranya diberitahu untuk menyebut anime dengan episod terbanyak, apa kata anda, geng?

Kemungkinan besar, anda akan menjawab One Piece atau Detective Conan, yang masih ditayangkan. Jawapannya salah!

Walaupun kedua-dua anime popular ini mempunyai ratusan episod, anime di bawah ini mempunyai bilangan episod yang jauh lebih tinggi!

 • Soreike! Anpanman (1,568 Episod)
 • Ojarumaru (1.765 Episod)
 • Kelab Oyako (1.818 Episod)
 • Anime seterusnya. . .
 • Anime dengan episod terbanyak

  Sehingga artikel ini disiarkan, One Piece diketahui mempunyai 939 episod, sementara Detective Conan mempunyai total 1011 episod .

  Bagaimana dengan anime terkenal lain? Anime Pokemon yang mempunyai banyak musim mempunyai total 1,154 episod, sementara Chibi Maruko-chan mempunyai total 1,403 episod.

  Jumlahnya masih jauh di bawah anime di bawah. Ada apa-apa?

  7. Kirin Monoshiri Yakata (1,565 Episod)

  Sumber gambar: Steemit

  Siri anime pertama dalam senarai ini ialah Kirin Monoshiri Yakata . Anime ini mempunyai total 1,565 episod.

  Sekiranya anda belum pernah mendengar tentang anime ini, wajar kerana anime ini ditayangkan dari tahun 1975 hingga 1979.

  Bayangkan, hanya dalam empat tahun anime ini dapat menghasilkan ribuan episod. Ini boleh berlaku kerana setiap jangka masa hanya mempunyai jangka masa 5 minit.

  6. Soreike! Anpanman (1,568 Episod)

  Sumber foto: YouTube

  Sekiranya anda bercakap tentang anime yang menceritakan kisah seorang pahlawan super, mungkin anda akan mengingati Soreike! Anpanman dalam bentuk roti.

  Anime ini pertama kali ditayangkan pada 3 Oktober 1988 dan telah ditayangkan selama lebih dari 20 tahun dengan jumlah 1,568 episod.

  Tidak hanya berhasil di dunia anime, Anpanman juga merupakan francais terbesar di Jepang yang berkembang dalam industri hiburan, rekreasi, makanan, hingga industri permainan.

  5. Ojarumaru (1.765 Episod)

  Sumber foto: Dailymotion

  Komedi Bergenre, anime Ojarumaru mendapat popularitinya di hampir seluruh Asia dan Eropah. Jadi tidak salah jika jumlah episod mencecah 1,765 episod.

  Watak utama yang menggemaskan menjadikan anime ini dapat dinikmati oleh semua peringkat usia, dari kanak-kanak hingga orang dewasa.

  Anime ini pertama kali muncul pada 5 Oktober 1998 dan masih ditayangkan hingga hari ini, menjadikannya salah satu anime paling lama berjalan.

  4. Kelab Oyako (1.818 Episod)

  Sumber foto: Allocine

  Seterusnya adalah Oyako Club, yang berpusat pada sitkom keluarga yang sangat menghiburkan. Anime ini telah lama ditayangkan dari tahun 1994 hingga 2013.

  Dalam bahasa Inggeris, anime ini diterjemahkan sebagai Parent and Child Club. Jumlah episod yang dimiliki oleh anime ini adalah 1.818 episod.

  Anime ini menggambarkan hubungan yang unik antara ahli keluarga, tetapi penuh kasih sayang. Faktor ini menjadikan anime ini bertahan lama di televisyen.

  Anime seterusnya. . .

  3. Nintama Rantaro (2.116 Episod)

  Sumber foto: Fandom

  Generasi 90an mesti mengingati salah satu anime legenda yang satu ini. Nintama Rantaro atau Ninjaboy Rantaro adalah ninja yang sebelumnya terkenal daripada Naruto.

  Plot ceritanya ringan dan banyak watak comel menjadikan anime ini sebagai tontonan Ahad yang sempurna untuk keluarga.

  Genre komedi ini telah berjalan selama 26 tahun dan mempunyai total 2,116 episod . Jumlahnya masih cenderung meningkat memandangkan anime ini belum selesai hingga sekarang.

  2. Doraemon (2,888 Episod)

  Sumber gambar: Anime Pilipinas

  Ah, sudah tentu robot kucing kegemaran kami mesti ada dalam senarai. Doraemon berada di tempat kedua dengan jumlah episod mencapai 2,888 .

  Saya tidak fikir anime yang satu ini akan berakhir. Ada masalah yang dimiliki Nobita sehingga Doraemon harus mendapatkan alat dari masa depannya.

  Doraemon memang boleh dikatakan sebagai salah satu francais paling berjaya di dunia. Manga terjual berjuta-juta salinan, terdapat juga banyak jenis permainan.

  Walaupun jumlah episod hampir mencecah angka 3.000, ternyata Doraeomon bukan anime dengan episod terbanyak! Jadi apa?

  1. Sazae-san (7.500+)

  Sumber foto: Nippon

  Anime yang memegang tajuk sebagai anime dengan episod terbanyak adalah Sazae-san . Berapa banyak anime? Lebih daripada 7.500 episod!

  Anime ini telah ditayangkan sejak 5 Oktober 1969 dan masih ditayangkan hingga sekarang! Tidak hairanlah jumlah episod boleh mencapai jumlah itu.

  Mungkin anda menggaru-garu kepala kerana merasa tidak biasa dengan anime ini, cuma popularitinya di Jepun sangat luar biasa.

  Sebenarnya, anime ini menyimpan rekod dalam Guinness World Record sebagai siri animasi terpanjang di dunia.

  Sebagai perbandingan, sinetron Indonesia dengan jumlah episod tertinggi adalah The Porridge Hajj The Series . Opera sabun mempunyai 2,185 episod.

  Jumlahnya hanya satu pertiga daripada jumlah episod yang dimiliki oleh anime Sazae-san, walaupun tempoh setiap episod memang sangat singkat.

  Di manakah anime ini yang masih anda ikuti hingga sekarang? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan