7 Anime bertemakan Ninja Terbaik Sepanjang Masa, Banyak Cara!

Ingin menonton ninja anime seperti Naruto? Berikut adalah senarai cadangan anime bertema anime yang boleh anda tonton yang penuh dengan aksi dan komedi.

Anime sering mengambil tema budaya Jepun untuk menjadikan anime lebih digemari ketika dilancarkan di Jepun.

Kisah samurai, penguasa Jepun sebelumnya, seram Jepun menjadi tema pilihan untuk pembuat manga dan anime untuk dilantik ke siri yang mereka buat.

Salah satu tema nuansa Jepun yang sering dibangkitkan dalam anime adalah Ninja, pejuang misteri ini digambarkan secara berbeza di hampir setiap siri anime.

 • Tatal Ninja
 • Gadis Ninja dan Tuan Samurai (Nobunaga no Shinobi)
 • Api Recca
 • Ninja Hatori
 • Basilisk: Kouga Ninpou Chou
 • Naruto Shippuden
 • 7 Anime Ninja Terbaik

  Ninja terkenal sebagai pejuang unggul yang sering menyerang secara tiba-tiba dan menggunakan Jutsu khas untuk mengalahkan lawan mereka.

  Watak ninja diterjemahkan ke dalam nuansa unik dan berbeza mengikut imaginasi pengarang cerita. Ini sering berbeza dari anime ke anime.

  Apa anime ninja terbaik sepanjang masa yang dapat anda tonton untuk mengisi masa lapang? Berikutan maklumat lengkap.

  1. Nintama Rantarou

  Sumber gambar: pinterest.com

  Anime ini cuba menggambarkan ninja yang sangat berbeza dengan stereotaipnya yang kejam dan berdarah dingin.

  Nintama Rantarou menceritakan kisah perjalanan untuk 3 orang rakan yang belajar di kolej ninja . Anime ini digolongkan sebagai anime komedi dengan tema kehidupan seharian di sebuah kolej ninja.

  Anime komedi yang satu ini dipenuhi dengan gurauan anime lucu yang menggelikan yang berlaku kerana tindakan 3 orang rakan ini yang sering menimbulkan amukan.

  2. Tatal Ninja

  Sumber gambar: drafthouse.com

  Ninja Scroll menceritakan kisah seorang pendekar yang mesti melindungi ninja terakhir yang cuba mendedahkan kebenaran pemusnahan sebuah kampung.

  Konflik ini semakin meningkat dan pejuang harus berurusan dengan orang-orang dari masa lalunya .

  Anime aksi ini penuh dengan adegan aksi dan pertempuran yang mendebarkan . Watak dalam anime ini juga digambarkan mempunyai kekuatan luar biasa.

  3. Gadis Ninja dan Tuan Samurai (Nobunaga no Shinobi)

  Sumber gambar: manga.tokyo

  Anime ini dibuat dengan rekaan yang comel dan berwarna-warni . Walaupun begitu, watak utama dalam anime ini adalah ninja hebat yang sering ditugaskan untuk membunuh.

  Chidori adalah watak yang kelihatan lemah walaupun dia adalah ninja yang boleh dipercayai yang merupakan anggota tentera tokoh pemerintah di Jepun, Nobunaga.

  Anime ini menggabungkan unsur aksi dan komedi dan sesuai untuk ditonton sebagai hiburan ringan di antara kesibukan.

  4. Api Recca

  Sumber gambar: ewallpapercave.com

  Filem yang satu ini cuba mengisahkan kehidupan ninja yang hampir pupus di zaman moden ini .

  Kisah dalam anime ini memfokuskan perjalanan Recca untuk menjadi ninja terkuat dengan kekuatan api yang dimilikinya.

  Flame of Recca juga disiarkan di salah satu stesen televisyen nasional dan sangat disukai oleh kanak-kanak.

  5. Ninja Hatori

  Sumber gambar: tvasahicontents.com

  Ninja Hatori menceritakan kisah perjalanan Ninja dari klan Iga dengan kakak dan anjingnya yang menetap di kediaman keluarga Kenichi Mitsuba.

  Hattori dan Kenichi sering menghadapi masalah dengan ninja dari klan Koga, Kimimaki . Kisah anime ini memfokuskan pada aktiviti harian Hattori dan Kenichi.

  Anime ini mempunyai tema yang serupa dengan anime Doraemon yang popular di mana watak utama anime ini harus menolong anak yang malas dan malas.

  6. Basilisk: Kouga Ninpou Chou

  Sumber gambar: geneworld.net

  Basilisk menceritakan kisah persaingan antara klan ninja Kouga dan Iga yang diperintah semula setelah pemerintah Jepun meninggal dunia.

  Kedua-dua klan ini dipekerjakan oleh 2 anak penguasa yang telah meninggal dunia dan terpaksa bertengkar satu sama lain untuk menentukan siapa yang layak menggantikan bapanya.

  Dua watak utama dalam anime ini adalah sepasang suami isteri yang terpaksa saling berhadapan kerana persaingan antara klan ini.

  7. Naruto Shippuden

  Sumber gambar: awn.com

  Naruto adalah salah satu anime paling popular di Jepun, bahkan di seluruh dunia. Anime yang menceritakan tentang perjalanan Naruto untuk menjadi Hokage disukai oleh banyak orang.

  Naruto Shippuden menggambarkan dunia di mana ninja menjadi entiti awam dan bahkan menjadi pusat sistem pemerintahan desa.

  Salah satu anime terbaik menggambarkan pelbagai gerakan keren yang dapat digunakan oleh ninja untuk mengalahkan lawan mereka.

  Berikut adalah 7 anime mengenai ninja terbaik sepanjang masa yang boleh anda tonton sebagai hiburan pada hujung minggu.

  Anime bertema ninja ini bukan hanya anime yang serius kerana artis anime juga berusaha melucutkan identiti arus perdana ninja.

  Walaupun begitu, watak ninja masih digambarkan sebagai watak yang mempunyai kekuatan yang lebih besar berbanding manusia pada umumnya.

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan